”Hudikborna är bra på att handla lokalt”

Sätten att handla och sättet vi konsumerar på förändras. Tekniken och digitaliseringen gör det möjligt att handla vad vi vill, när vi vill. Samtidigt är det många som av miljöskäl
drar ner på sin konsumtion och handlar allt mindre. Hur kan man som butiksägare förhålla sig till allt som sker? Finns det en framtid för fysiska butiker i Hudiksvall? Frågar du oss är svaret JA!

Sofie Wik, Fasettbutiken och Emil Strandell, butikssamordnare Guldsmeden och Fyren.

Sofie Wik är sedan mitten av oktober i år ny ägare till Fasettbutiken i Gallerian Guldsmeden. Hon har tidigare jobbat med skor och kläder och länge drömt om att öppna sin egen butik.

– När jag hörde att Sandra och Micke skulle sälja butiken kände jag ”nu eller aldrig”, berättar Sofie. De var måna om att sälja butiken till någon som ville driva den vidare och eftersom jag ville det och dessutom hade jobbat extra i butiken blev det en perfekt lösning. Jag är väl medveten om handelns utmaningar men ser ändå väldigt positivt på butikslivet i Hudiksvall. Jag har fått ett fantastiskt fint mottagande av Hudikborna och ser bara möjligheter när jag planerar framåt!

Hudiksvall har varit en handelsstad i flera hundra år. Jag är övertygad om att vi kommer fortsätta att vara det.

För att locka kunder till butiken även fortsättningsvis planerar Sofie olika typer av evenemang och kundkvällar. Hon tror att personlig service och rådgivning samt att ge det lilla extra till sina kunder kommer att vara det som gör att de väljer att fortsätta att handla i hennes butik istället för på nätet.

Emil Strandell är butikssamordnare på galleriorna Guldsmeden och Fyren i Hudiksvall. Han jobbar för att skapa en trevlig och trygg miljö i centrum. Han väljer att se besökarna i stan som gäster istället för potentiella kunder och försöker skapa en så god upplevelse för dem som möjligt.

– Hudiksvall har varit en handelsstad i flera hundra år. Jag är övertygad om att vi kommer fortsätta att vara det, säger Emil. Det gäller bara att vi inom handeln är vakna och hänger med i utvecklingen. Personligen tycker jag att det är roligare att ”gå på stan” än att sitta hemma och klicka hem saker. Utmaningen blir att få fler att tycka som jag och kunna erbjuda en trevlig stad som är rolig att besöka. Idag har vi nästan inga tomma butiksytor i våra gallerior och kan erbjuda ett fantastiskt brett utbud. Den mest hållbara handlingen gör du här då du ger tillbaka till bygden. Handeln i Hudik sysselsätter närmare 900 personer vilket genererar viktiga skatteintäkter till kommunen. Hudikborna är redan nu bra på att handla lokalt, fortsätt med det så håller vi tillsammans Hudiksvall levande, säger Emil.