Spara tusenlappar – håll koll på lufttrycket

Har du koll på lufttrycket i dina bildäck? Att köra runt med för lite luft i däcken påverkar både din plånbok och miljön negativt på två sätt.

Spara tusenlappar - håll koll på lufttrycket.

Våren har lagt sin varma hand över Hälsingland och det är dags att byta däck på bilen. När du skiftar däck på bilen, se till att ha koll på lufttrycket.

Vi träffar Fia Johanesson, energi och klimatrådgivare i Ovanåkers kommun.

– Att hålla koll på bilens däcktryck är ett enkelt sätt att minska sin förbrukning av drivmedel på. Rätt däcktryck kan förlänga livslängden på däcken med upp till det dubbla. Dessutom förbättrar man bilens köregenskaper. Detta är också skälet till att nyare bilar har system som kontrollerar däcktrycket fortlöpande. Glöm inte bort att kolla bilens reservdäck också, tillägger Fia.

Läs mer: Serva bilen regelbundet – Trafikverket 

Det finns möjlighet att både kontrollera däcktryck och justera det på de flesta mackar, det är enkelt och snabbt gjort. Rekommendationen är att kontrollera däcktrycket en gång i månaden. Däcktryck avser kalla däck, så se till att göra det när däcken är ganska kalla. Det innebär när bilen rullat kortare än tre kilometer.

Går det spara mer?

Det finns dessutom fler enkla knep att minska utgifterna relaterade till din bil.

Ta av takboxen när du inte behöver den, motorbromsa istället för att koppla ur, kör inte på tomgång, håll jämnt gaspådrag i motlut. Och framför allt, håll hastighetsbegränsningarna. Detta tycker Fia är enkla saker att tänka på.

Vill du förbättra dina egenskaper ytterligare tipsar Fia om möjligheterna att gå kurs i eco-driving, det ger ytterligare effekt i plånboken utlovar hon. Kontakta din lokala trafikskola för att se vilket utbud av tjänster de har, annars kan vi på energirådgivarna också hjälpa dig vidare, uppmanar Fia.

Läs mer: Här får du hjälp av energirådgivarna i Hälsingland

Fia berättar att hela deras personalstyrka som sträcker sig över alla delar Gävleborgs län aktivt kommer att vara ute i sommar och ge goda råd för att förbättra bilisternas körekonomi och miljöpåverkan.

– Du kanske ser oss på rastplatsen, vid bensinmacken eller kanske vid biltvätten? Om inte bilägaren redan kollat lufttrycket, så är de välkomna att svänga in till oss så hjälper vi till.

Två goda anledningar att ha koll på lufttrycket:

  1.  Din bil förbrukar mer bränsle. Rätt däcktryck kan minska bränsleförbrukningen med 3-5%. Dessutom finns det flera sätt att spara bränsle när man kör.
  2. Dina däck slits ut fortare. Enligt Trafikverket slits dina däck dubbelt så fort om du bara har 70% av rekommenderat lufttryck. Rätt tryck för just din bil och dina däck finner du troligen på insidan av tanklocksluckan, på stolpen mellan fram- och bakdörr eller i instruktionsboken.  Upp till 10-15 % övertryck går bra utan att köregenskaperna försämras.