Solceller, så här fungerar det
Solceller, så här fungerar det
Energi- och klimatrådgivare får många frågor om solceller. De arbetar över hela Hälsingland och Gästrikland.
–Vi jobbar med kostnadsfri opartisk rådgivning till företag, organisationer och privatpersoner. Vi lever i värld som snabbt förändras och vårt jobb blir därför att hålla oss utbildade och ajour med de senaste, berättar Johan Ringmar
Här har vi samlat de vanligaste frågorna om Solceller, har du fler frågor är du välkommen att skicka in till: Energi och klimatrådgivarna i Hälsingland eller gå in på deras Facebooksida
Hur mycket el kan en anläggning på mitt tak producera?
Det två enkla tumregler som man kan använda här.
- Solceller med en effekt på en kilowatt (kW) tar upp en yta på cirka åtta kvadratmeter.
- En anläggning på en kilowatt på ett tak i söderläge producerar ungefär 900 kilowattimmar (kWh) per år. Alltså, har ditt tak ett bra solläge kan det producera upp emot 900 kWh per år och per åtta kvadratmeter yta.
Kan jag få bidrag för att sätta upp en solcellsanläggning?
Ja, man kan få stöd på flera sätt. För att bygga anläggningen kan man få stöd från Länsstyrelsen, just nu får man tillbaka 20% av totalkostnaden. Men det är lång kö till det stödet. Man kan även utnyttja ROT-avdraget när man bygger. Ett tips är att skicka in ansökan till Länsstyrelsen och sedan utnyttja ROT-avdraget. Om man senare får stöd från Länsstyrelsen och ser att det blir en bättre affär så kan man återkalla ROT-avdraget. Man får inte kombinera de två.
Sedan slipper man energiskatten, och så får man skattereduktion på 60 öre för varje kWh man producerar ut på nätet (upp till 30.000 kr). Det regleras sedan på inkomstdeklarationen. Tidigare var man även tvungen att momsregistrera sig, men det är borta sedan årsskiftet.
Läs mer: Fler bidrag och stöd för energi och klimatåtgärder
Behöver jag bygglov?
Här är det alltid bäst att fråga en av kommunens bygglovshandläggare, ibland behövs det och ibland inte. Det kan bero på vinkel, färg på taket, var huset står, och så vidare.
Hur stor anläggning ska jag köpa?
I allmänhet tjänar man bäst på att använda elen man producerar själv. Se till att få en anläggning som täcker ditt behov som bäst. Be installatören om råd och kalkyler över detta. Sedan ska anläggningen inte producera mer el än man själv använder på årsbasis.
Hur lång tid tar det att få pengarna tillbaka på investeringen?
Ju större anläggning du köper, desto billigare blir den räknat per installerad effekt (kronor per kilowatt). Det beror på att vissa komponenter som behövs kostar lika mycket för en liten anläggning som för en stor. Fråga även här installatören om en mer exakt prognos, men en återbetalningstid på 10-15 år är normal. Ibland kortare, ibland längre. En solcellsanläggnings livslängd är betydligt längre än så.
Ska man skotta bort snön från solcellerna på vintern?
Nej, det ska man inte göra, om man inte kan göra det utan risk för personskada och utan att skada solcellerna. Eftersom man får flest soltimmar sommartid så förlorar man inte så många kilowattimmar på grund av snön. Se däremot till att snön inte fastnar i något takrasskydd i underkant på anläggningen på våren. Om en del av en solcell hamnar i skugga kan det göra att en större del av anläggningen inte producerar el.
Är det inte för mörkt och kallt här för solceller?
Det är klart att det är bättre ju fler soltimmar man har, men det fungerar bra på våra breddgrader. Kylan är faktiskt en fördel, ju kallare en solcell är desto bättre fungerar den.
Kan jag lagra elen själv på något sätt?
Ja, det finns sådana system på marknaden, men de är rätt dyra än så länge. Men idén är jättebra. Just nu kan man söka stöd för sådana system, upp till 60% just nu.
Hur köper jag solel på enklast möjliga sätt?
Det finns företag som sätter upp solceller för din räkning. Du kan helt enkelt köpa en andel i en stor solcellspark. Då behöver man inte ens ha ett eget tak.