Ljusdal Energi miljonsatsar på snabbladdare för elbilar

Snart blir det enklare att resa till fjällen med elbil. Nu börjar nämligen Ljusdal Energi arbetet med att installera snabbladdare längs fjällvägen från E4 mot Vemdalen.

– Vi börjar med att sätta upp tankstationer för likström men kommer även att komplettera med stolpar för växelström, säger Michael Halvarsson på Ljusdal Energi.

Foto: ABB

Denna artikel är framtagen av Socialdemokraterna i Ljusdals kommun. 

 

Laddningsstationerna som sätts upp efter den populära vägen mot fjällen är en miljonsatsning från Ljusdal Energi på uppdrag av kommunen.

– Arbetet påbörjas nu och den första tankstationen beräknas vara på plats till hösten, säger Michael Halvarsson.

Utöver själva laddningsstationerna, som har laddare för två olika modeller, så ska fundament sättas på plats, el-kablar ska dras, väderskydd ska monteras och asfalt ska läggas.

– Det är ett omfattande projekt och tanken är att vi ska installera fler laddare senare. Vi tar det i etapper, säger Michael Halvarsson.

Klart är dock att det två första laddningsstationerna placeras i Ljusdal och Kårböle.

– Som det ser ut så blir det mellan fem till sju mil mellan varje station, säger Michael Halvarsson.

Hur länge man kan köra med en elbil varierar utifrån flera faktorer som till exempel modell och väder. Det går till exempel mer el om det är kallt och man kör med mycket värme på.

– Jag skulle nog tippa att det handlar om allt från 15 mil till 50 mil beroende på modell och yttre omständigheter, säger Michael Halvarsson.

Till hösten, lagom innan nästa skidsäsong, står alltså den första laddaren längs fjällvägen klar i Ljusdal.

– Ja, det är det vi siktar på, säger Michael Halvarsson.

 

FAKTA:

Terra 53 multistandard DC laddningsstation kombinerar industristandard med snabbladdningsteknologi för att stödja alla nuvarande och nästa generations fordon. Tack vare att den klarar flera olika kommunikationsprotokoll kan den enkelt ha CCS och CHAdeMO 1.0 för DC snabbladdning, så väl som EN61851-1 standarden för AC-laddning (typ 2, Mode 3).

Huvudfunktioner:

  • CCS standard DC snabbladdning
  • 30 till 80% laddning på 15 minuter
  • Framtidssäker uppkoppling via öppen industristandard
  • Flexibelt interface med möjlighet till olika mervärden
  • Övervakning och service på distans
  • Uppgradering av mjukvara på distans
  • Enkel att använda