Så kan banken bli din trygghet på den tuffa bostadsmarknaden

Madeleine Niemi och Patrik Carlsson förverkligade sin dröm och byggde ny villa i Valbo.
Allt blev möjligt genom råd, stöd och lån från Danske Bank i Gävle.
- För mig var det viktigt att få ett tryggt och bra bemötande, säger Madeleine Niemi.

Så kan banken bli din trygghet på den tuffa bostadsmarknaden

Maj är en hektisk tid. Kalendern svämmar lätt över av viktiga komihåg. I år valde Madeleine Niemi och Patrik Carlsson dessutom att lägga till sitt livs största projekt samma månad – nybygget av villan i Valbo.

– Vi fick vårt hus förra veckan, så nu händer det grejer. Men det är ju så det ska vara för när det händer mycket måste man ha lite mer tempo och då får man mer gjort också, säger Madeleine Niemi.

Vad var viktigt för er när ni valde bank för ert bolån?

– Själv hade jag ingen relation till den bank jag hade sedan tidigare, och det var inget som höll mig kvar där. Så vi kontaktade Danske Bank via vår mäklare och tyckte de var trevliga och tillmötesgående. För mig var det här med att ta lån väldigt nytt, så det var viktigt för mig att vi fick ett tryggt och bra bemötande och att det var så tydligt och klart vad allt innebar. Sedan fick vi en bra deal, säger Madeleine Niemi.

Jämför bolån hos Danske Bank Gävle. Läs mer här.

Liksom på många andra håll i landet går bostadsmarknaden för högvarv i Gävle. Madeleine Niemi och Patrik Carlsson sökte efter ett lämpligt objekt att köpa i ett år och var på väg att börja misströsta när de kom fram till att det var bäst att bygga nytt. Samtidigt är en nybyggnation ett stort projekt och att deras bank tagit hand om de löpande utgifterna är något som Madeleine Niemi uppskattar extra mycket. Även bankbytet gick väldigt smidigt, konstaterar hon. Danske Bank Gävle skötte allt.

– Man trodde det skulle vara krångligare, men det var faktiskt hur lätt som helst, säger Madeleine Niemi.

Lina Brorsson, privatrådgivare på Danske Bank Gävle, jobbar själv med att varje nytt kundmöte ska vara så personligt som möjligt. Kunden ska känna sig trygg och bekväm och det förutsätter en väl fungerande kommunikation där inget lämnas åt slumpen. Nöjda kunder är alltid målet, konstaterar hon. Det är också stor skillnad på hur bostadsmarknaden fungerar idag jämfört med för nio år sedan, då hon började.

– Den största skillnaden är nog hur mycket du får låna. Tidigare kunde du ganska lätt låna hundra procent. Det kan du inte idag. Riktlinjerna är tydligare nu kring hur mycket du får ha i bolån, kring amortering och hur mycket du ska betala av på viss tid. Alltihop är positivt, tycker jag, säger Lina Brorsson.

Läs mer om vad Danske Bank Gävle kan ge dig som privatkund.

Från och med den 1 juni blir det ytterligare en skärpning av amorteringskraven. Syftet är att kyla ned bostadsmarknaden som annars riskerar överhettning. Lina Brorsson välkomnar kraven.

– Det har dragit i väg rejält på husen och det är inte sunt för alla. Som rådgivare får man även vara med och hjälpa kunderna att fundera över var taket ligger i just deras budgivning, säger hon.

I Gävle är marknaden särskilt het när det gäller bostadsrätter.

– Trycket är väldigt högt och det går fort med försäljningen av bostadsrätterna. Även när det gäller hus är det stor efterfrågan och litet utbud och det här är något som många kunder känner stor frustration över. Kunderna har svårt att hitta det de söker och vi har många scenarier där det kan gå upp en halv miljon kronor i budgivningen för ett objekt.

Vad driver dig i ditt arbete på Danske Bank i Gävle?

– Jag jobbar ju inte bara med bolån, utan med helheten, och det betyder att jag tar hand om allt från kontoupplägg, sparande och bolån. Det som driver mig om dagarna är att få träffa kunderna, få en bra kontakt och sedan se till att de får ett bra upplägg med planer som håller beroende på vilka mål just de har i livet, säger Lina Brorsson.

Här hittar du Danske Bank Gävle.

 

Så funkar de nya amorteringsreglerna:

  • Nya bolån ska amorteras ned till 50 procent av bostadens värde.
  • Amorteringskravet ska gälla för alla nya lån, som lämnas med en bostad som säkerhet.
  • Omvärdering av bostaden får göras vart femte år. De som utökar befintliga bolån efter den 1 juni till en belåningsgrad som överstiger 50 procent, kan ges möjlighet att amortera tilläggslånet på tio år.
  • Reglerna gäller alla banker och kreditmarknadsföretag från och med den 1 juni 2016.

Källa: Finansinspektionen