Så blir du en vinnare på ditt pensionssparande

Prata pension kan låta tråkigt.
Vill du göra det roligare så tänk på att du har chansen att göra ett bra val genom att vara aktiv nu.
Expertens råd är att fokusera på tjänstepensionen eftersom avdragsrätten för privat pensionssparande försvann vid årsskiftet.

Så blir du en vinnare på ditt pensionssparande

– Det är det enda sättet du kan påverka din pension själv, säger Jan Hanses, försäkringsrådgivare på Danica Pension, Danske Bank.

Det var vid årsskiftet som avdragsrätten för privat pensionssparande upphörde. I och med det så är tjänstepensionen det som du ska fokusera mest på om du vill påverka din pension själv.

Jan Hanses, försäkringsrådgivare på Danica Pension, Danske Bank.
Jan Hanses, försäkringsrådgivare på Danica Pension, Danske Bank.

– Jag brukar säga att pensionen är din framtida lön, säger Jan Hanses.

Tjänstepensionen är den del av pensionen som kommer från din arbetsgivare och den regleras ofta genom kollektivavtal.

Om du är anställd, så är det allra vanligaste att du har en avtalspension att förvalta. Ofta finns redan en förvald förvaltare, men du kan också välja fondförvaltare på egen hand via Premiepensionsmyndigheten, PPM. Där finns exempelvis Danica pension med.

Läs också: Danica Pension har lösningar som passar företag både med och utan kollektivavtal

Jan Hanses rekommenderar alla att ta reda på mer om vad som gäller kring just deras tjänstepension.

– Gör ett aktivt val. Se över din avtalspension som din arbetsgivare betalar och ta reda på vilka valmöjligheter som finns.

Jan Hanses konstaterar att det inte nödvändigtvis är så att arbetsgivaren betalar någon tjänstepension. Det finns undantag.

– Om du till exempel är anställd i ett utländskt bolag med filial i Sverige, så tecknar de sällan tjänstepensionsavtal. Istället har du kanske en hög bruttolön. Det betyder att du måste säkerställa dina försäkringar på egen hand.

– Då har du som privatperson samma avdragsregler som en företagare. Det vill säga att du får spara 35 procent av din lön. Sådana här saker är det inte många som vet, men vi hjälper gärna till med rådgivning, säger han.

Vad som är bäst att göra som privatperson beror också på vilken inkomst man har, konstaterar Jan Hanses.

– Om du har en inkomst på över 480 000 kronor per år så är en löneväxling ett alternativ som kan vara bra för att säkerställa sin framtida pension. Dessutom är det skattemässigt fördelaktigt, säger han.

Ytterligare möjligheter, för den som har en inkomst som överstiger tio inkomstbasbelopp (593 000 kronor) är att göra en så kallad ”tiotaggarlösning”.

– Det är ett alternativt sätt stärka den pension man får enligt avtal, säger han.

Som företagare gäller andra regler, värda att begrunda.

– Om du är företagare, oavsett bolagsform, finns betydligt större möjligheter att vara med och säkerställa din framtida pension. Här gäller en avdragsrätt som medger att göra avdrag för motsvarande 35 procent av din lön. Dessutom finns det något som heter kompletteringsregeln för den som driver aktiebolag. Genom den kan man göra en större engångsinsättning, säger Jan Hanses.


Tre tips på hur du blir en vinnare på din tjänstepension:

• Välj rätt förvaltning. Kom ihåg att ju yngre du är och ju högre lön du har, desto större del av din framtida pension kommer att utgöras av din tjänstepension.

• Ta reda på om du har gamla försäkringar som är flyttbara. Om du har det så kan du göra nya aktiva val.

• Om du saknar tjänstepension genom din arbetsgivare så bör du kompensera med ett eget sparande. Kontrollera med din arbetsgivare vad som gäller för dig.

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med din tjänstepension.


Viktigt att tänka på som privat pensionssparare:

• Eftersom avdragsrätten för privat pensionsförsäkring inte längre finns så är det enda sättet att påverka din pension att aktivt välja premiepensionsfond (PPM) och se över den avtalspension som din arbetsgivare betalar. Ta reda på vilka möjligheter som finns genom att läsa själv eller kontakta en rådgivare.

• Om du har en årlig inkomst på 480 000 kronor eller mer så kan en löneväxling vara ett alternativ att stärka din pension. Det kan dessutom vara skattemässigt fördelaktigt. En sådan löneväxling måste du förankra hos arbetsgivare.

• Om du är du tjänsteman med en inkomst över 593 000 kronor så finns även en möjlighet till att göra en alternativ lösning på din avtalspension ITP, en så kallad tiotaggarlösning.

Här kan läsa mer om privat pensionsförsäkring.


Så räddar du pensionen om du är företagare:

• Om du är företagare, oavsett bolagsform, så finns det betydligt större möjligheter för dig att säkerställa din framtida pension. Bland annat gäller en avdragsrätt som innebär att du genom ditt företag får spara motsvarande 35 procent av lönen per år. Allt är fullt avdragsgillt.

• Dessutom finns ytterligare en avdragsregel som du kan använda om du driver aktiebolag. Regeln kallas ”kompletteringsregeln” och genom den kan du räkna fram stora engångsavsättningar som är fullt avdragsgilla i ditt företag.

Du kan också kontakta oss för personlig rådgivning om din tjänstepension.