Fem steg som gör dig till en smartare sparare – så lyckas du med placeringarna

Om det fanns en genväg till de stora pengarna så skulle vi antagligen vara rika allihop.
Verkligheten är mer komplicerad och för att lyckas med dina placeringar är det smart att prata med en rådigare.
– Vi har förslag, säger Mathias Nyberg på Danske Bank.

Fem steg som gör dig till en smartare sparare – så lyckas du med placeringarna

Till vardags förvaltar han kapital åt kunder på Danske Banks kontor på Södra skeppsbron i Gävle. Ett jobb han tycker om. Nöjda kunder är målet med all kaptalrådgivning.

Läs mer: Så sparar och placerar du rätt som privatperson

– Oavsett vilket belopp kunden väljer att placera, så utgår vi alltid från exakt samma frågeställningar (se lista nedan). Gör man det så blir man en vinnare i det långa loppet, säger han.

Tommy Aneklev, legendarisk entreprenör i åkeribranschen i Gävle, är en av de nöjda kunderna. Han har över tre decenniers hårt jobb i Gävle Alltransport AB bakom sig. Företaget startades av Tommys pappa och han driver det tillsammans med sin bror, Olle Aneklev.

I sommar är det 50-årsjubileum. Visst blir det en fest, berättar han. Till vardags blir det däremot inte så mycket tid över till annat.

– Visst skulle vi i önska att vi fick köra mer både Olle och jag, men allt annat tar mycket tid och företaget går först. Sedan kan vi hoppa in ibland. Jag gillar att köra sopmaskin så här på våren. Olle brukar köra plogbil, säger Tommy Aneklev.

När det gäller bankärenden är det också lite tid över. Han uppskattar tillgängligheten hos Danske Bank. Dessutom har rådgivningen gett bra resultat åt såväl Tommy Aneklev själv som hans familj.

– Jag har väl försökt göra det själv någon gång, men då har det blivit som det har blivit. På det här sättet behöver jag inte engagera mig själv. Det är inte några större pengar jag placerar, men jag vet att de hanteras på ett tryggt och bra sätt av min rådgivare, säger Tommy Aneklev.

Mathias Nyberg, rådgivare på Danske Bank i Gävle.
Mathias Nyberg, rådgivare på Danske Bank i Gävle.

Mathias Nyberg konstaterar i sin tur att det inte finns några genvägar när det gäller placeringar av kapital.

Många fantiserar om pengar till en drömbil eller fin resa, men hur gör man för att lyckas?

– Om man tänker på att få pengarna att växa snabbt, så är problemet att kortsiktighet alltid är förenat med hög risk. Tar man för hög risk, så finns alltid risk att man förlorar pengar och bränner sig.

– Med placeringar och sparande är det alltså tvärtom, man ska sträva efter en balanserad risk och inte efter för hög risk. Det är också det som jag upplever att kunderna efterfrågar.

Hur jobbar ni på Danske Bank i Gävle?

– Vi försöker vara mer aktiva och komma med förslag och lösningar. Vi försöker gå i takt med kunden. Man ska inte försöka tvinga på kunden några placeringar eller produkter. All rådgivning ska utgå ifrån vad kunden har för behov, säger Mathias Nyberg.

Vad är smartast just nu då, att placera i mycket aktier eller trygghet i räntefonder?

– Det är jättesvårt att generalisera på den här punkten, men det man kan säga är att när marknaden sjunkit så pass mycket som den har gjort så ger det ändå bra läge att investera i till exempel aktiefonder. Samtidigt så är den bästa, riskjusterade, avkastningen den man får genom att kombinera aktiefonder och räntefonder.

– Vi tycker ändå, att som marknaden har betett sig under det här året så kan man ta sig en liten större portion aktier i sitt sparande. De två första veckorna 2016 är de två sämsta i Stockholmsbörsens historia, som ger stora möjligheter för framtiden, säger Mathias Nyberg, rådgivare på Danske Bank i Gävle.

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med dina aktieköp

 

Fem steg mot ett smartare sparande:

  • Ställ dig frågan vad målet är för ditt sparande? Håll isär pengar som du har råd att placera och pengar som du behöver till annat, som oförutsedda utgifter eller en semester.
  • Nästa fråga du ska ställa dig själv är vilken risknivå du är bekväm med? Kom ihåg att avkastning alltid går hand i hand med risk.
  • Tänk långsiktigt. Att placera pengar med ett kortsiktigt perspektiv är vanskligt eftersom det är förenat med högre risk att också förlora pengar. Smarta placeringar är långsiktiga.
  • Sprid riskerna. Många placerar bara mot Sverige och det kan vara en nackdel om svenska aktier går dåligt. Placera därför mot flera olika marknader och välj olika sorters sparande. Blanda placeringar i aktiefonder med sparande i räntefonder.
  • För en öppen dialog med din rådgivare.

Kontakta oss och boka tid för personlig rådgivning