Här är aktiviteterna som ska föra Östersunds seniorer samman

Ensamheten drabbar i dag många äldre.
Så många som hälften av alla över 65 drabbas av känslan och inte sällan beror det på att en livskamrat gått bort.
I Östersund arbetar hemtjänstföretaget Attendo med särskilda aktiviteter för att motverka problemet.

Här är aktiviteterna som ska föra Östersunds seniorer samman

  Det brukar vara väldigt populärt. Senast hade vi 30-40 deltagare, säger Therese Tander, verksamhetschef.

Det ryker från den öppna elden utanför Attendos mötesplats på Odensborg i Östersund. Kolbullar grillas över brasan och det råder god stämning på platsen. En av deltagarna sätter tänderna i en nygrillad kolbulle och samtalet tystnar för ett ögonblick. Efter några tuggor fortsätter det obehindrat igen.

Therese Tander, verksamhetschef Attendo Östersund.
Therese Tander, verksamhetschef Attendo Östersund.

  Alla över 65 är välkomna till våra mötesplatser och kan delta i de här aktiviteterna, säger Therese Tander.

Kolbullegrillningen på Odensborg är bara ett av många exempel på hur Attendo arbetar för att motverka den känsla av ensamhet som många äldre drabbas av. Aktiviteterna pågår inom ramen för ett särskilt projekt som bedrivits i ett antal år. Nu är det meningen att projektet ska starta på fler av Attendos mötesplatser.

Det som är speciellt med de här aktiviteterna är att personalen går in och håller i dem. Dels för att öka det sociala innehållet och dels för att kunderna ska få träffa personalen i ett annat forum än hemtjänsten. Vår personal är ju även kontaktpersoner för många av de äldre, säger Therese Tander.

Att det är angeläget att arbeta för att motverka ensamhet bland de äldre visar Socialstyrelsens brukarenkät. Enligt enkätundersökningen så uppger ungefär varannan person över 65 år att de emellanåt drabbas av känslan av ensamhet ibland.

Många påverkas förstås av att en livskamrat går bort, men det kan också bero på sådana saker som att det sociala umgänget inte längre finns kvar efter pensionen, på det sätt som det gjorde under yrkeslivet. Andra lider av långa avstånd till nära och kära.

Oavsett vad känslan av ensamhet beror på, så är det viktigt att agera, konstaterar Therese Tander.

Förutom de populära grilldagarna nämner hon modevisningar, tårttävlingar och olika slags frågesporter, som Attendo hållit inom ramen för projekt Odensborg genom åren.

Senast arrangerades en resa till Teknikland i Östersund.

Vi bjöd in alla över 65, men eftersom det var första gången för det här evenemanget så visste vi inte hur många som skulle komma. Därför fick vi stoppa när vi fått in 80 anmälningar eftersom bussen inte hade plats för fler, säger Therese Tander.

Attendo har fyra mötesplatser för äldre i Östersund. Där kan det förstås handla om många andra saker också, som att spela bingo eller Yatzy, högläsning, gymnastik eller bara att dricka kaffe och äta en kaka ihop med andra.


Fakta:

Attendo Hemtjänst Östersund bedriver hemtjänst och hemsjukvård i Östersund vid fyra enheter – Hornsberg, Odensala, Lugnvik och Blomängen. Attendo har erfarna och engagerade medarbetare som hjälper till med allt från personlig omsorg till service i hemmet. Attendo planerar hjälpen tillsammans med dig så att det passar dina behov och önskemål. Målet är att du ska känna trygghet i din vardag. Attendos personal bär alltid arbetskläder och ID-brickor.