Lunchen för alla som gillar vällagad mat

Saluhallen har en stor variation av maträtter på menyn.
Det kryddas med att då och då erbjuda utsökta måltider tillagade på allt från rådjur, hare, älg till dovhjort och mufflon.

Frida och Petter Nilsson har haft många besökare i Saluhallen under sommarmånaderna.

– Vi har aldrig några veckomenyer. Det beror på att vi inte vill låsa upp oss på någon speciell meny. Vi anpassar oss efter vilka råvaror vi får in, väder och vind  och helt enkelt vad jag som kock känner för att göra, säger Petter Nilsson.

Frida och Petter Nilsson tog över Saluhallen i början av förra året. I den säljs fika, luncher och i butiksdelen många lokalproducerade varor.
– Vi utnyttjar våra egna produkter när vi bakar och lagar mat. Det gör att vi vet hur alla råvaror i sortimentet beter sig. Det har vi nytta av när vi tipsar våra kunder om dem, säger Frida.

Saluhallen har ytterligare ett ben att stå på. Det är cateringen och tårtverkstan. Den sistnämnde har blivit populär. Många beställer dekorativa tårtorna till olika festliga tillfällen. Det kan handla om bröllop, födelsedagar eller studentfiranden.

De båda har en naturlig uppdelning mellan sig när de arbetar. Frida bakar och Petter står för luncherna. Sedan hjälps de åt i butiken, med charken och kassan. Saluhallens nisch är att baka och laga mat helt från grunden med fina lokala råvaror. Det förekommer inga tillsatser, smakförstärkare och man är noga med ingredienserna.
– Skriver vi gräddsås på menyn så är det äkta 40-procentig grädde och inte något annat. Det är ändå glädjen till maten som är det viktigaste för vår del. Vi tycker att det är väldigt roligt att laga olika rätter, säger Frida.

Merparten av det kött som serveras är sådant som erbjuds från svenska lantgårdar. Det vilt som köps in hämtas från en lokal vilthanteringsanläggning. Petter sköter styckningen och tar hand om alla delar på djuret.
– Det finns vilt att tillgå året om. Snart dyker rådjur upp på menyn och i höst älg, berättar han.

Corona påverkade Saluhallen i mars och april. Under den perioden ökade försäljningen av frysta matlådor. Flera kunder köpte med sig tio för att ha i frysen om krisen skulle förvärras. Så blev det inte utan allt lugnade ner sig.
– Sommaren har varit jättebra för vår del. Det har varit många svenska turister som handlat och ätit hos oss. Vi har även fått tillbaka våra stamgäster och märkt att man blivit mer måna om att gynna den lokala handeln, säger Petter.

Frida och Petter har således fått bra snurr på verksamheten och försöker utveckla den hela tiden. Delikatesser som ost, choklad kaffe, charkvaror samsas redan nu med keramik från Art By Louis och blommor från Tunhems Trädgårdar.
– Vi vill utöka vårt samarbete med fler lokala matproducenter och hantverkare. Det finns många gårdsbutiker i Falbygden och vi har ett bra läge mitt i centrum. Därför vore det perfekt om vi kunde samla många av deras produkter här och på så sätt lyfta varandras företag, säger Frida.

Text och bild: Göran Bard