Kylan på väg – Ulf och Cajsa hjälper dig hitta rätt bland vinterjackorna: ”Välj en vinterjacka som passar din vardag”

Har det blivit dags att investera i en ny jacka inför vintern? Innan du slår till finns det några saker som kan vara bra att överväga för att valet ska bli så rätt som möjligt.

Ulf med en av favoriterna Foto Simon Nestor

– I slutet av oktober brukar försäljningen av jackor och andra ytterplagg sätta fart ordentligt, säger Ulf Johansson på Intersport i Falköping. Just i den här perioden kan det snabbt bli lite kyligare ute och då är det många som vill se över vintergarderoben.

Enligt Ulf Johansson handlar valet om vinterjacka mycket om livsstil. För att hitta rätt i utbudet hjälper det att kunna identifiera vad man vill använda jackan till och vilken typ av väderlek den ska tåla.
– Det är viktigt att välja en jacka som passar in i ens vardag. Om man bilpendlar till jobbet varje dag kanske man behöver en jacka som är lätt att köra i, medan någon som är väldigt frusen och promenerar mycket kanske prioriterar värme. Det finns ingen universaljacka som passar alla, så det är en bra idé att gå igenom vilka egenskaper man värderar högst.

Cajsa håller upp en varm och skön jacka som går ända till vaden Foto Simon Nestor

Vad respektive jacka klarar av i form av väder och vind beror till stor del på en sak – materialet.
– Den alltid populära dunjackan är till exempel bra mot kyla, men inte lika praktisk om det regnar. Även om de riktigt dyra modellerna ofta har ett vattentätt material ytterst så är de billigare varianterna bara impregnerade för att tåla måttlig väta. Därför kan ett plötsligt hällregn göra att dunet i jackan blir blött, som då riskerar att mögla. Vill man kunna vara utomhus i ur och skur kan det därför vara bättre med en regntät jacka som snabbt torkar till nästa dag.

Vinterjackor med syntetiskt foder är ett bra alternativ för den som gillar dunjackans design, men är ute efter något mer lättskött till ett lägre pris, fortsätter Ulf Johansson.
– De här jackorna ser ut som dunjackor men är mer regntåliga och lättare att tvätta och torka. Man kan utan problem slänga in dem i tvättmaskinen, vilket är särskilt smidigt om det gäller barnjackor som ju brukar bli smutsigare än vuxnas. Det finns heller ingen risk att allergiker inte tål materialet, vilket kan vara fallet med dun, och med syntetfoder i jackan kommer du även undan billigare.

Dova färger är annars ett säkert kort för höst och vinter Foto Simon Nestor

Utöver modell och material kan färgen också vara en avgörande faktor i valet av vinterjacka. Dova höstnyanser som går ton i ton med årstiden är en av säsongens tydligare trender.
– Vi ser mycket olivgrönt, senapsgult och rostfärgat i butiken i år. Annars är mörka färger som svart och marinblått alltid väldigt populärt, det passar till det mesta och är inte så känsligt för fläckar. Riktiga vinterklassiker, kan man säga.

Här ser du Intersport i Falköpings öppettider och kontaktuppgifter.