Guide: Så lindrar du höstförkylningen
Maria Johansson framför en välfylld förkylningshylla Foto Simon Nestor
– Man brukar prata om att en förkylning kan delas in i fyra faser, säger Maria Johansson, apotekschef på Apoteket i Falköping. Ett av de första symptomen är ofta feber och värk, sedan följer halsont, snuva och till sist hosta. Sedan ser förstås inte alla förkylningar ut precis så, men det kan ändå vara bra att känna till de olika faserna för att veta hur man bäst hanterar dem.
Som apotekschef är Maria Johansson van att hjälpa kunder med förkylningsbesvär. Ett av hennes bästa tips för den inledande fasen av feber och värk är att dricka ordentligt för att bibehålla vätskebalansen i kroppen.
– Eftersom kroppen gör av med mycket vätska under en förkylning kan man försöka påminna sig själv om att dricka några extra glas vatten. En annan sak som är viktig att komma ihåg är att man aldrig ska träna när man har feber, och det gäller även de närmaste dagarna efter att febern avtagit. En sval innetemperatur och svala sängkläder kan kännas behagligt och underlätta för sömnen.
För förkylningens andra fas, som kännetecknas av halsont, kan man beroende på smärtnivån behöva ta hjälp av receptfria läkemedel.
– Det finns till exempel flera typer av sugtabletter som lindrar irritationen i mun och svalg, men även vanliga värktabletter kan mildra om man har mycket ont. Att dricka varmt eller kallt kan också bidra till att minska obehaget för en stund.
När man når stadiet som brukar innebära en täppt och rinnande näsa kan man pröva receptfria preparat som syftar till att minska svullnaden, berättar Maria Johansson.
– Avsvällande näsdroppar eller spray kan vara bra både mot nästäppa och rinnsnuva. Dock ska man tänka på att inte använda dem under för lång tid, då det kan ha motsatt effekt, och det är inte alla sorter som rekommenderas om man är gravid. Ett annat tips som kan minska svullnaden i näsa och hals är att sova med huvudet högre än vanligt, så se till att ha en extra kudde tillgänglig.
Ett problem som många säkert känner igen är att huden i och omkring näsan ofta blir röd och irriterad när snuvan har hållit i sig ett tag, men även här finns några knep att ta till.
– Snyt dig bara i mjukt papper, det är mycket skonsammare för huden och skapar inte samma rodnad. Om man snarare är torr i själva näsan finns näsoljor som återfuktar och smörjer slemhinnorna.
I förkylningens fjärde och sista fas drabbas man ofta av hosta, som kan kännas besvärande särskilt om den inverkar på nattsömnen. Även här kan vätska ha en dämpande effekt, förklarar Maria Johansson.
– Genom att dricka mycket kan man göra slemmet mindre segt vilket gör det lättare att få upp, och varm dryck med till exempel honung i kan kännas lenande. Man ska helst undvika hostmedicin om man har slemhosta, eftersom den typen av hosta är kroppens eget försvar som inte bör hämmas. Men för torrhosta kan hostmediciner vara till hjälp, som du till exempel kan ta innan du går och lägger dig om din hosta hindrar dig från att sova ordentligt.