”Satsa på många olika ljuskällor för att få en ombonad känsla”

När hösten är på ingång spelar lampor och andra ljuskällor en särskilt viktig roll för att skapa rätt stämning i hemmet.
Lotta Larsson och Therese Fredriksson på Eltjänst ger sina bästa tips för en mysig inomhusbelysning.

"Satsa på många olika ljuskällor för att få en ombonad känsla"

– Ljus bidrar till att skapa både trygghet och atmosfär i ett hem. I takt med att det blir mörkare utomhus framträder också skenet på ett helt annat sätt än under sommaren, så effekten av lamporna blir mycket tydligare såhär års än tidigare under säsongen.

Lotta Larsson har många års erfarenhet av att guida kunder rätt i belysningsdjungeln. Ett av hennes bästa råd för att skapa ett hemtrevligt intryck är att ha flera ljuskällor i ett och samma rum – och även placeringen betyder mycket för slutresultatet.
– Att satsa på många olika ljuskällor är ett bra knep för att få en riktigt ombonad känsla. I ett normalstort rum kan det behövas mellan fem och tio stycken utplacerade i varierande höjd, som till exempel i fönstret, på väggen, som golvarmatur eller på en byrå.

Här kan du se fler bilder från butiken och även läsa mer om produkterna

Att belysningen täcker rummets alla behov är också viktigt att tänka på, menar Lotta, så att ljuset kan varieras beroende på aktivitet.
– Vi brukar skilja på allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Allmänbelysningen är oftast en större lampa som ger ett jämnt sken i hela rummet, medan arbetsbelysningen lyser upp en viss plats där du kanske vill kunna läsa, jobba eller laga mat. Stämnings- och dekorationsbelysningen är mer diffusa ljuspunkter, som en ljusslinga eller andra typer av prydnader, som bidrar till en trivsam miljö.

Beroende på ljuskällans funktion i hemmet behövs antingen en varm LED-lampa eller en lite kallare variant, förklarar Therese Fredriksson.
– Färgtemperaturen brukar anges i kelvin, där lägre kelvin innebär en varmare ton och högre ger en kallare. Ett kelvintal runt 2100 passar för mjukare stämningsbelysning medan 2700 eller 3000 snarare används till allmän- och arbetsbelysning.

Här kan du läsa mer om Eltjänst

Ett av Lottas bästa råd för att skapa ett hemtrevligt intryck är att ha flera ljuskällor i ett och samma rum – och även placeringen betyder mycket för slutresultatet. Foto Simon Nestor

För den som är sugen på att uppdatera hemmet med lite ny belysning inför höstsäsongen finns det just nu många spännande trender att upptäcka.
– Den senaste tiden har vi sett ljuskällor i väldigt kreativa former och nyanser, som rökfärgat eller kulört glas. Det får gärna vara blandade material i samma armatur, så att man får intressanta kombinationer där till exempel metall möter naturmaterial som bambu och trä. Samtidigt kommer flera av de gamla retrotrenderna också tillbaka, där 50-talet fortfarande är en stor inspirationskälla med sina vackra keramiska inslag.

Enligt Therese Fredriksson har belysningen fått en allt mer betydande plats som inredningsdetalj de senaste decennierna.
– Jag tror att man idag är mer medveten om hur pass stor skillnad ljuskällorna faktiskt gör för helhetsintrycket, och är mer noga med att de fulländar den look man är ute efter. Nu vill man att ljuskällan och armaturen ska synas!

Här finns kontaktuppgifter till Eltjänst