Premiär för julbord i Bergsåkers nya restaurang
- Vi satsar på kvalité men ändå traditionellt julbord, säger Pelle Hermansson, en av de som driver den nyrenoverade restaurangen.
I år blir det första gången som ett julbord dukas upp i den renoverade restaurangen i Bergsåker. Köksmästaren Thomas Feist till höger och Pelle Hermansson, en av de som äger bolaget som driver restaurangen lovar ett smarrigt julbord med hög kvalité.
I skrivande stund är det fortfarande några dagar kvar innan restaurangen på Bergsåker välkomnar de första julbordsgästerna. Men i köket har köksmästare Thomas Feist redan händerna fulla – av choklad.
– Jag har börjat med en del av julgodiset, i det här fallet nougat, dumle- och pistagefudge. Sådant som man göra iordning i god tid. Thomas Feist är rutinerad i köket och har arbetat i restaurangbranschen i hela sitt yrkesverksamma liv och har dukat upp ett och annat julbord
Boka julbord på nyrenoverade Bergsåkers restuarangen
Rekordåret var han med och dukade upp sisådär 8700 julbord. Så sitt tyska ursprung till trots har han sannerligen fått kläm på den svenska mattraditionen kring jul.
– Det krävs mycket jobb men jag gillar att laga mat från grunden. Fördelen med julbord är att det går att förbereda mycket innan, säger han.
Vi kan ta emot 1000 gäster – vilket är unikt i Sundsvall
Den nyrenoverade restaurangen på nedre plan invigdes i somras och sedan dess har både Tjejkväll, Open Forum och privata arrangemang hållits där. Men julbordet serveras för första gången i de uppfräschade lokalerna och utmaningen blir logistiken, tror Thomas Feist.
– Vi tar emot gäster både uppe och nere så det gäller att få ut maten på tre ställen, det blir spännande. Men alla ska vara nöjda och glada, säger han. Den tidigare furudominerade delen med korvförsäljning och hamburgerhak har förvandlats till en modern restaurang med hög mysfaktor.
– Det är så fantastiskt fint här nere och det syns hur gästerna trivs. Man minglar och det är hemtrevligt, säger Pelle Hermansson.
Då gäller det att matcha julbordet med miljön och därför har man satsat på erbjuda en lite mer exklusiv julbuffé.
– Vårt julbord är lite lyxigare, vi vill höja det ett snäpp, säger han.
Boka julbord på nyrenoverade Bergsåkers restuarangen
Därmed inte sagt att de traditionella rätterna får ge vika – tvärtom. Givetvis har såväl revbensspjäll som sill och ris a la Malta sina platser på julbordet men lutfisken kan simma lugnt – någon sådan blir det inte.
– Lutfisk är sådant som folk kan fråga efter men ingen äter, när det finns så mycket annat att välja mellan, säger Thomas Fiest.
Julbordet kommer att serveras från och med 23 november och hela december fram till jul. När det är v75 kommer travspelarna att kunna njuta av julbuffén även om det börjar bli fullbokat.
– Vi kan ta emot 1000 gäster – vilket är unikt i Sundsvall – så det finns några platser kvar till den lördagen, säger Pelle Hermansson
Och såklart kommer även den som väljer att skippa köttet att kunna äta sig mätt.
– Det blir mer och mer fokus på vegetariska rätter, något som alla kockar måste anpassa sej till.
Boka julbord på nyrenoverade Bergsåkers restuarangen
V75 på Bergsåker
- 14 December
- Julbord 795:-
- Entré och travprogram
- Välkomstglögg och pepparkaka
- Smarrigt julbord
- Bästa platserna i nya Open Bar
- Trav i världsklass