Nya fjädrar i Hattparaden

En fullspäckad dag utlovas när familjefesten uppdateras. Det blir en helt unik dag med massa aktiviteter för alla åldrar, säger Jonas Lindkvist, marknadschef på Bergsåkers travbana.

Nya fjädrar i Hattparaden

I år är det 55 år sedan den första Hattparaden hölls och sedan dess har det varit ett populärt vårtecken för Sundsvallsbor och hitresta. Det hela började med att dåvarande travbanechefens fru Margareta Danielsson fick en idé om hur man skulle locka kvinnorna till travet. I mitten av sextiotalet var det nämligen mest herrar som tillbringade sin tid på Bergsåkers travbana.

Det ville Margareta Danielsson ändra på och sagt och gjort. Torsdagen den 9 maj 1964, Kristi himmelfärds-helgen, paraderade de första kvinnorna in på Bergsåker och resten är som det heter historia.

I år tyckte ansvariga för travbanan att det var dags att uppdatera den kära 55-åringen. För likt många andra arrangemang minskar antalet besökare något och då gäller det att locka folket tillbaka.
– Vi vill att publiken ska hitta tillbaka till den här dagen, precis som det var för tio år sedan. Då det var en stor familjedag, säger Jonas Linkvist.

Därför väljer man att från och med i år bjuda på entrén för alla – inte bara de som kommer iklädd huvudbonad som det varit tidigare år. De yngsta besökarna kommer garanterat lämna travområdet nöjda och belåtna när dagen över, eller vad sägs om ponnykörning, käpphästrace och grävmaskinskörning?
– Dessutom kommer det att bli ansiktsmålning och så såklart godisregn och ansiktsmålning, avslöjar Jonas Lindkvist.

Läs mer om Hattparaden här!

För att göra dagen ännu mer lite speciellt kommer alla lopp att vara monté. Bergsåker prisades nyligen för sin världsunika montésatsning – en hel dag med bara montélopp – och det gav mersmak.
– Så varför inte lägga den dagen i år på Hattparaden, tänkte vi.
Publiken kommer att få se nio montélopp och fem ponnylopp.
– Det är väldigt ovanligt att man väver in så många ponnylopp också. Det blir en unik tävlingsdag, säger Lennart Carlsén, från marknadsvavdelningen.

I potten ligger finfina priser, inte minst i form av stora pengar.
– Resepresentkort och i två av loppen kammar vinnaren hem hundratusen kronor, säger Lennart Carlsén.
Sundsvall är en djupt rotad travstad, menar han och genom att erbjuda många olika aktiviteter som till exempel föreläsningar och monté hoppas man kunna skapa intresse mellan de olika hästsporterna.
– Vi vill att ridklubbarna ska komma hit för att lyssna på föreläsningarna och på så sätt också upptäcka monté. Monté Sm går av stapeln under dagen också, så eliten finns på plats, säger Lennart Carlsén.

En populär föreläsare som gästar Hattparaden är Johanna Lassnack, framgångsrik entreprenör som coachar och inspirerar idrottare.
– Föreläsningarna är öppna för alla och helt gratis, säger Jonas Lindkvist.
I år har man också satsat på ett helt nytt eventområde där all aktivitet kommer att ske.
– Hattparaden blir mitt i publiken istället för ute på banan som tidigare,  säger Jonas Lindkvist.

Eftersom Kristi himmelfärd är en rörlig helg så har vädret ställt till det ibland – Norrländsk vår med allt vad det innebär av snö och hagel i maj.
– Vi har brottats med det men i år infaller den sent så det känns som att vi har bra förutsättningar att få lite värme, säger han.

 

Missa inga viktiga uppdateringar – Följ oss på Facebook