Bergsåker prisades för världsunik Montésatsning

Bergsåkers travbana knäckte idén om en hel tävlingsdag med endast montélopp. Vid den traditionella Årets Häst-galan i Stockholm erhölls den fina utmärkelsen Årets Montépris. Stärkta av detta tas nu nya grepp för att utveckla konceptet ytterligare.

Bergsåker prisades för världsunik Montésatsning

Monté är kort och gott trav, men under sadel. Travridning alltså. Alla travhästar kan tävla i monté och sedan den riktiga starten för cirka 15 år sedan har den grenen av sporten verkligen gått framåt. Under de senaste åren dock inte på önskat sätt. Monté är ett givet sätt att locka nya utövare till travsporten och på Bergsåker kände man helt enkelt att nu måste det hända nåt.
– Vi hade goda erfarenheter av en tidigare satsning med en hel tävlingsdag med endast kallblodslopp. Det var många som inte trodde det vara möjligt att genomföra, men det blev faktiskt något av en liten succé. Jag har sedan haft den här idén en längre tid men inte riktigt vågat testa, rädd för att bli totalt utdömd av alla experter och ”förståsigpåare”, inleder Bergsåkers sportchef B-O Månsson som till slut ändå kände att tiden var mogen.
– I fallet med kallblodsdagen var det faktiskt så att det började med ett tävlingsdatum som inte var särskilt önskvärt. Vi hade helt enkelt tilldelats en tävlingsdag som ingen egentligen ville ha. Jag grubblade länge på vad vi skulle kunna göra, och då blev det liksom läge att testa den grejen. Det var lite samma sak den här gången. Dels var det ju något som jag faktiskt ville göra, och i kombination med ett särskilt tävlingsdatum blev det plötsligt ganska självklart, menar han.

 

Inte ens i det största montélandet Frankrike har man genomfört en hel tävlingsdag med endast montélopp. Det var alltså världspremiär när Bergsåker bjöd in landets alla montéryttare till tävlingarna söndag 4 augusti förra året. Om hur det hela skulle mottas visste man inte ett dugg. Det var med stor nervositet man inväntade anmälningarna till loppen.
– Ja, det stämmer. Vi hade såklart ingen koll eftersom det aldrig gjorts förut. Men tränarna ställde verkligen upp och den sportsliga kvalitén blev över all förväntan. Och det var heller inga problem alls med ryttarna som kom från hela landet, och dessutom kom många från både Norge och Finland vilket vi ju inte hade räknat med. Publikt var det också helt okey och spelintresset var precis som vanligt. Hela arrangemanget flöt perfekt och jag har nog aldrig varit med om att alla varit så nöjda efter en travdag, konstaterar Månsson med ett stort leende på läpparna.

Inte ens i det största montélandet Frankrike har man genomfört en hel tävlingsdag med endast montélopp

Vid den stora Årets Häst-galan i Stockholm prisas föregående års allra bästa hästar, kuskar och tränare med flera. Att en travbana erhåller någon utmärkelse tillhör verkligen inte vanligheterna. Men så blev det nu, då lyckliga representanter från Bergsåker chockartat oväntat plötsligt kallades upp på scenen för att motta utmärkelsen Årets Montépris.
– Vår satsning gick tydligen hem även på central nivå med stort genomslag i hela landet. Väldigt roligt såklart, att vi blev uppmärksammade på det fina sättet. Vi är stolta över priset och det stärker oss i vårt fortsatta arbete. I år spänner vi bågen ännu hårdare då vi flyttar montédagen till maj månad och samkör arrangemanget med den traditionella Hattparaden, avslöjar sportchefen.

Hattparaden är en stor familjedag som arrangerats på Bergsåker sedan 1964. Faktiskt i många år en av banans allra största publikdagar med mycket stort intresse. Men även i detta fall har man tappat publik under de senaste åren.
– Det är en av våra största utmaningar att åter locka de stora massorna till travbanan. Absolut ingen unik sits just för Bergsåker, den trenden ser vi hela landet. Sedan är det också svårt att hålla greppet runt ett arrangemang som vi haft under så många år. Jag tror ändå att traditionens makt är stor och när vi nu slår ihop dessa evenemang borde det kunna bli riktigt, riktigt bra. Det är få arenor som på ett så smidigt sätt klarar att hålla så många bollar i luften samtidigt, och locka såväl barn som vuxna till samma arrangemang. Montédagen och Hattparaden har alla ingredienser man kan önska av en ”publikdag”, tror Månsson. I år arrangeras hattparaden den 30 maj.

Vill du veta mer om vad som händer hos oss på Bergsåker? Klicka här!

Men det stannar ändå inte vid detta. Det kommer att köras sex ponnylopp. Och banans marknadsavdelning jobbar för högtryck tillsammans med sponsorer och samarbetspartners. Ett annat uppskattat inslag som återkommer just den här dagen är Lions-auktionen mellan loppen.
– Vi har samarbetat med Lions i många år och deras medverkan lockar ytterligare ett segment människor som årligen återkommer till Bergsåker. Utöver detta blir det föreläsningar och utställningar. Ett fullspäckat program med något för alla. Vi är tokladdade inför den här mastiga totalsatsningen. I år ligger Kristi Himmelsfärds dag ganska sent, torsdag 30 maj, vilket också innebär att förhoppningsvis har lite mer tur med vädret. Jag hoppas att Sundsvallsborna väljer att tillbringa den dagen här på Bergsåker, avslutar marknadschefen Jonas Lindqvist.

Douglas Nordsjö