Tryggisarna finns för våra äldre
Iréne M. Ilonen, initiativtagaren bakom företaget, menar att utnämningar av det här slaget betyder mycket för yrket och för dem som dagligen gör skillnad ute hos våra äldre.
Här är tryggisarna som lyfter de äldres vardag.
Trygga Hjälpen växer sakta men säkert. I dag har verksamheten utökats med ännu ett team till nio och den första april blir det tio team. Med en egen ekonom i huset har tryggheten stärkts ytterligare.
– Jag och Rosie har fått en bättre överblick över företaget sedan vår ekonom Evelina Ekvall anställdes. Vi är en trio som kompletterar varandra. Att Evelina dessutom är undersköterska gör inte saken sämre, menar Iréne.
I dag har verksamheten drygt 350 kunder som valt Trygga hjälpen efter det att kommunen beviljat deras ansökan om hemtjänst. En viss oro känner man dock över de signaler om eventuella försämringar som kommunen varslat om.
– Vi hoppas så klart att det inte ska bli så. Något som diskuterats är den så kallade sociala samvaron enligt värdighetsgarantin, som består av en extra timme varje vecka, till de som har besök två gånger om dagen eller mer, att nyttja till något valfritt att göra. Kanske en promenad eller en fika på stan.
Trygga hjälpen har även tilläggstjänster att erbjuda som är helt fristående hemtjänsten.
– Du behöver inte vara gammal eller ha behov av hemtjänst för att nyttja den. Vem som helst kan kontakta oss. Det kan handla om
extra städning, fönsterputs med gardinbyte, hårvård, massage eller förrådsstädning och trädgårdsarbete.
– Där kan kunden även använda sig av rutavdraget, tillägger Evelina som uppskattar att de har runt 50 personer som kontinuerligt vänder sig till dem med olika behov.
Även om Trygga hjälpen är ett privatägt aktiebolag så handlar verksamheten inte om att maxa någon vinst.
– Nej, våra värdegrunder är att alla ska ha rätt till lika vård på lika villkor, men självklart måste vi ha en stabilitet i företaget med vissa marginaler, menar Iréne.
Fick hon drömma helt fritt så finns en vision om att bygga ett eget äldreboende, och med tanke på den stigande demografikurvan finns onekligen behovet.
– Byggnaden ska i så fall vara rund, så att de äldre kan röra sig på ett annat sätt än att gå fram och tillbaka i en korridor. De boende ska även involveras efter förmåga i vardagens
rutiner såsom matlagning och trädgårdsarbete. Överlag ska det finnas mycket att dona med, säger Iréne och får något speciellt i blicken.
Hon understryker att det än så länge bara är en vision, även om medger att hon haft kontakt med en snickare som står redo när tryggisarna är redo.
I nuläget finns andra frågor som oroar.
Behovet av fler personal inom yrket är generellt sett stort över hela Sverige och det är inte lätt att hitta vikarier. Väldig många är stolta över att jobba inom hemtjänsten och ska så vara, men alltför många ser det inte som yrket de drömmer om.
– Vi måste jobba mer för att höja attraktionskraften och förändra självbilden av yrket, säger Iréne och får medhåll av Evelina.
Intervjun formar plötsligt om sig till en diskussion över vad som borde göras. Bör undersköterskeutbildningen förändras? Kanske kontinuerliga generationsmöten mellan stolta ambassadörer inom yrket och ungdomar redan i tidig skolålder skulle väcka nyfikenheten inför yrket? Frågorna är många och svaren oklara.
– För mig var det faktiskt så. Jag hade inga tankar alls på att arbeta inom äldreomsorgen. Det var en undersköterska som kom till oss på högstadiet och berättade om sitt yrke inom hemtjänsten som inspirerade mig. Utan henne hade det kanske aldrig hade blivit något Trygga hjälpen säger Iréne och skrattar med allvarsamhet i rösten.
Ett enda möte förändrade på sätt och vis så mångas liv än bara Iréne M. Ilonens. Fröet som såddes där och då blev längre fram inspiration till något betydligt större, till Trygga Hjälpen.
Utanför mötesrummet i Trygga Hjälpens lokaler hörs glada skratt och småprat. Gänget tryggisar droppar in en efter en för lunchrast. Tryggisar som alla och en var gör en fantastisk insats för våra äldre, i deras hem, varje dag.