I Sjöstugan vid Scaniasjön välkomnar Unionen med en kopp kaffe
– Nej bor på jobbet gör vi inte, säger Mari Carlquist som tillsammans med tre kollegor verkar i huset för Unionen fackklubben på Scania. Men visst trivs vi i Sjöstugan. Den har en anrik historia som anas i väggarna och som sätter stämningen i huset.
Det känns. För kombinerat med proffsig kunskap möts man av en familjär värme innanför ytterdörren.
– Hej, välkommen, säger en glad röst. Vill du ha en kopp kaffe?
Det är Anneli Mannström som möter upp. I det mysiga fikarummet plockar hon fram några olikfärgade muggar med olika fackemblem på.
– Vilken vill du ha ditt kaffe i?
Anneli jobbar som administratör på Unionen. Typ som spindeln i nätet. Hon ser till att den som kommer hit får den information de vill ha. Och kaffe förstås.
– Vi har många som spontant tittar in, säger hon. Det tycker vi är jätteroligt. En del vill bli medlemmar. Andra bokar tid för ett samtal.
Från fönstret syns några raska fotgängare som motionerar Scaniasjön runt.
– Nej, så heter inte sjön, protesterar Mari varmt men bestämt. Hon är ordförande i klubben på Scania. Den heter Saltskogsfjärden och är en naturlig sjö. Inte konstgjord som många tror.
Sjöstugans historia visar att den bland annat funkat både som stinsbostad och körskola.
– Jag tog mitt körkort här. Sen tog det ett antal år innan jag kom hit igen. Då på en utbildning i tyska som Scania anordnade, säger Mari.
Men det var i samband med ordförandeskapet som hon på riktigt tog huset till sitt hjärta.
– Mitt rum är stort och jag delar det med vice ordföranden Patrik Lindskog. Vi är lite av motsatser – en mer lugn, en mer livlig. Men våra arbetsuppgifter är likartade. Båda ägnar vi mycket tid till att svara på mailfrågor från medlemmar. Liksom att vara på möten för att förhandla om sådant som är viktigt för att folk ska må bra. I omorganisationer och ändringar av arbetsvillkor exempelvis.
Huset är inrett som ett traditionellt kontor. Fast med spröjs för fönstren.
– Vi köper inget nytt i onödan så de flesta möblerna har stått här länge. Fast våra kontorsstolar är nya. Och ergonomiska, säger Mari och nickar mot rummet intill med en blinkning.
– Med huvudskyddsombudet inom samma väggar vågar man inget annat.
Ronny Rova, huvudskyddsombudet, är nyast på jobbet. Sedan ett drygt år tillbaka är det han som mäter buller kollar luftflöden och gör riskanalyser.
– Jag finns här för alla tjänstemän på Scania som upplever arbetsmiljön besvärlig på något sätt. Och bevakar så att de regler som finns efterföljs.
Just nu har han extra fokus på stressrelaterade problem.
– Projektet Work Balance driver vi tillsammans med företaget. Syftet är att hindra anställda från att jobba för mycket. Det är viktigt med en balans mellan arbete och fritid. Det är då man mår bra.
Läs mer: Det här kan Unionen göra för dig