”Det som sker när personer samlar sig är rätt magiskt”

Jenny Sandström har genomfört det många drömmer om. Tagit klivet och ändrat förutsättningarna för vardagslivet. – Jag älskar fortfarande Göteborg där vi bodde tidigare. Men både jag och min man ville testa en annan livsstil. Så vi flyttade till Östersund och en halvkollektiv gård på landet.

NYA TIDENS ARBETE. – Jag tror på att skapa utveckling tillsammans, säger Jenny Sandström på Gomorron Östersund. I kreativa städer blir drivkraften enorm när folk gör saker ihop.

Det är 8 år sedan nu. Och familjens förhoppningar om ett annat slags liv har infriats. Med råge.
– Vi lämnade storstadslivet. Skippade tanken på en framtida villa utanför city. Och jobbet som IT-konsult, mot att istället bo i ett sammanhang där det finns nytänk och möjligheter att skapa utveckling tillsammans med andra, säger Jenny Sandström.

Kanske fick hon en extra kick för att två vänner redan hade flyttat dit. Och bosatt sig på en gård där det skapats en community av flera bostäder. Ett bekräftande av ett schysst liv, ett liv som intresserade Jenny och hennes man.
– Det skulle vara extremt svårt att flytta tillbaka, säger hon. Vi trivs väldigt bra.

Samarbete och innovation är nyckeln till att skapa framtiden

Hon gillar känslan i trakten. Livsstilen i communityn på landet, men också mentaliteten hos folket.
– Här gör man saker. Ska något förändras så fixar man det. Ganska okomplicerat och direkt.

Mentaliteten bekräftades också under den tid Jenny jobbade som innovationsrådgivare på Mittuniversitetet.
– Det finns en stark entreprenörsanda här. Och ett mod att göra saker på sitt eget sätt. Många tog sina idéer vidare in i näringslivet.

Och här blev Jenny varse ett glapp, en lucka som behövde fyllas.
– Det fanns många engagerade entreprenörer och doers i stan.  Men ingen tydlig plats där de kunde mötas fysiskt och få utbyte av varandra.

Så hon hoppade av rådgivarjobbet. Och startade utvecklings- och nätverksklubben Gomorron Östersund tillsammans med 5 drivna entreprenörsvänner. Plus en jättebra fastighetsägare.
– Det är ett år sedan nu. Syftet är att driva en mötesplats för skapa utveckling tillsammans. Här finns kontorsrum att hyra men också flexibla arbetsplatser. Många här jobbar med digitala projekt. Flertalet mot stora företag i Sverige och i världen.

Dessutom kan man bli medlem i Gomorron Östersund och navet i kunskapsutbytet är köket där också de flesta eventen hålls.
– Vi samlas en gång i veckan. Vilken dynamik det blir! Idéer flödar och folk har kul. Då och då ordnas också frukostföreläsningar med intressanta föreläsare som alltid får igång nya tankar. Kunskapsutveckling är en del av verksamheten som vi nu formar.

Med fokus på kreativitet utvecklar också företaget annorlunda konferensplatser. Som Fugelstakojan med naturen precis utanför fönstret.
– Det finns alla förutsättningar för att ännu mer utveckla arbetsmöjligheterna i mellannorrland i framtiden. Digitaliseringen i kombination med livsstilen och den drivkraft folk har här är unik, säger Jenny. Här kommer det att skapas ännu fler idéer. Idéer som redan nu börjar synas. Stora företag börjar hitta till oss istället för tvärtom.

Hon fortsätter:
– Sa jag förresten att Ikea etablerat sig i Gomorron Östersunds fastighet?

Läs mer: Norrlandsrapporten – Tillväxten och dess förutsättningar i Norrland