Facket som hjälper dig att må bra på jobbet

”Jag ska byta jobb, hur mycket högre lön ska jag begära?” ”Min tjänst ska ändras lite, vad ska jag tänka på?” ”Jag stressar så på jobbet att jag håller på att bli sjuk, vad ska jag göra?” ”Jag behöver stöd på rehabmötet, kan ni följa med?”
  • 1/2

    – Att vara medlem i Unionen innebär att du har en någon-att-vända-dig-till-försäkring på jobbet, säger Mari Carlquist, ordförande Unionen Scania. Du lämnas aldrig ensam med problem på eller frågor om jobbet.

  • 2/2

    VI HJÄLPER TILL. – Hör av dig! Vi tycker om att hjälpa till att saker får sin lösning på jobbet på Scania, menar detta glada gäng förtroendevalda för Unionen.

– Javisst följer vi med, säger Mari Carlquist ordförande i Unionen på Scania samtidigt som hennes telefon ringer. Och självklart svarar vi på varje fråga om lön, arbetsbelastning, villkor eller vad det nu kan vara.

Hon lyfter luren, svarar på en fråga om hur övertiden skrivs bort och fortsätter sen.
– Vi finns här för att stötta dig som medlem. Och kolla att de regler som finns på din arbetsplats följs.

Men det stannar inte vid det.
– Ibland behövs samtal ute på arbetsplatsen med de personer som berörs för att lösa ett problem.

Det kan handla om att någon upplever sig kränkt. Eller att en arbetsprocess inte följs som överenskommet var.
– Vi på Unionen tar initiativ så att vi får träffa samtliga som berörs. Tillsammans brukar vi komma fram till lösningar som är bra för vår medlem.

Läs mer om Unionens arbete på Scania här

Att gemensamt hitta lösningar är en styrka för såväl Scania som Unionen. Båda parterna är måna om samarbetet.
– Det finns en stolthet över att arbeta på Scania. Själv började jag jobba här för 30 år sedan. Och jag tycker att Scania tar bra hand om sina anställda.

Så är det för det mesta. Det är när det inte funkar som Unionen behövs.
– Det är klart att det händer saker i ett företag med 14000 anställda. Det är då vi träder in för att till 100 % stötta vår medlem. Idag har klubben 2700 medlemmar.

Det ringer igen och Mari ursäktar sig.
– Jag pratar mycket i telefonen och jag tycker det är kul när folk hör av sig. Många tror att de stör och tar av min tid. Men så är det ju inte alls. Tvärtom – jag är ju till för att medlemmarna ska kunna höra av sig.

När samtalet är slut reser hon sig och börjar skissa på whiteboardtavlan. Hon ritar en gammal vågskål och fortsätter:
– En fackförening som gör ett bra jobb bidrar till att ge arbetsgivaren förutsättningar att skapa en bra arbetsplats. Det behövs två jämnstarka parter för att samarbetet ska fungera. Som en vågskål i balans.

Obalanserad makt är aldrig bra. Då får någon övertaget.
– Därför att det så viktigt att vi i Unionen fortsätter vara starka genom att vi är många medlemmar.

Klicka här och läs mer om att bli medlem i Unionen

Det är bra stämning i Unionen på Scania. Arbetsglädjen bland de förtroendevalda går inte att ta miste på. Den smittar.
– Vi får ofta respons som ”Jag fick så bra hjälp, tack”. Eller: ”Nu vet jag varför jag har betalat fackavgiften i alla år. Tack”. Det är klart att vi blir glada när vi kan hjälpa andra att få det bättre på jobbet, säger Mari. Som medlem i Unionen på Scania kan du alltid räkna med att få stöd.

Så här jobbar Scanias fackklubb i anrika Sjöstugan