Från löparskidor till patenterat hydraulikkoncept

Det var en gång en kreativ bondpojke från Arbrå vid namn Eric Sundin. I skolan gick han bara varannan dag då föräldrarna behövde honom hemma på bondgården.
Tursamt nog sammanföll en av skoldagarna med ett studiebesök på en skidfabrik. Där såddes ett frö inom gossen vilket blev startskottet på den alldeles sanna framgångssagan om Sunfab AB i Hudiksvall. I dag ägs Sunfab av tredje generationen Sundinare med en fjärde som står på tur och ska växla in. På Hylla Hudikgalan är Sunfab nominerade till årets företag.

Bröderna Per och Mats Sundin är lika stolt över den forna skidtillverkning som över dagens hydraulikkoncept.

Den där gossen Eric blev så pass inspirerad av studiebesöket att han gick hem och påbörjade en egen skidtillverkning. Det första paret blev dock osäljbara då längden varierade, så dem fick drängen ta. När Eric väl finslipat sina färdigheter fick försvaret nys om hans skidor och beställningar började rulla in.

1927 brann dock skidsnickeriet i Arbrå ned och innan Eric hann sätta spaden i jorden och bygga nytt kom, tursamt nog för Hudiksvall, en motorcykeltur emellan. Med fästmön Martha bakpå gick utflykten längs Hälsingekusten.

Grundaren Eric Sundin ute med familjen på Sundins skidor. FOTO: PRIVAT

– I Hudiksvall sägs det att farfar och farmor gick upp i kyrktornet. Därifrån ska farfar ha sett området vid varvet och sagt att där skulle hans skidfabrik ligga, berättar barnbarnet Mats Sundin och ger oss förklaringen på hur Arbrå blev Hudiksvall och snart även hur skidor förvandlas till hydrauliklösningar med världspatent.

Läs mer om våra produkter här!

För den oinsatte låter steget från skidtillverkning till hydraulikinnovationer avlägset. Men i takt med att alltmer hydraulik användes vid skidtillverkningen såg den kreativa Eric nya användningsområden. 1947 grundade han och en vän HIAB och konstruerade världens första mobila hydrauliska kran, en lösning som revolutionerade lasthantering världen över. 1952 bildades Sunfab för att vidareutveckla hydraulikkonceptet och strax därefter presenterade Sunfab sin första hydrauliska kolvpump för lastbilar.

När familjen Sundin beslutade sig för att helhjärtat koncentrera sig på skidtillverkning och produktutveckling av hydrauliska pumpar avyttrades ägardelen i HIAB.

– Ett tag var vi världsledande på skidor och hade proffsåkare från hela världen. I Sverige skiddrottningen Toini Gustafsson för att inte tala om Sixten Jernberg. Men när konkurrensen från utlandet ökade i slutet av 80-talet tvingades vi lägga ner skidtillverkningen, säger Mats och får något nostalgiskt i blicken.

Spana in vår facebook här!

I dag är Sunfab ett världskänt varumärke inom hydrauliska pumpar och motorer där 90 procent av tillverkningen går på export till ett 60-tal länder. På frågan hur det kommer sig att tillverkningen finns kvar i Sverige när så stor andel går på export säger Mats:

– För att Sverige är en del av nyckeln. Vi ligger i framkant gällande fordonstillverkning och fordonshydraulik liksom i miljöfrågor såsom energieffektiva system. Arenan är optimal och testmiljön bästa tänkbara. Förutom att företaget är intimt förknippat med Hudiksvall, är ju Hudiksvall unikt på så vis att många olika hydraulikaktörer samverkar. Genom samarbete likt hydraulikklustret har vi kunnat sjösätta flera spännande forsknings- och utvecklingsprojekt som normalt sett bara stora bolag kan göra, berättar Mats.

Från att vara världsledande på skidor har Sunfab gått till att vara en av världens främsta inom hydraulikprodukter.

Så med Hudiksvall som utgångspunkt levererar även tredje generationens Sundinare produkter av absolut högsta kvalitet, liksom generationer före dem har levererat utan att tumma på kvaliteten – oavsett om det handlat om skidor, skidpressar eller hydrauliska pumpar och motorer.

– Vi tror på helheten, där produktionskedjan från konstruktion till materialbearbetning och montering utgår från fabriken här i Hudiksvall. Det ger oss möjlighet att kunna överblicka och kvalitetssäkra processen och gör oss mindre sårbara.

Hur känns nomineringen årets företag?
– Ett erkännande som känns väldigt bra. I dag ser vi resultatet av det farfar grundande och vilken betydelse det haft för Hudiksvall, säger Mats Sundin och tillägger att återväxten  inom familjen är god. Runt hörnet står fjärde generationens Sundinare och väntar, närmare bestämt åtta tjejer.

SUNFAB HYDRAULICS AB

Adress: Box 1094, SE-824 12 Hudiksvall
Telefon: 0650-367 00
Mail: sunfab@sunfab.se

Vill du läsa mer om oss kan du gör det här!