Dubbla utmärkelser för familjeföretaget Sunfab

Sunfab kammade hem inte mindre än två utmärkelser på Hylla Hudik-galan tidigare i år.
De utsågs till Årets företagare både lokalt och regionalt.
– Vi står för trygghet och långsiktighet, säger Mats Sundin, en av delägarna.

Dubbla utmärkelser för familjeföretaget Sunfab

1925 startade Eric Sundin, Mats farfar, skidfabriken Sundins i Årbrå.

Hylla Hudik är galan som hyllar företagare och entreprenörer. Det tvåfaldigt vinnande företaget Sunfab, med säte i Hudiksvall, är ett världskänt varumärke inom hydrauliska pumpar och motorer.
– Jag tror att utmärkelsen beror på flera saker. Vi har som familjeföretag lyckats hålla oss kvar på marknaden under lång tid och bidragit till Hudiksvalls stad med arbetstillfällen. Vi har en väldigt bra affärsidé och står för långsiktighet och trygghet, säger Mats Sundin.

Vill du veta mer om Sunfab? Läs mer här!

Sunfab är ett anrikt företag och har drivits av sundinare i tre generationer. 1925 startade Eric Sundin, Mats farfar, skidfabriken Sundins i Årbrå. Eftersom han i sin barndom behövdes på föräldrarnas gård blev skolgången sporadisk. Men efter ett studiebesök på en skidfabrik hade han sin framtid klar för sig: Han skulle starta en egen.
Så blev det också. Sundins blev framgångsrikt och sålde skidor till bland annat det svenska försvaret. 1927 flyttade företaget till Hudiksvall.

Kanske låter steget från skidtillverkning till hydraulikinnovationer långsökt. Men i takt med att alltmer hydraulik användes vid skidtillverkningen såg den uppfinningsrike Eric nya användningsområden. 1944 grundade han och en vän bolaget HIAB och konstruerade världens första mobila hydrauliska kran.

Det känns viktigt att fortsätta driva företaget som ett familjeföretag, och väldigt kul om det kan bli så

När familjen Sundin beslutade sig för att helhjärtat koncentrera sig på skidtillverkning och produktutveckling av hydrauliska pumpar avyttrades ägardelen i HIAB.

1952 bildades Sunfab och i dag drivs det av Erics fyra barnbarn.
– För mig har det varit självklart att fortsätta driva företaget, jag föddes ju in i det och har jobbat upp ett stort nätverk i branschen, förklarar Mats Sundin.

Sunfab Hydraulics.

Aktuellt hos Sunfab – Läs mer här!

Sunfab är ett starkt och lokalt förankrat företag i Hälsingland.
– Vi utvecklar, tillverkar och säljer allt på plats i Hudiksvall. Det är jätteviktigt att hålla kvar den typen av verksamhet, samtidigt som den globala spridningen av våra produkter också är ett framgångsrecept. Vi exporterar 90 procent av tillverkningen utomlands.

Företaget sysselsätter ett hundratal personer, en siffra som legat stadigt de senaste åren.

Mats Sundin tror att utmärkelsen också beror på att företaget har en ödmjukhet.
– Vi har inte tagit varje chans att synas, det tror jag är typiskt svenskt och det uppskattas. Om man ska lyckas måste man också kunna samverka med andra. Det har vi varit bra på och där kommer vi fortsätta vara offensiva.

Sunfab har som mål att fortsätta drivas som familjeföretag genom kommande generation sundinare.
– Det känns viktigt att fortsätta driva företaget som ett familjeföretag, och väldigt kul om det kan bli så. Vi har en stark framtidstro.

Motivering i regionsfinalen

”Framgångsrika företagsresor startar med att en eller flera kreativa människor får en idé på något nytt. För att fortsätta utvecklas som både företag och företagare kan inte idérikedomen stanna där. Likt en fågel Fenix reser sig nya innovationer och nya vinster. Årets företagare i Gävleborg är ett ypperligt exempel på detta, som med hjärtat i bygden låter företagets framgångar sprida sig över världen. Dessa förebilder ser möjligheterna på höjden och bredden och den nyfikna påhittighet som hela tiden präglat deras och företagets utveckling pekar på att resan bara börjat.”