”Vi kan mycket mer än vi själva och alla andra tror”

Vilka möjligheter finns att hjälpa ungdomar som mår för dåligt för att orka med att gå gymnasiet? För Eowyn var varje dag i skolan en kamp och allra oftast klarade hon inte av att ta sig till skolan. Tack vare en lärlingsplats på Bergslagspraliner, som ordnades av Activa, kom livet att ta en ny vändning till starkare självkänsla och att kunna stå på egna ben.

Eowyn hittade tillbaka till motivationen tack vare Activa i Örebro.

Vi tar oss tillbaka till början av 2017. Eowyn Wase Torefeldt går på gymnasiet men fick det inte att fungera och var oftast bara hemma.
–  Allt låste sig för mig. Det var mycket ångest och panik. Studiesättet i gymnasiet fungerade inte riktigt för mig. Till slut klarade jag knappt av något själv, ville inte gå och handla själv eller sådana saker, berättar Eowyn.

Jag var rätt skeptisk och såg framför mig att jag skulle stå på rullande band och packa grejer hela dagen

Eowyn fick kontakt med Stiftelsen Activa genom syo-konsulenten på sin skola.
– Från början följde min mamma med på alla möten med Activa. De lyssnade på mig och vi gick igenom hur jag fungerar som person och vilka intressen jag har, för att på det sättet kunna ge hjälp som passade mig. Vi diskuterade om jag skulle kunna tänka mig att praktisera på en arbetsplats.

Hur kändes tanken på att praktisera?
– Inte så jättepositiv faktisk. Jag var rätt skeptisk och såg framför mig att jag skulle stå på rullande band och packa grejer hela dagen. Att det skulle vara något tråkigt eller enformigt jobb som jag skulle få göra. Sedan litet grann av en slump så hade Activa fått kontakt med Bergslagspraliner och tyckte att det kunde passa mig bra, säger Eowyn.

Vad var dina värsta rädslor inför att praktisera?
– Först och främst att jag inte skulle klara av det och att jag inte skulle trivas. Första dagen var jag otroligt nervös, minns jag. Min mamma var snäll och skjutsade mig. Men jag tog mig in genom dörren och möttes av Gunilla och Ywonne som var jättetrevliga. Första dagen var ändå rejält jobbig, men redan andra dagen kändes det faktiskt väldigt bra, berättar Eowyn

Gunilla på Bergslagspraliner förklarar hur hon tycker det var från början.
– Hon var väldigt blyg och försiktig i början. Men egentligen så tror jag hon trivdes mer eller mindre på en gång. Hon fick ta allt i sin takt, men hon lär sig snabbt. Från början märktes det att hon mått psykiskt dåligt, men vågade mer och mer. Det gick väldigt bra, hon kunde säga till när det blev för mycket. Då tog någon annan kassan och Eowyn fick jobba med andra uppgifter. Sedan kunde hon saker som vi inte alls är så duktiga på. Hon var duktig med datorn och kunde även hjälpa oss med sådana bitar, berättar Gunilla.

Det har varit ett fantastiskt bra samarbete med Activa. De är helt underbara att ha att göra med,

Hur kom ni i kontakt med Activa?
– Det var faktiskt en ren tillfällighet att några arbetskonsulenter åkte förbi här och köpte choklad. De berättade om sin verksamhet och vi kände direkt att det var ett viktigt arbete de gjorde. Då både jag och Ywonne arbetat i skolan tidigare så har vi stor erfarenhet av ungdomar och nappade på idén att ta emot en praktikant, förklarar Gunilla.

Hur har samarbetet med Activa fungerat?
Det har varit ett fantastiskt bra samarbete med Activa. De är helt underbara att ha att göra med, verkligen jättefina människor som visade stort engagemang för Eowyn och förstod även vår situation som företagare. Så jag kan verkligen rekommendera andra företag att ta emot praktikanter genom Activa. Den täta kontakten som vi hade med dem är jätteviktig. Det känns så tryggt att hela tiden ha dem med oss. Vi skulle gärna kunna ta in någon ny ungdom genom Activa. Man har ju gått igenom tonårstider med sina egna barn och vet att det kan vara tufft ibland. Vi vet att ungdomarna har mer kapacitet än de själva tror. Det var ju som när hon började leverera varor till våra återförsäljare och sa att ”det är helt fantastiskt att jag vågar”. Det visar att det för en del är bra att komma ut ur skolans värld ibland och få pröva på något annat, berättar Gunilla.

Från början så praktiserade Eowyn fyra timmar per dag, tre dagar i veckan på Bergslagspraliner. Vilket stöd fick du från Activa?
– De kom och hälsade på personligen såväl som skickade sms och kollade läget. Hade jag någon fundering kunde jag ringa dem direkt också, så det kändes ju tryggt, säger Eowyn.

Det kändes jättebra. Det stärkte verkligen också självkänslan

Vad betydde praktiken för självkänslan?
 – Jag lärde mig att stå på egna ben och började kunna prata med folk. Jag lärde mig att jag faktiskt kunde klara av saker själv, kände mig inte lika blyg längre och fick självkänslan tillbaka. Under våren fick jag sedan gå upp litet i arbetstid, sedan fick Activa lämna över ansvaret till Arbetsförmedlingen. Men Activa fanns ändå med hela tiden ändå där i bakgrunden och hade uppföljning med dem också. Sedan i slutet på juli så övergick praktiken till en 50% anställning.

Hur kändes det?
– Det kändes jättebra Det stärkte verkligen också självkänslan, att jag faktiskt hade ett jobb. Jag jobbade i caféet, gjorde praliner, stod i kassan och serverade. Sedan åkte jag även med leveranser till butiker och företag, säger Eowyn.

Kunde du tro innan du började att du skulle klara av det?
Jag trodde definitivt inte att jag skulle klara av det. Nu har jag inga problem att gå ut och prata med okända personer. Det hade jag aldrig gjort innan på det sättet, berättar Eowyn.

Hur blev det sedan?
 – Jag jobbade på Bergslagspraliner till 19:e december, sedan flyttade jag till Motala för att plugga in gymnasiet på en folkhögskola. Nu bor jag där i en lägenhet med min pojkvän. Jag trivs jättebra på folkhögskolan. När jag är klar vet jag att jag vill komma in på universitet och funderar på att läsa tekniskt basår så att jag får behörighet i matte och naturämnen också.

Gunilla berättar att deras tanke redan från början var att praktiken skulle leda vidare till att Eowyn satsade vidare på sin utbildning.
Vi tänkte att vår roll är att kunna hjälpa henne att lyftas och våga ta klivet vidare. Även om hon stormtrivdes här så tycker vi det är bra att hon tog steget vidare till utbildning. Vi är jätteglada och stolta över att fått vara med och bidra till hennes utveckling, berättar Gunilla.

Eowyn, vad skulle du säga till den som idag är i den situation du var i,  innan du började praktiken?
– Får ni chansen att göra något liknande som jag, så ta chansen. Även om det kan kännas jobbigt i början, är det en bra utmaning som man lär sig och växer massor av. Som ungdom har du gått nästan hela livet i skolan och då kan det vara bra att få testa på något annat. Min mamma säger idag att hon tror att jag verkligen behövde den här boosten jag fick av Activa och praktiken. Annars hade jag nog inte kommit vidare från den situation jag var i då och bara varit hemma fortfarande, berättar Eowyn.