Från praktik till serveringens mest erfarna medarbetare

Anna Helin gick på gymnasiesärskolan när hon tack vare projektet Jobb i sikte fick möjlighet att göra praktik på Hotel Clarion i Örebro. Idag har hon varit anställd på hotellet i sju år och är en av de mest erfarna medarbetarna i frukostserveringen.

Anna Helin har gått ifrån att vara praktikant till serveringens mest erfarna medarbetare.

Jobb i Sikte var ett projekt som 2009 startades av Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Örebro kommun för att ge bättre stöd till elever i gymnasiesärskolan. Från 2013 blev projektet en del av Stiftelsen Activas ordinarie verksamhet och är ett bra exempel på hur samarbete mellan skola och näringsliv kan leda till arbete.
– Elever som deltagit i Jobb i sikte har fått jobb i högre grad än elever i resten av landet. Projektet har gett möjligheter för individer att växa och bidra till näringslivet på ett bra sätt. Vårt arbete på Activa innebär att vi kommer in under skoltiden och finns med vid övergången från skola till arbetsliv och finns kvar med stöd efter att eleven tagit studenten. Erfarenheterna visar att det här är ett smart arbetssätt som leder till att både anställda och arbetsgivare blir nöjda, berättar Gunilla Ljungdahl som arbetar som arbetskonsulent på Activa.

Anna Helin fick chansen att delta i Jobb i sikte när hon gick i gymnasiesärskolan 2010.
– Jag blev erbjuden att vara med det här projektet och fick då chansen att testa på praktik. Först så var jag på en kiosk på Resecentrum, men upplevde att det var litet trångt och litet att arbeta där. Då fick jag istället chansen att pröva på praktik här på Hotel Clarion, säger Anna.

Vill du veta mer om Activa och våra program? Klicka här.

Minns du hur det var när du började praktisera här på hotellet?
– Det var mycket som kändes nytt och jag var rätt blyg. Samtidigt känns det som att jag lärde mig det mesta ganska snabbt. Jag började i frukostserveringen på hotellet. Då var det mycket att plocka disk, diska, torka bord och göra litet förberedelser inför morgondagen. Då tänkte jag väl mest att det här var en kul chans, men kunde ju aldrig tro att jag skulle bli anställd, säger Anna.

Vad visste du om hotell innan du började?
– Faktiskt hade vi hotellkunskap i skolan, men det var det värsta ämne jag visste. Men egentligen visste jag inte så mycket om hotell, berättar Anna.

Från att jag frågade om allt, till att de nu frågar mig
Hur har du har utvecklats under de här åren?
– Otroligt mycket. Jag känner mig mycket tryggare än jag gjorde från början, till exempel kan jag nu utan problem bära tre tallrikar vid serveringen. Nu vet jag vad som skall göras och kan alla rutiner, förklarar Anna.
– Anna är faktiskt en av de som arbetat allra längst i frukostserveringen. Från början hade hon egna listor med arbetsuppgifter som hon skulle göra. Idag behövs inga listor, hon kan göra alla arbetsuppgifter på frukosten, berättar Nathalie Ekman, Annas arbetsgivare på Hotel Clarion.
– Från början var det ofta jag som fick fråga om allting. Nu är det mer andra som jobbar som frågar mig faktiskt, det känns bra, säger Anna.

Från början var det ofta jag som fick fråga om allting. Nu är det mer andra som jobbar som frågar mig faktiskt, det känns bra

Var det något som var litet extra svårt eller krävande att hantera?
– Det har ju varit litet nervöst att träffa många nya människor som det är på ett hotell, samtidigt är det också kul med stammissar som man känner igen som hälsar på en, förklarar Anna.
– Det här kom upp på medarbetarsamtal och förut kunde Anna tycka just det här med för många gäster varit jobbigt, säger Nathalie.
– Ja förut var det så, nu tycker jag det bara är roligt när det är mycket gäster, förklarar Anna.

Anna var rätt person helt enkelt
Nathalie berättar om hur det var när hon fick frågan om att ta emot en ny praktikant då Anna började.
– Vi fick frågan om vi kunde ta emot en praktikant. Då var jag ansvarig för frukostserveringen och vi var vana att ta emot praktikanter. I Annas fall så fungerade det samtidigt långt över förväntan. Annars hade det nog inte slutat med att vi anställt henne, Anna var rätt person helt enkelt, förklarar Nathalie.

Missa inga viktiga nyheter – Följ oss på Facebook.

Hon förklarar vidare att det var viktigt att Jobb i sikte fanns med hela tiden i bakgrunden.
– Vi fick hela tiden stöd från både arbetskonsulenter från Activa och Arbetsförmedlingen. Det kunde vara många frågor som vi ställdes inför som vi inte var vana med. Ett exempel kunde ju vara detta med att göra listor med arbetsuppgifter, där vi fick stöd hur vi skulle hjälpa Anna att lägga upp arbetet, förklarar Nathalie.

Efter att Anna började sin praktik 2010 kom frågan om anställning upp 1,5 år senare.
– För oss har det känts självklart på hotellet. Lönebidrag var en förutsättning, men vi har aldrig tvekat. Anna är en jättetillgång för oss här på hotellet, berättar Nathalie.

Fler arbetsgivare borde ta emot praktikanter
Hon utvecklar vidare att hon tycker att fler arbetsgivare skulle våga ta emot praktikanter.
– Hade vi plats för fler Annor skulle vi gärna ta emot det, säger Nathalie och ler. Jag kan verkligen rekommendera andra arbetsgivare att pröva på det. Vi har ju fått otroligt bra stöd hela tiden från arbetskonsulter och även från början från de på Arbetsförmedlingen. Vi kunde ju ställa alla frågor också som vi hade om hur det fungerar med lönebidrag med mera, säger Nathalie.
– Ja men så är det ju, förklarar Gunilla. I vår roll som arbetskonsulent ligger i att vi också kan hitta en annan arbetsplats om det är så att det inte fungerar av något skäl. Vi finns hela tiden där både för den anställde och arbetsgivaren.

I juli 2012 blev Anna Helin anställd på Hotel Clarion. Sedan dess har mycket hunnit hända i hennes liv.
– Då bodde jag i Sälldalen och pendlade hit i flera år. Ett halvår efter att jag blivit anställd flyttade jag till Örebro. Drömmen är kanske att flytta ut till hus på landet och ha hästar någon gång. Sedan 2015 fick vi barn och jag var föräldraledig i 1 år, berättar Anna.

Stammisarna och kollegorna roligast
Saknade du arbetet på hotellet?
– Ja faktiskt var det så. Mot slutet av föräldraledigheten blev det lite långtråkigt att vara hemma, även om det är en jätteviktig tid det också. Det var faktiskt självklart att komma tillbaka och jobba på hotellet. Jag började inte arbeta heltid direkt utan tog det i etapper tills jag nu arbetar heltid igen, säger Anna.
– Ja men precis, det tog ett tag för dig att vänja dig vid arbetet igen. Men nu är du mer trygg än någonsin skulle jag säga, berättar Nathalie.

Vad är det allra roligaste på arbetet?
– Arbetskollegorna och sedan är det kul att prata med stammisarna, berättar Anna Helin avslutningsvis.