”Jag har aldrig känt mig så uppskattad som jag gör här”

Leif Andersson har gått en ny lärlingsutbildning som varit ett stort lyft för honom. En unik modell med handledare på företag, lärare och arbetskonsulenter har gett de vuxna eleverna ett bra stöd. Snart är det dags att ansöka för alla som vill utbilda sig till serviceassistent på lärlingsutbildningen i Örebro Län.

”Jag har aldrig känt mig så uppskattad som jag gör här”

Tack vare finansiering från den Europeiska Socialfonden har Stiftelsen Activa i samarbete med kommuner i Örebro län arbetat fram en helt ny lärlingsutbildning. Utbildningen vänder sig till vuxna elever som har en lindrig utvecklingsstörning och tog in sina första elever i januari 2017.

Över 40 elever har påbörjat utbildningen under projekttiden, varav många tar examen nu i höst. En av dessa är Leif Andersson som går utbildningen med inriktning mot fastighetsskötsel. Efter en lyckad projektperiod tar den kommunala vuxenutbildningen emot nya elever i januari 2019.

En bra möjlighet att få en riktig utbildning
Leif, när fick du höra talas om utbildningen första gången?
–  Jag pluggade matte på Lärvux och lärarna frågade mig om jag var intresserad av att gå en lärlingsutbildning. Jag har ingen riktig utbildning från början så det här kändes som en bra möjlighet som jag direkt hoppade på, berättar Leif.

Leif blev antagen till lärlingsutbildningen i vård & omsorg. När en chans till lärlingsplats på Svenska Lösull AB, som verkar inom fastighetsskötsel, presenterades så tyckte han att det lät intressant även om det var ”fel bransch”.
– Från början tänkte jag att det kanske skulle vara en tillfällig lärlingsplats innan jag hittat en som passade med vård & omsorg. När de sedan frågade mig om jag ville byta lärlingsplats så sa jag ”nej jag trivs så himla bra här”. Då bytte jag istället utbildningsinriktning till fastighetsskötsel, förklarar Leif.

Handledarutbildningen är populär bland företagen
En viktig del av upplägget är att merparten av utbildningen sker på arbetsplatser i elevens hemkommun. Samarbetet med arbetsplatsen har därför varit jätteviktigt. Här har Activa skapat en helt ny modell där företagen fått en kvalificerad handledarutbildning som blivit väldigt populär och dessutom godkänts av Skolverket.
Leif berättar att han tycker han fått väldigt bra stöd av arbetskonsulenterna. Den här modellen med handledare på företaget, lärare och arbetskonsulent är helt unik.

Vad gör du på arbetsplatsen?
– Jag jobbar i par tillsammans med företagets ägare Paul. Mina arbetsuppgifter är väldigt varierande faktiskt. Bland annat klipper jag gräs och sköter gräsytor åt både företag och privatpersoner. Sedan har jag även fått lära mig något helt nytt nämligen att snickra lekstugor på beställning, berättar Leif.

Aldrig känt mig så uppskattad som här
Hur har det varit att vara lärling jämfört med hur du tänkte dig att det skulle vara?
– Jag hade faktiskt ingen riktig uppfattning innan jag började men det har verkligen varit jättekanon. Jag har aldrig känt mig så uppskattad som här på Svenska Lösull. Det känns roligt att bli så uppskattad, det får mig att känna mig så bra. Paul ger mig mycket beröm och jag får även höra mycket positivt från kunder.

Kan du jämföra med tidigare arbete eller praktik?
– Jo men det kan jag göra. Jag har arbetat med bilrekond förut, men det var mycket mer långtråkigt. Då gjorde jag samma saker varje dag, det var svårt för mig att orka med. Jag trivs bättre med den variationen jag har idag.

Får ni möjlighet, ta chansen!

Positiv erfarenhet
Om du idag skulle prata med någon som var i din situation då när du började utbildningen, vad skulle du ge för råd då?
– Får de möjlighet skulle jag säga att de ska hoppa på utbildningen. Det är jättekul tycker jag.

Vad tycker om du utbildningen på skolan?
– Det är riktigt kul. I skolan har vi blivit litet av ett gäng och har jättekul tillsammans. Nu har vi skola på onsdagar och sedan är resten praktik. Det passar mig bra, det är lagom mycket teori. Vi lär oss om service, bemötande och har både utbildning i helklass och yrkeskurser för varje inriktning. Så som för mig då som läser litet extra om det här med fastighetsskötsel. Sedan är det en fördel är att vi är litet blandade åldrar och med olika kunskaper så att vi kan ge tips till varandra. Det känns bra att kunna dela med sig av mina kunskaper och att de yngre kan lyssna på mig, förklarar Leif.

Hur är det nu jämfört med innan du började utbildningen?
–Tidigare läste jag på Lärvux två dagar i veckan och var arbetslös de övriga tre dagarna. Det blev riktigt tråkigt att bara vara hemma så mycket. Nu är jag igång varje dag vilket är riktigt skönt.

Gillar du att vara aktiv även på fritiden?
– Jo men det gör jag ju. Jag är ledare för en grupp funktionshindrade inom innebandyn i Kumla. Det är blandade åldrar och riktigt kul. Innebandy är mitt stora intresse, berättar Leif.

Examen som serviceassistent
Och snart får du ta examen?
– Ja precis, den 19:e december blir jag klar och tar examen. Det känns både kul och spännande, men finns även en liten osäkerhet då jag förstås hoppas på att få något jobb efter utbildningen.

När du tagit examen så kommer du att få en titel eller hur?
– Ja precis, jag blir serviceassistent med inriktning på fastighetsskötsel. Det är häftigt att kunna säga att jag är serviceassistent, att jag kan säga att jag är något, förklarar Leif Andersson avslutningsvis.

 

 

Så här söker du

Vänd dig till vuxenutbildning i din hemkommun om du vill ansöka. Lärlingsutbildningen är tre terminer lång men omfattningen av utbildningen kan anpassas individuellt, efter personens egna förutsättningar. Utbildningen vänder sig till vuxna personer med lindrig utvecklingsstörning. Merparten av utbildningen sker på arbetsplats i elevens hemkommun och teoridelen sker på skola. Utbildningen bedrivs som ett samarbete mellan länets alla kommuner, så alla som bor i Örebro län kan söka. Nästa utbildningsomgång startar i januari och sista ansökningsdag är 30/11. I Karlskoga hålls utbildning i handel samt fastighetsskötsel och i Örebro hålls utbildning i vård & omsorg och fastighetsskötsel. Det finns 15 utbildningsplatser i Örebro och 8 platser i Karlskoga.