Alltid velat svetsa


Nora Söderström, 18 år, går sista året på industriprogrammet, svetsinriktning, på Praktiska Gymnasiet i Nykvarn. Redan som 11-åring lärde hon sig svetsa på pappas jobb.

- Det var hur kul som helst, säger Nora glatt.

Nora Söderström framför grinden hon svetsat första året på Praktiska gymnasiet

Utanför Praktiska Gymnasiet i Nykvarn finns en stålgrind gjord av elever, bland annat av Nora. Det var bland det första arbetet Nora gjorde när hon började Praktiska Gymnasiet för två och ett halvt år sedan.

– Första året var roligt och lärorikt. Jag svetsade grinden, och mycket mer. Det var svårt men vi lyckades, säger hon och pekar glatt på den färdigställda grinden.

Världens bästa lärare
Ända sedan hon såg sin pappa svetsa har Nora vetat att hon vill göra samma sak. Hennes intresse la grunden till hennes val av både gymnasieskola och programinriktning. Eleverna lär sig olika svetstekniker och plåtbearbetning. Efter utbildningen har eleverna bra förståelse kring produktkvalitet, miljötänkande samt vad som är viktigt i en modern produktionsmiljö.

– Jag tycker skolan är toppen. Lagom blandning av praktik och teori och bra gemenskap bland både elever och lärare, berättar hon, samtidigt som hon hejar på läraren Robban, som enligt henne är världens bästa lärare.

Högskolebehörighet
Även om Nora gillar att svetsa så har hon valt att gardera sig. Nu läser hon extra varje måndag för att få högskolebehörighet. Matematik, svenska, engelska, samhällsvetenskap och historia står på schemat.

– Det är det som är så bra här, att lärarna och skolan hjälper att skräddarsy utbildningen för den enskildes behov och önskemål, inget sitter fast, förklarar hon.

Jag vet inte exakt vad jag ska göra efter studenten, men jag inte orolig. Vill jag ha jobb kommer jag få jobb, vill jag studera vidare så gör jag det.

Välkommen till Praktiska Gymnasiet i Nykvarn

www.praktiska.se

Vill du komma i kontakt med oss.

Ring eller maila rektor Alice Horsman

Tel: 070-644 27 18, E-post: alice.horsman@vindora.se

Norra Bruksgatan 2
155 38 Nykvarn
08 552 425 50
nykvarn@praktiska.se