Svenska Kammarorkestern visar att allt är möjligt – också internationellt

Det är stort för en orkester att få spela på Proms i London. Svenska Kammarorkestern från Örebro har gjort det tre gånger. Och spelat på Lincoln Center hela fyra. Det har ingen annan svensk orkester gjort. Dessutom fortsätter de framgångsrikt sina framträdanden. I Europa och på Örebro Konserthus.

PÅ VÄRLDSKARTAN. Nyligen vann Gregor Zubicky priset som Årets Örebroare 2018 med motiveringen: ”Som konstnärlig ledare för Svenska Kammarorkestern har han bidragit stort till att skapa en orkester av världsklass. Kammarorkesterns framgångar och turnéer sätter Örebro på världskartan.”

– De internationella framgångarna är värdefulla för oss, säger Gregor Zubicky, konstnärlig ledare för orkestern. De blir ett intyg på att vi håller en hög kvalitet. Men de betyder inte att vi satsar mindre i Sverige och i Örebro. Tvärtom.

Gregor Zubicky, konstnärlig ledare för Svenska Kammarorkestern.

Det hela började för 24 år sedan då dåvarande chefen för Länsmusiken Knut Kirkesäther klart formulerade orkesterns namn och målsättning: Om tio år ska Svenska Kammarorkestern spela på Proms i Royal Albert Hall i London.

Läs mer om Svenska Kammarorkestern här

Galet tyckte de flesta. Så också Gregor som då i mitten av 1990-talet precis avslutat en framgångsrik karriär som oboist i Bergen filharmoniska orkester.
– Ryktet var att man i Örebro fått hybris och jag delade den uppfattningen tills jag träffade Knut. Jag började brinna för samma idé och blev konstnärlig chef för Svenska Kammarorkestern.

Svenska Kammarorkestern turnerar utomlands och spelar på nobelfesten

Så 1997 började Gregor, tillsammans med den likaledes nyanställde chefsdirigenten Thomas Dausgaard, leda orkestern mot internationella framgångar. Åtta år tog det. 2004 spelade Svenska Kammarorkestern på Proms. Och idag har de en internationell ryktbarhet utan motstycke i Sverige.
– Svenska Kammarorkestern från Örebro är nordens mest framgångsrika orkester internationellt. De kontinuerliga inbjudningar vi får från internationella konserthus i München, Wien, London och New-York bland andra visar klart på orkesterns höga status.

Svenska Kammarorkesterns veckoschema skiftar väsentligt. Med många uppföranden i Örebro Konserthus. Exempelvis en gästdirigent på besök, ett uruppförande som avslutas med en skivinspelning, en internationellt känd solist på besök, konserter med chefsdirigent Thomas Dausgaard, Sjostakovitjmusik och dramatisk teater för unga, samspel med Musikhögskolan. Med mycket mera.
– Vår hemmabas i Örebro är oerhört betydelsefull för oss. Här har vi en trogen publik som till och med visar sin uppskattning genom priset Årets Örebroare 2018 för orkesterns internationella framgångar. Denna uppskattning värmer.

Möt musikerna som skapar Svenska Kammarorkestern

Och nu mitt i framgångsloppet ska orkestern sadla om och utvecklas vidare. Chefsdirigent Thomas slutar efter 22 år och efterträds av Martin Fröst, den nyskapande perfektionisten, klarinettisten och dirigenten.
– Martin skapar nya konsertuttryck. Han utmanar gränserna för den klassiska musikkonsertens form och bidrar med nya uttryck. Också visuella. Det är spännande för oss och för publiken, säger Gregor och fortsätter:

– Konsertformen kommer att förnyas. Visuellt och med mer historieberättande. I syfte att ännu mer fånga det underbara gemensamma upplevelseögonblick som en konsert är. För orkestern och för publiken, säger Gregor Zubicky, konstnärlig ledare för Svenska Kammarorkestern i Örebro.

LYSANDE FRAMGÅNGAR. Svenska Kammarorkesterns turnéer omfattar framgångar i NYC, BBC Proms och Salzburg, i legendariska konsertsalar i Tokyo, Wien, Berlin, Paris, München, New York, Cleveland, Zürich, Madrid och London. Och förstås i hemstaden Örebro.

Svenska Kammarorkestern

  • Bildades 1995 i Örebro och har sitt säte på Örebro Konserthus.
  • Chefsdirigent: Thomas Dausgaard sedan 1997 och efterträds av Martin Fröst under hösten 2019.
  • Består av 39 personer som låter som en hel symfoniorkester.
  • Har en unik dialekt i den stora klassiska repertoaren.
  • Har spelat in ett 60-tal cd-skivor.