När Örebro Konserthus blev bättre än Gröna Lund

Med öppet barnasinne satt han på scenen tillsammans med sin skolklass. De befann sig mitt bland musikerna i Svenska Kammarorkestern. Och upplevde musiken på nära håll. Efteråt sa han till kompisen: - De här var bättre än Gröna Lund. Varpå kompisen svarade: - Jaa, det var så bra att jag vibrerade i hela kroppen.

FRAMSTÅENDE. Ett av Sveriges främsta konserthus vackert beläget i centrala Örebro.

Beryl Lunder, vd på Örebro Konserthus, ler när hon berättar om pojkarna i 9-årsåldern vars dialog hon råkade höra vid ett av konserthusets skolevenemang.
– Visst händer något särskilt i en när man upplever musik live och samtidigt delar den upplevelsen med andra, säger hon. Det visar deras samtal så tydligt.

Barn uppskattar Örebro Konserthus och vice versa.  I konserthusets verksamhet har de en given plats.
– Nyligen en fredagseftermiddag, gav Svenska Kammarorkestern en familjekonsert för närmare 500 barn och vuxna i stora konsertsalen. Efteråt bjöds upp alla på scenen och det blev många nya möten med musikaliska undertoner denna eftermiddag.

Det är något särskilt att dela en upplevelse live

Beryl Lunder, vd på Örebro Konserthus.

Just denna konsert hade inletts med en pannkaksbuffé i konserthusets foajé. En härlig kombination av musik och måltid och ett fantastiskt sätt för en familj att tillsammans inleda helgen på.
– Barn är naturligt öppna och nyfikna, fortsätter Beryl. De har inga förutfattade meningar om vad de förväntas uppleva av musiken. De möter klassisk musik lika naturligt som en rocklåt. Utan kravet på sig själva att de ska förstå musiken de upplever.

Få förmånligare priser och det där lilla extra med våra abonnemang

Det är med musik som med all konst, det är den personliga upplevelsen, överraskningen, avkopplingen och njutningen som är essensen.
– En kravlös stund med en upplevelse i dig själv, tillsammans med andra, det är vad vi vill erbjuda. Med musik som berör, med en god måltid, med vänner och nyvunna vänner i lokaler som är utformade för sådana upplevelser.

Örebro Konserthus uppgift är att förmedla all världens musik till all världens publik. Utbudet är överraskande brett med babyrytmik, shower, pop, stand-up, jazz, blues, världsmusik och självklart klassisk musik.
– Av 203 musikevenemang förra året spelades det klassisk musik i 85 av dem. Resten omfattade helt andra genrer, säger Beryl.

Här hittar du alla våra kommande evenemang och biljetter

Samma tendens finns i år. I höst får Svenska Kammarorkestern sällskap av popikonen Jacob Hellman, kultbandet Bob Hund, skådespelaren Allan Svensson och stå-upparna Özz Nûjen och Måns Möller för att nämna några.
– Konserthuset är Svenska Kammarorkesterns hemvist. Nästan varje vecka spelar de konsert här och orkestern med sitt klassiska grundfundament är vårt flaggskepp.

Ovanför entrédörren till konserthuset sitter ett mycket speciellt fönster. Det fanns inte när huset byggdes utan placerades där vid ombyggnationen 2015.
– Husets ursprung är från 1932. Här finns en mäktig känsla av rymd med rum gjorda för musikupplevelsers olika nyanser. Men fönstret är nytt och är en symbol för husets tillgänglighet, säger Beryl och fortsätter:
– I Örebro Konserthus är känslan välkomnande och inkluderande med musik som omfamnar och berör. Det hoppas vi att du är nyfiken på att upptäcka. Välkommen, avslutar Beryl Lunder, vd på Örebro Konserthus.

Örebro Konserthus: Publiken i fokus

  • Brett musikutbud för alla åldrar: Babyrytmik, pop, stand-up, jazz, blues, världsmusik, klassisk musik och mycket mer.
  • Konsertsalen. Nyrenoverad, präglas av ljus och rymd. Utformad för musikupplevelser och utrustad med den absolut modernaste tekniken.
  • Foajén. Med en intim känsla, med scen och plats för 300 gäster. Här finns också Restaurang Umami som serverar vällagad mat med lokala råvaror och fokus på det fina mathantverket.
  • Wirénsalen. En av konserthusets vackraste salar, perfekt för möten och mingel. Här finns också en dekorativ och fullt utrustad bar.
  • Behrnsalen och Repsalen, två ljusa och rymliga salar, flexibla i hur de kan möbleras, för mingel, konferenser, möten och middagar.
  • Skattkammaren. Ett levande rum där barn och unga får närkontakt med musiken och Svenska Kammarorkesterns musiker. Här genomförs ofta mindre konserter, bebisrytmik, workshops och olika prova-på-verksamheter.