Martin och Mozart ger Svenska Kammarorkesterns nya utmaningar

Svenska Kammarorkestern i Örebro har precis börjat en musikalisk resa igen. Tillsammans med orkesterns nya chefsdirigent, klarinettisten Martin Fröst och med Mozart som reseciceron. Musikaliskt hamnar de så småningom i Prag, Leipzig och Paris. Men innan dess blir färden mer av inre karaktär.

Foto: Nikolaj Lund

– Färden med Martin genom Mozarts musik blir ett slags återuppfinnande av oss själva, säger Gregor Zubicky, konstnärlig ledare för Svenska Kammarorkestern. Det blir en musikalisk reboot. Via en musikalisk utveckling kommer vi att tänka om och tänka nytt.

Svenska Kammarorkestern är välkänd, inte bara i Örebro utan också långt utanför Sveriges gränser. De är framgångsrika och välkomnas varmt av de stora internationella konserthusen, inte minst i Europas storstäder.
– Risken med framgång är att den så småningom kan leda till förnöjsamhet och att musikaliska uttryck fastnar just bara för att de fortfarande fungerar, säger Gregor.

I ÖREBRO KONSERTHUS. Nu beger sig Svenska Kammarorkestern ut på en ny musikalisk resa. – Med Martin Fröst som ny chefdirigent kommer Örebropubliken att få uppleva många nyskapande konserter, säger Gregor Zubicky, konstnärlig ledare. Foto: Nikolaj Lund

Men ingenting är statiskt i tillvaron menar han. Allt förändras hela tiden och så också Svenska Kammarorkesterns eget unika tonspråk.
– I samspelet mellan Martin och orkesterns musiker visar nu Mozart vägen. Det blir en utmaning. Bland musiker betraktas ofta Mozarts musik som den mest svårspelade. Just på grund av sin enkelhet och renhet vilket gör det helt omöjligt att ens för en sekund gömma sig.

Turnéplanen är redan bestämd. Om något år beger sig Svenska Kammarorkestern exempelvis till Korea och Europa med programmet ”Mozart i Prag”. Och så småningom blir det också turnéer med ”Mozart i Leipzig” och ”Mozart i Paris”.
– Men det är Örebropubliken som kommer att sitta på parkett. Det är i Örebro konserthus man först får höra Svenska Kammarorkestern och det är här vi fördjupar och förfinar vår gemensamma dialekt.

Läs mer om Svenska Kammarorkestern här

Tillsammans skapar de något nytt. Så nytt och intressant att skivbolaget Sony Classics följer upp Svenska Kammarorkesterns tre Mozartprogram och ger ut dem på likaledes tre cd-skivor.
– I Martins tolkningar kommer publiken att bokstavligen drabbas av Mozart i en känsla av att musiken komponeras just i den stund den framförs av musikerna på scenen. Mozart var ju en mästerlig musikalisk berättare som berör långt bortom intellektet.

Hos Mozart finns klassisk mystik och en musikalisk renhet som utmanar

Men publiken kommer också att uppleva annat som härrör ur Martins sätt att leda orkestern.
– Martin Fröst är nyskapade. Det han gör har förändrat spelplanen för klassiska konserter. Han visualiserar och är unik i sitt scenuttryck. Och därtill en musikalisk virtuos. Det han gör förändrar, säger Gregor.

Foto: Nikolaj Lund

Det är med nyfikenhet och förväntan Gregor ser fram mot nästa kapitel i Svenska Kammarorkesterns historia.
– Vi har redan märkt ett stegrat intresse från vår redan så intresserade publik i Örebro. Biljettförsäljningen har ökat under hösten, liksom antalet sålda abonnemang, säger han och fortsätter:

– Det gläder oss naturligtvis att Örebropubliken – vår bas – vill följa Svenska Kammarorkestern på nästa resa.  Den kommer att bli mycket spännande, avslutar Gregor Zubicky, konstnärlig ledare för Svenska Kammarorkestern.

Följ oss på Facebook – Då missar du inga viktiga nyheter ifrån oss