Det ryker om stråkarna i Örebro Konserthus

Att lyssna på en kammarorkester kan vara minst lika starkt som att lyssna på en rockkonsert.
– Jag upplever att Svenska Kammarorkestern i Örebro varierar sin repertoar under året och räds inte att pröva andra genres varvat med klassiska mästerverk. En stor del är närvaron i musiken under en konsert och kontakten med publiken, säger Christina Hjorth-Aronsson som är trogen abonnent och konsertbesökare.

Det ryker om stråkarna i Örebro Konserthus

En abonnent är en konsertbesökare som har betalat för en serie konserter över ett spelår. Abonnemanget ger även fördelar såsom ett lägre pris, rabatt på skivinspelningar och träffar med orkesterns medlemmar, byte av konsertdag, förköp av biljetter och andra erbjudanden.
– Jag och min man blev abonnenter i början på 2000-talet. Innan det var vi småbarnsföräldrar och hade svårare att binda upp oss och gick då bara på strökonserter. Jag har bott i Örebro sen 1970-talet och har sen dess alltid gått på konserter. Svenska Kammarorkestern är fantastiska och bjuder på många fina minnen. Våren 2018 hade de med en tysk violinist som heter Isabelle Faust som var solist i Sibelius´ violinkonsert. Det här var en kanonkonsert jag aldrig kommer glömma. Det kändes nästan som om det skulle börja ryka om stråkarna, säger Christina.

Christina berättar att hon upplever att konsertrepertoaren har förändrats genom åren, solopianister har ersatts av orkesterrepertoar med Svenska Kammarorkestern och inbjudna både världsberömda som svenska solister och idag har Svenska Kammarorkestern också en konstnärlig ledare, Gregor Zubicky.
– Han har funnits här sen mitten på 90-talet och har verkligen varit ett lyft för orkestern och dess utveckling tillsammans med chefdirigenten Thomas Dausgaard. Till hösten när Thomas Dausgaard avslutat sin tjänst som chefdirigent, ersätts han av en annan världsstjärna nämligen Martin Fröst. Örebroarna förstår nog inte hur bra konsertliv de har, säger Christina.

Det här var en kanonkonsert jag aldrig kommer glömma. Det kändes nästan som om det skulle börja ryka om stråkarna.

Abonnemang – knuffen som behövs
Ofta kan det kännas lite omständligt att ta sig iväg på konsert. Genom att då betala och planera in till exempel en hel hösts konserter på en gång kan ge den där lilla extra knuffen som krävs så att du verkligen kommer iväg. Förutom svenska spelningar har Svenska Kammarorkestern uppträdanden utomlands vilket ger ett bra tillfälle att komma ut och se sig om i världen.

– När man har betalat abonnemanget är det en bra anledning att komma iväg och ta sig tid till konserten som både ger andrum, upplevelse och så mycket till livet som helhet. Att vara en abonnent är också att vara en bas och ett grundläggande stöd till orkestern. Vi får dessutom en fast sittplats över hela säsongen vilket känns skönt samtidigt som man lär känna de som sitter intill. Vissa abonnemangsserier erbjuder också konsertintroduktioner som pågår ungefär en timme före varje konsert där vi får en genomgång av de verk som ska spelas under konserten, säger Christina.

Klicka här för att läsa mer om Svenska Kammarorkesterns abonnemang!