Äntligen Sundsvall, sommar och folkfest igen

I år är det åter igen festivalsommar i Sundsvall för paret Anders Tjacka och Lotta Holmlund. De är i full färd med att förbereda den nya folkfesten – Sundsvalls Torgfest. Efter ett antal år i Stockholm och Miami är det fortfarande få saker som slår Sundsvall, sommar och festival för dem.
I år är det åter igen festivalsommar i Sundsvall för paret Anders Tjacka och Lotta Holmlund

I år är det åter igen festivalsommar i Sundsvall för paret Anders Tjacka och Lotta Holmlund

 – Det är så härligt att vara här. Det finns så mycket att göra både inne i stan och utanför. Stenstan är fantastisk. Vi behöver inga kulisser för Torgfesten, husen blir underbara kulisser, säger Lotta Holmberg.
– Det är mycket nostalgi, lägger Anders Tjacka till.

Sommar och festival – inte utan solglasögon
Anders Tjacka är en av de som var med och startade traditionen med festivaler i stadskärnor på 80-talet. Bland de första och största var Gatufesten i Sundsvall som han blivit lite av en frontfigur för. Han bär trendriktiga solglasögon i sommarsolen.

– Jag har aldrig haft solglasögon tidigare men nu kan jag inte vara utan de här. De mörknar automatiskt i solljus, säger han och så berättar han att hans Moscot-bågar inte alls är så trendiga. De har sett likadana ut i över 100 år då det första paret kom ut i New York.

En liten skottkärra på bågarna berättar en del av historien.
– Designen är från 1915. Mannen som sålde dem gick omkring med en skottkärra i New York, berättar han.

Paret Tjacka Holmlund jobbade med Sundsvalls Gatufest i närmare 20 år, från 1988 och framåt.

Anders Tjacka och Lotta Holmlund köper glasögon när de är i Sundsvall. Den service och det utbud som finns här, på Nordberg Optik där de är kunder, är svårt att få i Stockholm enligt Lotta Holmlund.
– Vi köper våra glasögon här. När jag undersökte mina ögon i Stockholm är de inte alls lika noggranna som här, säger Lotta Holmlund.

Hon bär ett par Oscar Magnusson-bågar, ”lätta och sköna” enligt hennes beskrivning och med en fin grön färg på glasen när hon går ut i solen.

– Vi har en mycket god relation med Mats Nordberg, det gör ju saken ännu enklare, lägger Anders Tjacka till.

Mats Nordberg på Nordberg Optik med Anders Tjacka
Mats Nordberg på Nordberg Optik med Anders Tjacka

Från Sundsvall till Stockholm, Miami och tillbaka igen
Paret Tjacka Holmlund jobbade med Sundsvalls Gatufest i närmare 20 år, från 1988 och framåt. Med sedan 2007 har de båda jobbat med uppdrag på andra håll.
– Jag började jobba med konserter. Toto, Rod Stewart, Eagles, Bryan Adams och premiären för Roxette, för att nämna några, säger Anders Tjacka.

Anders Tjacka och Lotta Holmlund har samtidigt fortsatt jobba tillsammans med olika projekt. Lotta har jobbat med inredning och tv-produktioner, bland annat Paradise Hotel, Trinny och Susannah, Gift vid första ögonkastet, Bytt är bytt och Från koja till slott.

Sedan följde en tid då de pendlade de mellan USA och Stockholm och Anders hjälpte till med Lotta inredningsfirma.

Ny folkfest på efterfrågan
Efter att Anders Tjacka och Lotta Holmlund lämnat Gatufesten fortsatte den att arrangeras i några år tills den upphörde 2013.
– Folk har frågat oss om vi inte kan göra något. Så vi bestämde oss för att ordna det här – Torgfesten med en stor scen, mat och dryck – en riktig folkfest igen!
Nyheten har tagits väl emot av Sundsvallsborna.

– Responsen vi fått har varit helt otrolig, det hade vi aldrig kunnat drömma om, säger Lotta Holmlund.
Och det är ingen tillfällig fluga, utlovar de. Festivalplanerna dras upp för fem år framåt. Just nu är det mycket jobb men det går inte att ta miste på engagemanget.

Det är så roligt att jobba med torgfesten. Så mycket nostalgi, betonar Anders Tjacka igen. Än en sommar bidrar paret Tjacka Holmlund med dem lite mer festival och lite mer sommar till Sundvall.

Sundsvalls Torgfest – en nostalgitripp med drag

Den 26-27 juli kan alla Sundsvallsbor återuppleva glädjen och energin som präglade stenstan på 80- och 90-talet – och skapa nya minnen med vänner från förr och nu. På Sundsvalls Torgfest blir det mat, dryck och underhållning i tre tält på torget. På stora scenen blir det fyra till fem artister per kväll. Några av artisterna på torgfesten är Eagle Eye Cherry, Da Buzz, Bo Kaspers, Eric Saade, Uno Svenningsson och La Bouche

http://www.nordbergoptikcity.se/