En hälsoundersökning kan hjälpa dig att undvika obalanser i kroppen. Maria Eriksson specialistsjuksköterska: ”Genom att förebygga kan du bibehålla hälsan långt upp i åren”

Känner du dig lite ur gängorna? Gå då och kolla din hälsa. Det kanske är lätt att åtgärda, menar Maria Eriksson på Dala Vård & Vaccin som träffat många kunder som fått hjälp att må bättre:
– Vår hälsoundersöknings provtagning är väl utvald utifrån sådant som brukar kunna vara ur spår och som är enkelt att göra något åt.

BESIKTIGA DIG. Nöj dig inte med att känna dig allt tröttare. Gör istället en hälsoundersökning hos Dala Vård & Vaccin och ta reda på hur du kan må bättre och bibehålla hälsan.

Hälsoundersökningens syfte är att du i tid ska upptäcka om något värde sticker iväg åt fel håll.
– Det är så onödigt att känna sig trött av till exempel brist på b9 eller b12 när tröttheten så enkelt kan avhjälpas med en vitamintablett. Många värden som börjar gå åt fel håll kan motverkas med insatser tidigt.

Ett lätt förhöjt blodsocker är ett exempel som ofta kan justeras med kost och motion, vilket håller diabetes på avstånd.
– Signaler om att ändra livsstil kan vara ett förhöjt kolesterolvärde eller levervärde, viktiga faktorer att hålla koll på för att också må bra lite längre fram.

”Kolla hälsan för att behålla den”

Dala Vård & Vaccins hälsoundersökning sker i två steg: Provtagning vid ett första tillfälle och en noggrann läkarundersökning vid ett senare då också provens resultat presenteras.
– Läkaren gör då en grundlig kroppslig undersökning, lyssnar på hjärta och lungor, känner på magen och så vidare. Därutöver blir det också en genomgång av provsvaren följt av eventuella åtgärder.

Dala Vård & Vaccins hälsoundersökning består av ett 15-tal blodprover som bland annat blodvärde, blodsocker, lever- och njurfunktion, värden av kolesterol, B 12, B 9, TSH (Sköldkörtelhormon) och PSA. Därutöver tas också urinprov, EKG, blodtryck och ett lungfunktionstest.
– De flesta som kommer hit känner sig inte sjuka men vill ändå kolla att hälsan är bra. I dagsläget är det svårt att få en hälsoundersökning inom den allmänna sjukvården om man inte är sjuk. 

Som privat mottagning erbjuder Dala Vård & Vaccin hälsoundersökningar både till privatpersoner och företag.
– Många företag uppmuntrar sin personal till att leva hälsosamt och erbjuder hälsoundersökningar hos oss som en del i detta förebyggande arbete.

För det är just det egentligen handlar om – att förebygga för att kunna bibehålla hälsa långt upp i åren.
– Om sen alla prover är bra så är väl det jättebra. Då har man ett kvitto på det också.

Här kan du läsa mer om vad Dala Vård & Vaccin erbjuder

Dala Vård & Vaccin arbetar också med resemedicin och med vaccinationer.
– Aktuellt just nu är TBE-vaccin. Fästingarna är aktiva nästan året runt när vintrarna är milda och det är nödvändigt att skydda sig mot denna sjukdom som ger en inflammation i hjärnan, Det är bra att påbörja TBE vaccination under höst och vinter, så har man bra skydd redan tidigt till våren säger Maria och fortsätter:
– Men vi ser också en tydlig uppgång av antalet vaccinationer mot lunginflammation. Vaccinet skyddar mot pneumokocker, den vanligaste bakterien som orsakar lunginflammation efter exempelvis en virussjukdom som influensa eller en långdragen förkylning.

Dala Vård & Vaccin ligger i centrala Borlänge och jobbar helt enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
– Hos oss bokar du tid och vi har aldrig trängsel i väntrummen. Ring oss så berättar vi mer om vad vi kan erbjuda, avslutar Maria Eriksson.

Här finns kontaktuppgifter till Dala Vård & Vaccin så att du kan boka tid för din hälsundersökning