Ingen ska behöva önska att julen inte fanns

Detta är en annons framtagen av Liberalerna i Örebro.

Det är många örebroare, främst kvinnor som utsätts för våld i nära relationer. När storhelgerna kommer ökar tyvärr våldet. Att inom sitt hems fyra väggar utsättas för hot eller våld från de närmsta är en mardröm, med väldigt få möjligheter till säker utgång.

Ingen ska behöva önska att julen inte fanns

Finns det något mer farligt, kränkande eller ofritt, undrar Karolina Wallström (L) kommunalråd för Liberalerna i Örebro kommun. Hon menar att det behövs mer resurser och nya insatser för att hjälpa utsatta människor.

– Tyvärr har Örebro kommun höjt tröskeln och försämrat möjligheterna till snabb hjälp. Istället för att utveckla och göra det så lätt vi bara kan för att få hjälp och stöd så har det blivit precis tvärtom. Centrum mot våld i nära relationer (CMV) utför ett gott arbete efter de förutsättningar och direktiv de får. Men det räcker inte. Det finns mer att göra och det behövs politiker som menar allvar, som vill och som genomför, säger Karolina Wallström.

Vad är det som är viktigast att göra? Har inte Örebro kommun redan en handlingsplan?

– Jo, 2017 antogs handlingsplanen mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, en mycket ambitiös handlingsplan. Det är bra med höga ambitioner men mer kunde gjorts av det som står i planen och insatser som sattes igång skulle ha varit mer varaktiga, säger Karolina Wallström.

Johanna Reimfelt.

Johanna Reimfelt (L) 2:e vice ordförande i programnämnd Social välfärd är inne på samma linje.

– Ta till exempel ”öppen ingång” som fanns från starten. Denna möjlighet att kunna komma och träffa någon upp till fem gånger, utan biståndsbeslut måste återinföras. Det är väldigt viktigt att det är enkelt att få kontakt för att bearbeta trauma, anmäla eller för en ingående utredning. Det första steget är svårt nog och då ska man inte behöva ta större beslut än man klarar, så startar resan mot ett nytt liv säger Johanna Reimfelt.

Barn drabbas väl också? Antingen direkt genom hot och slag eller indirekt av att se sin mamma, eller pappa, bli slagen.

– Ja, det stämmer tyvärr och det är väldigt ofta barn inblandade. Vi måste kunna möta barnen bättre. Både för att stötta, men också för att tillgodose barnens hälsa och rättigheter. Vi behöver ännu en barnkurator på CMV. Någon som kan och måste ha barnperspektivet genom hela processen. Jag är orolig över att vi inte klarar det tillräckligt bra idag. Överhuvudtaget måste Örebro kommun öka sina insatser för att möta de behov som finns. Varje drabbad vuxen och varje barn måste få snabb hjälp, säger Johanna Reimfelt.

Juno Blom. Foto: Magnus Fröderberg

Juno Blom (L) är partisekreterare och talesperson för barnrättsfrågor och arbetet mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Bland annat jobbade hon tolv år som ansvarig för det nationella arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hennes riksdagsarbete har bland annat resulterat i ny lagstiftning som till exempel införandet av ett barnfridsbrott, barnäktenskapsbrott och straffskärpning för heder som motiv vid brott.

– Dessa brott är allvarlig kriminalitet där vi politiker måste kraftsamla för att ge stöd till brottsoffer och döma förövarna. Detta arbete måste ske på flera fronter samtidigt; förebyggande, våga ställa frågor, ge bättre stöd till de utsatta och stärka rättsväsendet. Ett liv fritt från våld och förtryck är en rättighetsfråga. I det arbete kommer jag aldrig ge upp, avslutar Juno Blom.


Julefrid för alla?

Karolina Wallström, Liberalerna Örebro kommun, kommunalråd i opposition.

Snart är julen här. Då ska det vara julefrid. För många innebär det förväntningar, mer ledig tid samt god mat och dryck. Men så är det verkligen inte för alla! Vi har medmänniskor som känner oro för vad som ska hända.

Alla klarar inte att förverkliga sina och andras förväntningar under kommande helger. Trycket på lycka och julmys vänds till besvikelse och inte sällan kaos.

Jag har mött människor som bävar inför julen. Det börjar ofta ganska bra, men i takt med familjemys, samhällets enorma påtryckningar och god dryck, som för många innehåller alkohol, förvänds jullycka till olycka. Alla som lever i ett förhållande med alkoholism vet vad julmyset kan sluta i.

Ett barn berättade för mig en gång, att hen önskade att julen inte fanns. Det skar i mitt hjärta. Inget barn borde ens behöva tänka den tanken. För dessa utsatta barn är det bättre med vardagen med skola, kompisar och arbetande föräldrar. Rutiner, skydd och friskare samvaro utanför hemmet.

Precis som pandemin så isolerar långhelger människor till hemmet. Detta är inget nytt, ingen bestrider detta faktum och konsekvenserna för vissa. Ändå gör vi inte tillräckligt för att stötta alla inblandade.

Kommunen borde kunna ta ett större samlat ansvar för att samordna och informera om alla aktörers insatser. Julefrid är fint men det är absolut inte självklart för alla, för några börjar julhelvetet snart.

Karolina Wallström, Kommunalråd
Läs mer om Liberalerna Örebro här

Är du drabbad? Här kan du få hjälp:

● Socialtjänstens mottagningsgrupp: 019-21 30
● Centrum mot våld i nära relation 019-21 36 12

● Kvällar och helger, Socialjouren 019-21 41 05

● Vid akut situation, ring polis 112.