Så hittar du rätt i bostadsdjungeln

Örebro fortsätter att växa med nya kvarter och bostäder. Men hur ska man tänka när man köper en bostad och hur funkar egentligen den nya amorteringslagen? Vi har träffat experter från Fastighetsbyrån och Swedbank för att reda ut frågetecknen.
  • 1/3

    Brf Rynningeåsens innegård är omgiven av en charmig pergola och i mitten hittas en svalkande pool – till för alla boende.

  • 2/3

    “När det kommer till nyproduktion finns det ett stort intresse i Örebro. Självklart för att det är nya och fräscha bostäder men också för att man kan sätta sin egen prägel på insidan”, säger Anton Olsson, ansvarig mäklare.

  • 3/3

    Alla Kärnhems bostäder innehåller material av hög kvalité och vitvarorna är noga utvalda från välkända varumärken.

159 000, så många bostäder såldes i Sverige under förra året. Att äga sitt eget hem och ha möjlighet att påverka dess in- och utsida är något som många värdesätter.  Örebro är inget undantag från övriga Sverige och här finns det hela tiden ett flöde av bostäder.
–  Nu efter jul ser vi att efterfrågan på bostäder i Örebro har ökat. Just nu finns det många blandade objekt ute till försäljning, alltifrån bostadsrätter till villor. Örebro har också blivit lite av en studentstad så många passar på att köpa en bostad lagom till terminsstarten, säger Anton Olsson, mäklare på Fastighetsbyrån i Örebro.

När du som köpare har hittat en bostad du tycker om och som du är intresserad av att köpa är det smart att snabbt kontakta banken för att få ett eventuellt lånelöfte.
–  En ansökan om lånelöfte kan göras via internetbanken eller appen. När ansökan tagits emot görs en kreditprövning och under förutsättning att lånelöftet beviljas har kunden möjlighet att gå vidare, säger Cecilia Johansson, Swedbank.

I alla Kärnhems bostäder finns det möjlighet att själv påverka insidan genom de olika designlinjerna – allt för att göra hemmet så personligt som möjligt.

Kärnhem bygger i Örebro
Kärnhem är ett av företagen som just nu planerar för nya bostäder i Örebro.

I det populära området Rynninge uppförs 64 välplanerade lägenheter i det gröna kvarteret Brf Rynningeåsen. Även i natursköna Ormesta uppförs ett nytt kvarter. Brf Selmas Park kommer att rymma 106 moderna lägenheter och en trivsam innergård.
– När det kommer till nyproduktion finns det ett stort intresse i Örebro. Självklart för att det är nya och fräscha bostäder men också för att man kan sätta sin egen prägel på insidan med tillval och så vidare, säger Anton Olsson.

Nyproduktion – en smart affär
Byggnationen av kvarteren Brf Rynningeåsen och Brf Selmas Park är i full gång och inflyttningen är beräknad till sommaren/hösten 2019.
– Båda Kärnhems projekt har tilltalande utseenden och ligger i bra områden. Det är nära till det mesta samtidigt som man kommer en bit ifrån stan, säger Anton Olsson.

I Kärnhems två nya kvarter erbjuds bostadsrätter. Där betalar du, förutom köpesumman, även en månadsavgift som går till bostadsrättsföreningens underhåll av kvarteret.
–  Bostadsrätter är smidiga och lättskötta. Du har ingen stor tomt med trädgård som du behöver ta hand om utan du betalar din avgift och det mesta sköter sig självt – något som många uppskattar idag, säger Anton Olsson.

Brf Selmas park består av 106 lägenheter fördelade i fyra karaktäristiska fyravåningshus.

Nya amorteringskrav 2018
På senare tid har lagen om de nya amorteringskraven diskuterats flitigt. Ett ämne som både har stressat och upprört många bostadsspekulanter. Cecilia Johansson från Swedbank tror inte att de nya regler, som träder i kraft första mars, kommer att innebära jättestora förändringar för köparna.
–  De nya reglerna innebär bland annat att kunden behöver amortera ytterligare 1% om de lånar över 4,5 gånger sin totala årsinkomst i hushållet, vilket leder till att det kan bli upp till 3% i amortering på samtliga bolån i hushållet. Detta innebär att enbart en liten del av alla bolånetagare påverkas av den nya lagen, säger Cecilia Johansson.

Fastighetsmäklare Anton Olsson är heller inte så orolig inför den nya lagen.
– Det finns alltid en lite oro innan en ny lag träder i kraft och kommer igång. Dock kommer den nya lagen främst att påverka objekt i den allra högsta prisklassen, säger Anton Olsson.

Brf Selmas Park, Ormesta
Ägandeform: bostadsrätt

Typ av bostad: lägenhet, 1–4 rok
Storlek: 30–95 kvm

Försäljning pågår.
Boka din bostad här

 

Brf Rynningeåsen, Rynninge
Ägandeform: bostadsrätt
Typ av bostad: lägenhet, 1–5 rok
Storlek: 42-111 kvm

Försäljning pågår.
Boka din bostad här