Fisken Joakim fångar idag hamnar på ICA imorgon

Vi blir allt mer intresserade av att veta varifrån fisken och köttet som vi äter kommer. I fiskdiskarna på ICA Parken, ICA City och ICA Eko i Örebro finns svaret ibland bara några mil bort.

Fisken Joakim fångar idag hamnar på ICA imorgon

När vi ringer till yrkesfiskaren Joakim Århammar befinner han sig mitt ute på Hjälmaren. Här har han bedrivit fiske sedan cirka 20 år tillbaka. Han kommer från Långsätter gård vid södra delen av sjön, men har släktrötter bland yrkesfiskare på Vinön.
– Hjälmaren har ett bra fiske med gott om gös. Och den gös jag får i mitt bottengarn idag körs in till ICA Parken i morgon. Där kan kunderna köpa dygnsfärsk fisk som bara har färdats tre mil. Det kan ju inte bli bättre, säger han.

Missa inga erbjudanden ifrån oss. Följ oss på Facebook!

Samma sak gäller den fisk kollegan Åke Brynolfsson på Vinön levererar till ICA City och ICA Eko. Joakim märker av ett stort intresse för lokalproducerat och tycker att det är väldigt roligt att kunna vara med och bidra till att ICA-kunderna får den fisk de efterfrågar. Förutom gösen levererar han under säsong kräftor till ICA Parken.
– Det känns som att det ofta är ännu viktigare för människor att maten är närproducerad än att den är krav- eller ekomärkt. Känner man till ursprunget på fisken eller köttet vet man bättre vad det är man får.

Besök ICA Ekos hemsida

2006 blev Hjälmaren världens första insjö med MSC-certifierat fiske av gös. Det innebär att fisken är spårbar hela vägen fram till konsumenten och att Joakims, Åkes och de andra certifierade fiskarnas arbete sker på ett sätt som gör så lite påverkan på sjön som möjligt.
– Främst handlar om att vi använder redskap som inte skadar den småfisk som vi släpper tillbaka i sjön. Vi jobbade så redan tidigare så det blev egentligen inte någon skillnad för oss, men certifieringen är ett bra kvitto på att vi fiskar hållbart, säger Joakim Århammar.

Vid fiskdisken på ICA City i Örebro jobbar Frida. Hon berättar att hon brukar få in hjälmarfisk två gånger i veckan och att den är extra populär hos kunderna.
–  Den är väldigt fast och fin i köttet och smakar väldigt gott. Gös är en mångsidig matfisk som till exempel blir väldigt bra på grillen nu på sommaren. Sedan finns det ett stort intresse för närproducerad mat och bland fisken är det främst gös vi kan erbjuda närfångad.

Besök ICA Parkens hemsida

Men förutom gös och kräftor finns det ibland närproducerad abborre och Värmlandsregnbåge inne hos ICA Parken, ICA City och ICA Eko. Och så måste förstås all mälarfisk som finns där ses som rätt lokal den också, grannsjön ligger trots allt inte mer än en halvtimme bort.

Besök ICA Citys hemsida

MSC-certifiering

MSC står för Marine Stewardship Council och är en internationell, icke-vinstinriktad organisation som främjar hållbart fiske. Certifieringen innebär att fisken är fångad i det vilda, att den kommer från ett livskraftigt bestånd och att den är fiskad med omtanke om miljön i hav och insjöar. Det finns också stränga regler som gör att den certifierade fisken inte blandas ihop med icke-certifierad fisk på vägen till konsumenten. MSC-certifierat fiske av gös påbörjades i Hjälmaren 2006. Sedan 2017 är även mälargösen MSC-certifierad.