ICA Åkrahallen står stark och satsar – butikschefen Daniel om självscanning och lokala varor: “Vill vara en modern butik”

Med en satsning på lokalproducerade produkter och en utbyggnad av självscanningen har ICA Kvantum Åkrahallen tagit ett kliv framåt.
Båda satsningarna kom väl till pass när coronakrisen slog till i mars.
– Vi värnar om Salaborna och försöker hela tiden tillgodose kundernas önskemål, säger Daniel Östman.

"Med ICAs självscanning kan du enkelt handla och registrera dina varor själv med en bärbar scanner. Du läser av streckkoden, packar varorna direkt i kassen och behöver inte lyfta upp dem förrän du kommer hem", förklarar Daniel Östman och Marina Wallén

Det har varit en annorlunda vår på ICA Kvantum Åkrahallen i Sala. Från stressen i mars när kunderna bunkrade basvaror och toalettpapper via lugnet i april när färre än vanligt gick och handlade, har man nu nått fram till en vardag som ändå skiljer sig en del från det vanliga.
– Läget nu är att kunderna kommer hit mer sällan men handlar mer varje gång. Det kommer nya utmaningar nu på sommaren, men det har gått bra, säger butikschefen Daniel Östman.

Tack vare en utveckling av självbetjäningen i butiken har kunderna nu större möjlighet att att slippa köa i kassan när de handlar. Under våren har utgången byggts om vilket har skapat mer plats i konfektyravdelningen och ett luftigt utrymme för självbetjäningskassor och självscanningsutcheckning.
– Vi har även bytt till modernare och bättre självscanningshandtag. De vi har nu går det även att koppla inköpslista till, och det kommer att dyka upp fler funktioner framöver, berättar Daniel Östman.

Här kan du läsa om vilka erbjudanden ICA Åkrahallen har just nu

Kassaledaren Marina Wallén berättar att den ökade självscanningen har gjort det smidigare för kunderna och givit kassapersonalen bättre arbetsmiljö med omväxling mellan arbete i traditionell kassa och vid självscanningen. .
– Du möter kunden på ett nytt sätt när du står vid självscanningen och assisterar den som behöver hjälp vid utcheckningen. Du blir mer en värd än en kassör och det är roligt, säger hon.

Kassaledaren Marina Wallén vid snabbkassan.

En annan nyhet i Åkrahallen är det senaste årets satsning på lokalproducerade varor. Butiken har visserligen haft sådana länge, men har på senare tid blivit bättre på att lyfta fram dem i butiken och hjälpa de kunder som vill välja lokalproducerade ägg, charkuterier, frukter, grönsaker, drickor, honung och annat.
– Vi har också aktivt letat nya leverantörer, bland annat med hjälp av tips från kunder, säger Daniel Östman, och fortsätter:

I höstas bjöd vi in våra lokala leverantör att komma hit och bjuda på sina produkter och vi hade även lokalproducerat som tema på Salamässan, vilket var väldigt uppskattat.

Daniel tycker att det är särskilt viktigt att företag som verkar i samma bygd hjälps åt och genom åren har Åkrahallen de facto varit engagerad i lokalsamhället och har ett starkt lokalt engagemang. Detsamma gäller naturligtvis för den ökade självscanningen, som gör att den som vill undvika kassakön på grund av smittorisken, har en chans att göra det. Marina Wallén tycker annars att det för det mesta fungerar bra med de golvmarkeringar som finns för att kunderna ska hålla avståndet i kön.
– Jag tycker att de är duktiga och har goda intentioner. Ibland glömmer man bort sig och kommer in i gamla vanor igen. Men då säger kassören eller någon annan i kön till. Det är viktigt att vi fortsätter att påminna varandra och gör vad vi kan för att alla ska känna sig trygga.

Här kan du läsa mer om ICA Åkrahallens lokalproducerade varor 

Lokalt producerad Queen Anne-potatis är bara en av många lokalt producerade varor som finns på ICA Åkrahallen. ”Det är viktigt att företag som verkar i samma bygd hjälps åt i kristider”, menar Daniel Östman.

För att minska smittspridningsrisken har butiken under våren även satt upp informationsskyltar, handspritstationer, plexiglas vid kassor och bemannade diskar samt avskiljare vid varupackningen. Dessutom händer det att butikspersonalen ropar ut i högtalaren och säger till att det har börjat bli för många som flockas kring samma hyllor. Om det finns något av vårens coronaspecifika åtgärder som kommer att finnas kvar även när allt är över tycker han dock är för tidigt att säga.
– Men vi lär oss en massa bra saker den här tiden som vi kan ha nytta av även i framtiden.

Avslutningsvis vill Daniel med personal önska alla en glad sommar.

Läs mer om butiken på ICA Åkrahallens hemsida

Satsningen på lokalproducerade produkter och en utbyggnad av självscanningen har gett bra resultat på ICA Kvantum Åkrahallen, menar butikschefen Daniel Östman och kassaledaren Marina Wallén.