Haka på Åkrahallens nyttiga satsning – frukt och gröntexperten Martina: “Här är 7 tips på varor alla Salabor bör äta ofta”

Är du sugen på att äta lite mer hälsosamt? I så fall ska du definitivt besöka Åkrahallens inspirerande frukt- och gröntavdelning. Hyllorna är fyllda med fantastiska C-vitaminbomber och andra nyttigheter.
– Vet du förresten vilken frukt som är naturens eget superlivsmedel, frågar Martina Ekman, säljledare på Åkrahallens frukt och gröntavdelning, lite pillemarisk.

Det är inte en överdrift att påstå att Martina Ekman kan frukt och grönt.

Åkrahallens rutinerade Martina Ekman ser lite hemlighetsfull ut, men helt säkert är att hon vet vad hon talar om. Efter drygt 20 år i butiken och mer än 10 år på frukt och grönt kan hon det mesta om sina varor.
– Vi hoppas kunna inspirera dig att välja mer frukt och grönt. Självklart genom att visa våra fina varor på ett lockande sätt. Men också genom att ge dig idéer i butiken, säger hon och fortsätter:
– Ta upp mobilen och fota recepten på skyltarna, ta ett ex av gratistidningen Månadens Skörd och låt gärna barnen bli medlemmar i Papricaklubben. Det är en klubb för barn 3-12 år som på olika sätt väcker deras lust och nyfikenhet kring grönsaker och frukt. Frukt och grönt är härligt och vi finns här för att inspirera och hjälpa till.

Här kan du ta del av gratistidningen Månadens Skörd

Månadens Skörd är ICA Kvantums tidning som genom reportage, tips och recept inspirerar kunderna till säsongens gröna råvaror.

Just nu är det högsäsong för citrusfrukterna. De kryllar av C-vitaminer och Martina har flera favoriter.
– Det finns så många olika slags clementiner, de är fantastiska. Och chokladapelsinen, den är helt underbar. För att inte tala om Floridagrapen som är en söt, saftig och jättegod grapefrukt.

Här kan du läsa mer om Papricaklubben

Åkrahallens sortiment av frukt och grönt är både välfyllt och håller högsta kvalité.

Men frukt och grönt är inte bara gott. Det är nyttigt också, vilket Salaborna för länge sedan redan insett. Framförallt köps det massor av gurka och tomater men också säsongsvaror som apelsiner, vitkål och morötter är populärt.
– Frukt och grönt stärker immunförsvaret, håller magen i bättre trim, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer, säger Martina och fortsätter:
– Känner du att det nu är dags för dig att börja äta lite nyttigare så är det perfekt att haka på ICA:s ”5 om dagen” som innebär att du äter 5 portioner frukt eller grönt per dag.

Läs mer om ICA:s ”5 om dagen” här

För vuxna och barn över tio år är det bra att äta cirka 500 gram frukt och grönt varje dag, ungefär hälften frukt och hälften grönsaker, enligt Livsmedelsverket. Avokadon är både god och nyttig – på många sätt.

En portion kan bestå av en enstaka frukt till exempel ett äpple eller en banan eller grönsaker till maten. Martina förklarar:
– 5 knytnävstora portioner gör att du får i dig 500 gram frukt/grönt varje dag och det är egentligen inte särskilt svårt att få till. Ta en frukt på morgonen, en frukt som mellanmål och se till att få något grönt till varje måltid. Klart!

Här ser du vilka erbjudanden och rabatter som ICA Åkrahallen har just nu

På Åkrahallen syns ett flertal recept runt om i butiken. ”Ta upp mobilen och fota recepten på skyltarna”, tipsar Martina.

Martina själv försöker alltid att äta sallad till maten och ser till att hon har frukt hemma när hon blir sötsugen.
– Istället för att ta godis så tar jag ofta en clementin eller ett äpple istället och så är sötsuget borta, säger hon och fortsätter:
– Den här årstiden äter jag också gärna soppa. Särskilt min favoritsoppa, den thainspirerade Tom Kha gai som jag lagar utifrån ett recept från ica.se. Det är en kycklingsoppa med mycket grönt i som går att variera med både broccoli och blomkål.

Läs mer om butiken på ICA Åkrahallens hemsida

Åkrahallen har ett stort sortiment av äpplen – en frukt som är proppfull med nyttiga ämnen och kan bland annat motverka diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdom.

Och slutligen – vilket är då naturens superlivsmedel? Martina Ekman på frukt och grönt på Åkrahallen i Sala vet svaret:
– Det är avokado – en riktig näringsbomb som är så enkel att använda. Lägg i sallad, skiva upp på smörgås eller ringla bara över lite olja plus salt och peppar. Helt suveränt gott.

Följ ICA Åkrahallen på Facebook och Instagram

Fakta – Martinas 7 tips på nyttiga varor

● Grapefrukt – en grapefrukt om dagen ger 75 procent av dagsbehovet av C-vitamin.
● Broccoli – innehåller väldigt mycket vitamin C och K plus mycket fibrer som är bra för tarmarna.
● Passionsfrukt – är rik på antioxidanter, kryllar av C-vitaminer, innehåller mycket fibrer.
● Babyspenat – innehåller vitamin A och K och ämnen som är bra för kroppens välmående exempelvis för synen.
● Granatäpple – superrik på antioxidanter, renar kroppen från toxiner, motverkar hudens åldrande och är rik på C-vitamin.
● Avokado – kryllar av antioxidanter, är bra för matsmältningen och håret, sänker kolesterolet. En riktig vitaminbomb.
● Blomkål – C-vitaminrik, innehåller kalium och är bra för tarmarna.