Åkrahallen satsar för att minska matsvinn: “Tillsammans med Sala, för en god morgondag!”

Vinn vinn mindre svinn står det på Åkrahallens nya skyltar som visar dig vägen till att fynda och handla miljösmart.
– Vi säljer mycket lokalproducerat och är måna om och stolta över våra producenter som alla levererar riktigt bra varor till oss - varor som vi verkligen vill att de hamnar på köksbordet, säger Camilla Östman, butikschef.

Camilla Östman, butikschef på ICA Kvantum Åkrahallen.

I butiken är man i full gång med att skylta upp med den nya skylten Vinn vinn mindre svinn som är Åkrahallens egen symbol för en god morgondag.
– Vinn vinn – skylten leder dig till prissänkta färskvaror som behöver räddas. Varor som har ett kort bäst-före-datum och som vi därför sänkt priset rejält på. Vi vill att den mat butiken säljer verkligen ska bli uppäten, fortsätter Camilla.

Läs mer om butiken och dess sommarsatsning på ICA Åkrahallens hemsida

Håll utkik efter Vinn, vinn-symbolen och Åkrahallens egna lokala varor i butiken.

Bäst-före-datum betyder att leverantören garanterar att varan har den smak, konsistens och färg som det är tänkt. Men väldigt ofta håller livsmedlet betydligt längre än så.
– Förvarar du varan på rätt sätt hemma kommer den att hålla längre. Känsliga varor kan du behöva tillaga redan samma dag. Dessutom går det att frysa in väldigt många livsmedel.

Åkrahallen jobbar aktivt för att motverka matsvinn och gör det på olika sätt i butiken. Just nu genomförs ett stort projekt där butiken ser över hela verksamheten i kampen mot matsvinn.
Camilla igen:
– Vi går igenom allt minutiöst för att se vad vi kan bli bättre på. Vi vill i alla led utveckla arbetet för att den mat vi säljer ska bli uppäten. Allt för att undvika att slänga mat som har bidragit till miljöpåverkan i form av energi, vatten och förbrukad mark.

Från frukt och grönt till kött och skafferi – här ser du vilka erbjudanden och rabatter som ICA Åkrahallen har just nu

”Vi tillsammans verkar för en god morgondag genom att den mat som säljs i Åkrahallen blir uppäten”, säger Camilla.

Att jobba med matsvinn är dock inget nytt för Åkrahallen. Butiken var en av de första butikerna i Sverige med att redan 2008 lansera sin matbar.
– Vårt kök är superduktiga på att laga mat av råvaror som börjar närma sig bäst-före-datum och de är vana vid att hitta på goda recept utifrån råvaror som riskerar att slängas. Kökets maträtter smakar fantastiskt och är så uppskattade av våra kunder, säger Camilla och fortsätter:
– Just nu håller vi dessutom på att hitta nya idéer för hur vi kan ge bröd en andra chans och tillverka något härligt gott av det som annars skulle bli svinn.

Här kan du läsa veckans reklamblad från ICA Åkrahallen

Så här kan det se ut på hyllorna i butiken.

På Åkrahallen känner man sig stolt över att ha tagit fram sin alldeles egen slogan: Vinn vinn mindre svinn. Symbolen kommer framöver att ge dig ännu mer inspiration hur du kan rädda varor på olika sätt och hur du kan tänka när du väljer varor.
– Som konsument kan du enkelt bidra till att hylla våra lokala leverantörer och värdet på varorna de levererar. Ta inte per automatik varan med längst bäst-före-datum. Tänk istället till på när du ska laga eller äta maten och välj ett datum efter det behovet. Genom detta aktiva val bidrar du också till ett minskat matsvinn i butiken, säger Camilla.

Camilla tillägger avslutningsvis:
– Håll utkik efter Vinn, vinn-symbolen, den visar dig vägen till våra prissänkta varor. Många kunder har redan upptäckt detta sätt att spontanhandla och fynda. Ett samarbete butiken värnar om så att vi tillsammans verkar för en god morgondag genom att den mat som säljs på Åkrahallen blir uppäten.

Från kvalitetscertifiering till miljösmart butik – läs mer om Åkrahallens kundlöften här

Följ ICA Åkrahallen på Facebook och Instagram.