Styrman roddar unikt träningskoncept

De flesta vet att träning är bra för både kropp och knopp. I tre år har initiativtagaren Pär Styrman, Glada Hudik-teatern varit projektledare för träningsgrupper riktade mot människor med intellektuell funktionsnedsättning eller psykosociala hinder. Resultaten har inte låtit vänta på sig. I sommar tar dock de ekonomiska medlen, från Arvsfonden slut. Förhoppningen är att Hudiksvalls kommun tar vid. Det måste ligga inom visionen om att bli Sveriges bästa kommun att leva, verka och bo i tycker deltagarna.

Deltagarna är rörande överens om att Hudiksvalls kommun måste ta vid i juni då pengarna från Arvsfonden tar slut.

Projektledaren och eldsjälen Pär Styrman svänger upp på infarten till Friskis & Svettis med klienter som inte själva kan ta sig till gymmet.
– Då gör vi som vanligt gänget, alla byter om, säger Pär och förklarar att byta om och duscha är en del av den sociala träningen som vävts in i aktiviteterna.
Med en lång fotbollskarriär i ryggen vet Pär vad träning innebär för att må bra.
– Den här målgruppen är eftersatt både gällande kostråd och träning. Flertalet har aldrig idrottat och bara att ta sig utanför tröskeln kan vara ett gigantiskt steg. Därför riktar vi oss lika mycket till personalen som till brukarna, utan dem fungerar inte det här.

Förutom varierad träning har dietist Barbro Karelius involverats för att informera om betydelsen av bra kost och regelbundna måltider för att må bra. Projektet som startade 2016 kan uppvisa en rad mätbara resultat i form av viktnedgång, bättre blodtryck och mindre medicinering. Därtill finns en rad andra positiva effekter.
– Vi har många klienter inom autismspektrat. Vi märker stor skillnad på de som tränar. De är gladare och mer naturligt trötta. Det är också lugnare i gruppen vilket underlättar vårt arbete säger Josefin Tagg som arbetar på den dagliga verksamheten Kobra.

Jag kör en gång i veckan och känner att jag blir piggare

Vad tycker de aktiva själva då?
– Jag är glädjespridaren som drömmer om att bli världens starkaste. Jag mår bra när adrenalinet pumpar runt i kroppen på mig, säger Oscar Holmin som tagit bussen in från Ilsbo där han arbetar på en bondgård.

Även Kitty Jonsson deltar i träningsprojektet och tränar flera dagar i veckan.
– Det här betyder mer än något annat, förutom älsklingen därhemma förstås. Jag mår bra och bli mer öppen i själen, säger hon och berättar att thaiboxning och japanska stridskonster intresserar henne.
Henrik Hogeland tar ut sig på en boxningssäck med flera välriktade slag.
– Jag kör en gång i veckan och känner att jag blir piggare, säger han lite blygt.

Följ Glada Hudik-teatern på Facebook och få koll på det senaste.

Hur berikas projektledaren själv?
– När jag ser glädjen hos de aktiva och resultaten vi uppnår blir jag varm inombords. För många är träningsdagarna de viktigaste dagarna i veckan. De är inte bara den fysiska aktiviteten utan även mötet med andra människor som tränar samtidigt ute på de anläggningar vi besöker.
– Men Pär, vi ska väl inte sluta träna efter sommaren? Jag är ju starkare än dig nu och ska ju världens bli starkast, säger Oscar och blir för första gången en smula allvarlig.
– Det ska nog lösa sig Oscar, säger Pär.
Deltagarna är rörande överens om att Hudiksvalls kommun måste ta vid i juni då pengarna från Arvsfonden tar slut. Allt annat måste vara uteslutet om man vill leva upp till sin egen vision 2020.

Läs mer om Glada Hudik-teatern här