Stor framgång för Högbo Brukshotells satsning på livsnjutning: ”Den nya bruksmentaliteten är avgörande”

2017 blev ett rekordår för Högbo Brukshotell. Sifforna pekar uppåt och rankingen ökar.
– Jättekul, men framgången är inte bara vår egen förtjänst, säger Tomas Lindqvist, vd. Framgången är också ett resultat av Högbo Bruks gemensamma strävan mot att erbjuda besökare ett aktivt livsnjutande.
 • 1/3

  Stor framgång för Högbo Brukshotells satsning på livsnjutning: ”Den nya bruksmentaliteten är avgörande”

 • 2/3

  Stor framgång för Högbo Brukshotells satsning på livsnjutning: ”Den nya bruksmentaliteten är avgörande”

 • 3/3

  Stor framgång för Högbo Brukshotells satsning på livsnjutning: ”Den nya bruksmentaliteten är avgörande”

Det är den nya bruksmentaliteten som starkt bidragit till framgången menar Tomas.
– Från Högbo Brukshotell ser vi hela Högbo Bruk som en destination. Tillsammans skapar vi en helhetsupplevelse för gästen. Här i Högbo har det utvecklats så mycket intressant för besökare.

Satsningen på ett aktivt livsnjutande har slagit väl ut

En del har Högbo Brukshotell svarat för. Annat har enskilda aktörer eller det kommunala bolaget sett till att få att hända. Och ibland är det ett samarbete. Som Högbo MTB-arena exempelvis.
– Byggandet av Högbo MTB arena har satt Högbo på kartan i cykel-Sverige, säger Tomas. Marken är kommunal men det är Högbo Brukshotell som byggt banorna och som underhåller dem. I dagsläget 15 slingor av varierande längd och svårighetsgrad.

Läs mer: Sveriges skönaste mountainbikeåkning

Det får naturligtvis folk att komma till Högbo Bruk och Brukshotellet.
– Vi upplever faktiskt att människor är tacksamma över banorna som ju är helt gratis att använda. MTB- arenan är en del i vår satsning på ett aktivt livsnjutande. En annan är skidspåren med väldigt tidig säsongsstart som lockar många. Anläggningen är ju ett certifierat Vasaloppscenter.

Läs mer: Längdskidor nära dig

Till livets njutning hör också god mat. Och här ligger Högbo Brukshotell i framkant med sitt genomtänkta kvalitetsfokus i varje detalj och med ”Made i Högbo” som ledord.
– Det mesta av maten som serveras på hotellet kommer från bygden. Grönsakerna exempelvis har inte kommit i närheten av en bil. Växthusen står ju på området.

Kockarna har stenkoll på varifrån alla råvaror kommer. Och att köttet kommer från gårdar med en riktigt bra djurhållning.
– Det finns en glädje och respekt för råvarorna i hotellköket som känns i maten som serveras. Den förmedlas via smakerna ut till våra gäster.

Läs mer: Made in Högbo – De bästa från våra lokala producenter, odlare och leverantörer

För affärsmöten har Högbo Brukshotell blivit en oas. En effektiv sådan med ändamålsenliga, njutbara lokaler, promenadstråk och härproducerad mat.
– Det är viktiga faktorer när det handlar om att kunna fokusera på mötet. Med paus då och då för fika och riktigt god mat. En plats där allt bara fungerar.

Högbo Brukshotells omsättning ökade förra året till över 80 miljoner kronor.
– Det är glädjande och innebär möjligheter till nya satsningar. Just nu bygger vi fler sviter och minisviter i de faluröda smedslängorna som ligger naturskönt med eget parkområde.

Sviterna är rejält tilltagna och inredda i en stil som mest låter sig beskrivas som ”ett designat hem”.
– Vi har många gäster som firar här på Högbo Brukshotell, bröllop och jämna födelsedagar. Nu får vi en miljö som i ännu högre grad sätter guldkant på högtiderna.

Läs mer: Vilket boende passar dig? Välj bland våra många olika sorters rum

Ytterligare aktiviteter är på gång i Högbo. Padeltennisbana och utegym exempelvis.
– Brukshotellets dröm är att få till någon form av spa med samma livsnjutbara fokus som finns för övrigt här i Högbo Bruk. Vi får väl se vart detta kan ta vägen, avslutar Tomas Lindqvist.

”Skrytruta”
Högbo Brukshotell gör rekord:

 • Landar på plats 22 i TripAdvisers lista över landets 25 bästa hotell
 • Utses av GDs krogpatrull som länets bästa restaurang
 •  Rekordhöga siffror i Loopon gällande gästomdömen
 • Omsättningsökning till över 80 miljoner kronor