På detta julbord är råvarorna här-producerade

Här-producerat med råvaror från Högbo – det är matfilosofin bakom Högbo Brukshotells klassiska julbord. Ett julbord som serveras i den stämningsfulla Nya Herrgården, perfekt för julmyset.

UPPELVELSE – "På Högbobrukshotell smakar julbordet som det gjorde förr” brukar en del äldre gäster säga, säger krögare Stefan Johansson stolt.

På Högbos julbord kommer maten från bygden. Som till exempel den egengjorda prinskorven, köttbullarna, julskinkan, ostbuffén och många av godsakerna från gottebordet.
– Vi serverar mat som är god från första början. Mat gjord på råvaror som vi kan garantera håller en mycket bra kvalitet, säger Stefan Johansson, krögare på Högbo Brukshotell.

För oss är det viktigt att djuren har levt ett bra liv

Hotellet har välkänt god mat. Kvaliteteten på råvarorna är en viktig del i detta. Men för hotellet handlar det också om ett hållbart fokus och ett ställningstagande för djurs välmående.
– För oss är det viktigt att djuren har levt ett bra liv. Ett värdigt, gott och fritt liv. Det har de haft här.

Det ser Stefan dagligen. Och det är också synligt för den julbordsgäst som är nyfiken. På vägen till Nya Herrgården ser man fårhuset precis före avtagsvägen. En bit längre upp ligger ysteriet. Och efter allén syns ett av växthusen.
– Fortsätter du sedan förbi Nya Herrgården ligger vaktelhuset, frilandsodlingarna och flera av de stora hagarna.

Stefan får något drömskt i blicken.
– Känslan här är lite som på en italiensk stor bondgård. Ett ställe där familjen förädlar sina egna råvaror utifrån det de själva älskar. I Högbo har vi våra förutsättningar. Vår jordmån och våra kunskaper. Och vi skapar nytt utifrån det.

Läs mer: Maten som är Made in Högsbo

Det nyskapande finns också med i något så traditionellt som Högbos svenska julbord. Som en twist.
– Av våra äldre gäster hör vi ofta att ”julbordet smakar som det gjorde förr”. Åh jag blir så stolt. Och glad. Samtidigt som vi också hittar nya smakkombinationer tack vare människorna som jobbar här.
Som spiskummin, chili och vitlök i någon av julkorvarna. Eller aningen extra syra i kittosten.
– Vi är en mix av människor från olika matkulturer i köket. Just i skärningspunkterna mellan våra kulturella smakskillnader uppstår det mycket spännande att spinna vidare på.

Vi är en mix av människor från olika matkulturer i köket

Ett klassiskt julbord är dock det som mest rätt beskriver Högbos julbord.
– Högbo är sedan lång tid känt för sin, prisbelönta, goda mat. Det är något vi gärna bygger vidare utifrån. Bra råvaror är en utmärkt grund. Men det räcker inte. Vi vore intet utan våra fantastiska personal i restaurangen.

Julbordet börjar serveras den 23 november men bygden njuter jul också på andra sätt.
– I november ordnas det mysiga eldkvällar då hela bruket tänds upp med marschaller och eldstubbar. Hantverkare och Gårdsbutiken har öppet med Högbobröd, ostar från Högbos eget ysteri, julkakor och julgodis. Och i mitten av december är det dags för den populära julmarknaden,  som egentligen är utmärkt att kombinera med julbord och kanske övernattning.

Läs mer och boka ditt julbordspaket här.

Mat från Högbo är idag ett varumärke för hållbarhet, integration och mycket god smak. Julbordet är inget undantag.
– I takt med att vi utvecklat vårt handlag har smakerna utvecklats. För att nå något slags rekord på Högbos julbord, säger Stefan.  God Jul och missa inte det här.