Jul på bordet – corona förverkligar drömmar på Högbo Brukshotell: ”Tror stenhårt på det nya konceptet”

I dessa annorlunda och ovanliga tider är det inte självklart för restauranger att servera julbord överhuvudtaget. För hur ska det kunna göras med hög säkerhet och minimal smittrisk?
Restaurangpersonalen på Högbo Brukshotell med krögaren Stefan Johansson i spetsen slog sina kloka, matälskande sinnen ihop och kom fram till att det nu är helt rätt tid att förändra det traditionella julbordet till något mer hållbart, något de pratat om i många år. Det nya konceptet tror de stenhårt på, faktiskt både nu och i framtiden.

Restaurangen på Högbo Brukshotell har utvecklat det tidigare traditionella julbordet och skapat något nytt och hållbart, som ligger i tiden. Resultat är en utvald julmåltid på Högbovis, härodlat och från trakten så långt det går.

Högbo Brukshotells traditionella julbord har serverats på vackra Nya Herrgården sedan långt tillbaka. Miljön är som skräddarsydd för julbord och tusentals gäster har varje år njutit av delikatesserna som präglats av en stor andel härproducerat från Högbo Bruk och närområdet.

Men i dessa pandemitider känns bufféservering och trängsel inte rätt, eller rättare sagt helt omöjligt.
– Vi landade i konceptet ”Jul på bordet” som vi verkligen är heltaggade på. Vi skapar en privat och skön miljö för att i lugn och ro äta en god måltid med julkänsla, tar bort trängsel runt bufféer, minskar matsvinnet, ja på det stora hela så ser vi bara fördelar med vårt nya upplägg och har klurat på det i flera år, säger Stefan Johansson, engagerad krögare på Högbo Brukshotell.

Läs mer om ”Jul på bordet” här

Gästen anländer och blir hänvisad till bords, glest placerade med generösa avstånd. Sen börjar kalaset. I sju olika serveringar bjuds gästerna på en måltid med julfaktor, nytänk och matskapande som är fräscht, hållbart och till stor andel baserat på råvaror från Högbos jordar.
– Hållbarhet är viktigt för oss. Vi har en stor del av råvarorna på våra odlingar, i våra växthus och i våra hagar. Det vi inte har själva köper vi in från närområdet och alltid med en hållbar omtanke. Hållbarhet är ju ett arbete i ständig utveckling och om vi ska skryta, bara lite, så vann vi faktiskt pris som Nordens mest hållbara hotellrestaurang år 2019. Det känns väldigt skönt och viktigt, säger Stefan med eftertryck.

Läs mer om hur Högbo Brukshotell jobbar med hållbarhet här

Matkvaliteten står som alltid i fokus. Stefan beskriver ”Jul på bordet” som en julinspirerad, exklusiv, avsmakningsmeny med igenkänning från det traditionella julbordet men även en hel del nytt. Men hur ska ni få gästerna att känna sig säkra?
– Vi gör allt vi kan och det innebär bland annat minskat och begränsat antal gäster, distans mellan bord och gäster, handsprit rikligt tillgänglig. Sen måste vi alla ta vårt egna ansvar såklart men det upplever vi att gästerna verkligen gör. En fördel som vi ser det är att vi med personlig bordsservering kan ge våra gäster riktigt god service och omsorg, säger Stefan Johansson.

Läs mer: Made in Högbo – Högbo Brukshotell hyllar det som är nära. Råvaror som plockas, skördas och produceras lokalt och nästgårds

Konceptet ”Jul på bordet” har nu blivit en snackis och tros få leva vidare även efter pandemitider för visst låter det härligt att få slippa trängas kring stora buffébord och istället tryggt och skönt få sitta ner, njuta och bli serverad julmåltiden tillsammans med sitt sällskap.

Läs mer om Högbo Brukshotell här

Bildextra: