Högbo Brukshotell – ett matmecka med nytänk

Högbo Brukshotell har länge stått för leverans av högkvalitativ mat i en naturskön miljö. Senaste åren har verksamheten fokuserat på mer hållbar matproduktion och servering samtidigt som man åstadkommit ett ökat lokalt engagemang.
– 2011 hade vi cirka 20 får som gick och betade för att hålla markerna öppna. Där började resan och sakta har flocken växt till cirka 65 får plus ett 40 tal grisar som nu lever på markerna runt bruket, säger Stefan Johansson, krögare på Högbo Brukshotell.

Högbo Brukshotell - ett matmecka med nytänk

Tre, snart fyra större växthus finns på området. I kombination med odlingar på friland odlas 12 olika sorters tomater, gurka, squash, olika kålsorter, morötter och en mängd annat på en yta av ca 2 hektar. Råvaror som så småningom hamnar på gästernas tallrikar i hotellets restaurang. Mer närodlat eller rent av härodlat kan det inte bli.

Här kan du läsa mer om vår matfilosofi.

Högbo Brukshotell som rankas som Sveriges 10:e bästa hotell 2018 enligt Tripadvisor är numera helt självförsörjande på tomater, små- och storbladig sallad samt vissa örter.
– Fläskkött kommer vi troligen att vara självförsörjande på nästa år. Vi gör vi vår egen ost sedan 2013 och har både ett ysteri och ett charkuteri. Tillsammans med de råvaror vi köper in från närområdet mynnar det ut i vad vi kallar för Made in Högbo, säger Stefan Johansson.

Det är nästan slagsmål i köket om att få jobba på temamiddagarna

Högbo Brukshotell som rankas som Sveriges 10:e bästa hotell 2018 enligt Tripadvisor är numera helt självförsörjande på tomater, små- och storbladig sallad samt vissa örter.

Kombinationen av bara två timmars restid från Stockholm och regionens högsta omdömen i både White Guide och av den lokala krogpatrullen gör restaurangen mycket välbesökt och ofta fullsatt på helgerna. Till hösten utvecklas hotellets koncept med temamiddagar något som har tidigare lockat en matintresserad publik och fullsatta middagar. Fyra spännande teman har satts i höst.

Läs mer om årets första temamiddag ”Årets skörd” här!

Först ut är Årets Skörd den 13 september, följt av Elements of Nature den 27 september, då aktiveras alla sinnen i en ”matföreställning” med ljud, ljus, musik m.m. På höstlovet arrangeras Minikockarna då skolbarn tillsammans med kockar från hotellet skapar en trerätters middag till förmån för UNICEF. Den sista av höstens temamiddagar är No Waste Dinner den 8 november och är enligt krögaren Stefan Johansson en riktigt spännande utmaning.

– Vi tvingar kockarna att tänka ett steg till, fermentera, sylta och sånt där som vi kanske inte alltid gör. Arbetet måste påbörjas i tid för att få en bra meny. Det är nästan slagsmål i köket om att få jobba på temamiddagarna eftersom man kommer närmare gästen och får ett avbrott i vardagen, avslutar Stefan Johansson.

Att Högbo Brukshotell och Högbo Bruk är en viktig kugge i regionens kvalitativa matutveckling råder det ingen tvekan om då SM i Mathantverk har valt Högbo som spelplats hösten 2019.

Temamiddagar 2019