Baka som proffsen – fem enkla steg mot den perfekta semlan

Frösöbageriet bakar inte mindre än 4000 semlor under Fettisdagen. Och de delar gärna med sig av sin kunskap om det smarriga bakverket.
– Det gäller att ge sig själv tid och absolut inte stressa, säger ägaren Leif Aronsson

Baka som proffsen – fem enkla steg mot den perfekta semlan

Vi går onekligen mot ljusare tider. Julstjärnorna är utbytta mot tulpaner och snart är det Fettisdag, något av startskottet för våren.
Kärt barn har många namn. Fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg (i kombination med varm mjölk) är några varianter på semlan, Fettisdagens bakverk nummer ett.

Säsongen för semlor startar andra veckan i januari och varar fram till påsken. På Frösöbageriet är man alltså inne i en både hektisk och rolig period. ­
– Jag älskar semlor! De är väldigt goda och omtyckta av våra kunder. Vi är ganska traditionella och tycker att en semla helt enkelt är en vetebulle med mandelmassa, säger Leif Aronsson.

Just nu har du chansen att vinna 10 st semlor från Frösöbageriet till fettisdagen 25/2, tävlingen pågår på Café Tegelplans Facebooksida klicka här för att komma till tävlingen.

Hur går man då till väga för att baka en helt perfekt semla? Jo, först och främst ska du ha tid och inte stressa.
– Bullen ska vara mjuk, härlig och fluffig. Då finns det några enkla steg att följa. Smöret ska smältas ned och vätskan man tillsätter får absolut inte vara för varm, då dör jästen. Max 37 grader ska det vara, förklarar Leif Aronsson.

Väljer du mjölk istället för vatten färgas bullen lite härligt brun.
– Jästen ska smulas ned och mjöl, socker och kardemumma ska röras ned försiktigt.

Vill du beställa Semlor till jobbet eller kanske för att lyxa till vardagen? Vi levererar dagen efter. Beställ här.

Jäsningen är också viktig.
– Degen ska jäsas några gånger, det är väldigt viktigt. Och bullen ska inte bakas för länge i ugnen, då blir den torr. Sätt ugnen på 200 grader och håll utkik.

Därefter ska bullen svalna under bakduk.

Mandelmassa består av lika delar mandel och socker, och tillsätter du lite vatten blir massan härlig och inte så kompakt. Grädden ska spritas och så lite florsocker på locket. Klart!

– En semla ska avnjutas direkt, men vill man vänta är det bättre att frysa ned bullen, berättar Leif Aronsson.

Den anrika Frösöbageriet startade 1947.
– Vi månar mycket om hantverket. När en kund kommer in ska han eller hon känna på att det finns massor att välja på. Vi vill att det ska vara inbjudande med många olika bakverk och färggranna tårtor.