Boka Daniel och få garanterat rätt färg på husfasaden

Så var det då dags att ta tag i projektet Måla Om Fasaden. Men innan du börjar har du allt att vinna ett samtal med Coloramas fasadexpert Daniel Thuresson i Sundsvall. För då får du hjälp med idéer, rätt produkter och bra kontakter på en och samma gång.

FASADEXPERT. Under hembesöket undersöker Daniel fasaden och ger också tips och råd. – Det kan handla om val av färgtyp eller färgnyanser. Men också om trä som måste bytas ut, säger Daniel Thuresson På Colorama i Sundsvall.

Ibland har det gått 10 år, ibland det dubbla. Men förr eller senare händer det på trä- eller putsfasader: Det är dags att måla om.
– Det är ett stort projekt som självklart ska bli rätt från början, säger Daniel Thuresson på Colorama.

Och vet du inte exakt vilken färgtyp huset är målat med kan Daniel hjälpa till. För den färgtyp du väljer måste synka med den huset redan är målat med.
– Vissa färger fungerar inte ihop. Det är inte så vanligt men blir det fel så kan skadorna på fasaden bli stora.

De flesta färgtyperna går dock att konvertera över till ett annat system. Bara man vet hur och det vet Daniel som ofta åker hem till kunderna för att kolla fasad och färg.
– Jag brukar börja med att skaffa mig en överblick, berättar han. Kollar fasadens status på husets alla sidor. Slitaget kan skilja rejält mellan syd- och norrsida exempelvis.

Viktigt att analysera fasadens färgtyp

Oftast är det sydsidan som är värst utsatt. Men då och då gör fukten mer åverkan på den norra. Som i huset från slutet av 70-talet som han nyligen besökte.
– Villan hade en plåtmidja mellan stående och liggande panel på gaveln. Den övre panelen satt lite för tätt mot midjan och hade sugit upp fukt. Det resulterade i rötskador på norrsidan där fick panelen bytas ut, medan den södra klarat sig bra.

Med Daniels hjälp får du ordning på fasaden

Läs mer om våra fasadexperter här

I detta fall målade ägaren om sitt hus själv efter Daniels rådgivning. I andra fall vill kunden ta del av Coloramas kontakter med duktiga målare.
– Vi har några stycken som vi rekommenderar och som vi vet är riktigt duktiga.

I samband med hembesök bollar Daniel också idéer om kunden så vill.
– Jag ser ju med nya ögon på det hus som ska målas. Och kan ge tips på hur man med färgnyanser kan få fram olika effekter. Snickarglädje exempelvis.  Just detta hus fick ett lite pampigare utseende när färgen ändrades från rött till grått med vita knutar. Plus att vindskivorna byggdes ut en aning och accentuerades med ny nyans.

I Coloramabutiken i Sundsvall finns också möjlighet att få konkreta förslag av Daniel och hans kollegor.
– Ta med bilder och gärna en träbit med färg på så att vi kan analysera med vilken färgtyp huset är målat. Med bildernas hjälp brukar vi också kunna hitta bra idéer på en ny färgsättning.

Den som äger hus med putsad fasad har också anledning att ta kontakt med Daniel.
– När det gäller puts är det om möjligt ännu viktigare att få rätt färgtyp. Puts kräver också ofta målning med färgspruta vilken kan vara svår att hantera om man inte är van. Men som sagt vi har bra kontakter med målare som är proffs på detta också. Sådana som vi litar på, avslutar Daniel Thuresson på Colorama i Sundsvall.

Här kan du boka en träff med Daniel