Anne fick nytt kök utan att riva ut allt: ”Jag visste inte att man kunde behålla stommarna och att det kunde bli så bra”

För 20 000 kronor förvandlades Anne Israelssons kök från att ha varit mycket slitet till att bli ett kök med nykänsla.
– Jag hade ingen aning om att det gick att förändra köket så totalt bara genom att fräscha till ytskikten. Wow! Och stenskivorna över kaklet är ju helt magiska.

FOKUS PÅ YTOR. – Det är en väldigt stor skillnad på kostnaden för ett nytt kök och för ett som är ytskiktsrenoverat. Mitt kök är numera lika fräscht som ett nytt, säger Anne Israelsson i Sundsvall.

Det går inte att missta sig på att Anne Israelsson i Sundsvall är nöjd med sitt fina kök som efter renoveringen av ytskikten inte går att känna igen.
– Nu när allt är klart vill jag bara gå in i köket och titta. Ja, jag vill bara vara där. Skillnaden är enorm och jag är väldigt nöjd med slutresultatet.

Hon är själv förvånad över hur fräscht köket blev med hjälp av färg, tapeter och ett nytt golv, särskilt eftersom köket var mycket slitet.
– Jag vet inte om det någonsin blivit renoverat. Det var inte fräscht om man säger så. Färgen på luckorna var det som stack ut mest. De hade någon gulaktig rosa ton som gjorde att det var svårt att avgöra vilken färg de egentligen hade.

Själv hade hon tänkt renovera köket under flera år och byta ut allt, men inte riktigt kommit till skott.
– Coloramas inredningsexpert Caroline hjälpte mig att tänka om och inse att en ytskiktsrenovering också kunde bli bra, säger Anne och fortsätter:
– Caroline kom hem till mig, tittade hur mitt kök såg ut, frågade vilka färger jag gillar och lyckades på något magiskt sätt ta reda på min inredningsstil.

Blir du inspirerad? Här kan du se kontaktuppgifter och öppettider till Colorama i Sundsvall.

Efter hembesöket tog Caroline fram ett par inredningsförslag som Anne fick välja mellan.
– Skåpen och stommarna målades in i en ljust grå ton som matchar den grå tapeten med stora vita blommor som jag är så förtjust i. Stommarnas insida målades fräscht vita, liksom tak och lister och på golvet ligger numera ett grått vinylklickgolv.

BUDGETRENOVERA. – Tänk ett varv till om du funderar på ett nytt kök. Du kan enkelt piffa upp köket själv med färg, tapeter och golv istället för att byta ut allt och göra det till betydligt mindre kostnad, säger Olle Signeul på Colorama i Sundsvall.

Och faktum är att det inte alls är särskilt svårt att renovera själv, det menar butikschef Olle Signeul på Colorama i Sundsvall. Så pass enkelt att han tycker att alla som går i nya kökstankar ska tänka till om man kan piffa upp köket själv istället för att byta ut allt. Kostnaden blir ju så mycket mindre än att investera i ett nytt.
– Luckor och stommar rollar du och behöver du göra något åt kaklet som hos Anne finns en jättebra produkt som heter Natursten Yta. Det är en tunn skiva med natursten som man limmar direkt på det gamla kaklet. En suverän produkt som är ett renoveringsalternativ precis som det är att måla kaklet vilket också fungerar utmärkt.

”Det blev ett helt annat kök”

Också bänkskivor går att måla om. Oavsett om det är gjorda i trä, fanér eller laminat.
– Färgen vi rekommenderar får en yta nästan som emalj.

Golvet i Annes kök är ett vinylklickgolv, det lättaste golv som går att lägga enligt Olle.
– Det finns många klickgolv på marknaden men långt ifrån alla är lätta att lägga. Helt avgörande är hur klickfunktionen är utformad. Det snygga grå golvet i Annes kök är det absolut mest lättlagda.

I Annes lägenhet har köksrenoveringen blivit ett lyft.
– Det är en härlig känsla och 20 000 kronor är inte mycket pengar om man jämför med vad det kostar med ett nytt kök. Man får otroligt mycket för de pengarna, säger hon glatt.

Vill du boka tid med en av Inredningsexperterna i Sundsvall? Läs mer här.