Västerås golfklubb fyller 90 år: Möt ”Tarzan” och Tomas som tillsammans är far & son-mästare i golf

Lina Erhardsson möter de två mästarna i golf 1979, far och son, och berättar den anrika historien om Västerås golfklubb – som i år fyller 90 år. Känslan att de tillsammans är mästare på så mycket annat är självklart.

Tre generationer. Från vänster Bo " Tarzan" Ljungqvist, Sofia Ljungqivst (barnbarn och vinnare av Tarzan Trophy 2019), Tomas Ljungqvist.

Det faller sig naturligt att tycka om Tomas. En underhållande, kvicktänkt och till synes pedagogisk entreprenör i Västerås golfklubb, där han blev medlem 1965. Sedan 1986 har Tomas varit tränare och ger lektioner både på VGK och där solen skiner starkare på vinterhalvåret. Han är en framåt, glad och en trevlig person, mycket hemma med folket som stiger in i hans golfshop. En affär som stått sig stadig och stabil genom åren. Det räcker med att det är fint väder för att det ska vara en bra dag på jobbet.

Mycket folk i omlopp gör Tomas lycklig. Kanske är det kombinationen till hans tycke om att slänga käft eller den anmärkningsvärda kärleken till att ge service, som gör shopen så populär. Stället är enhetligt och ordningsamt inrett. Bland sortimentet finner du lika mycket för den kvinnliga som för den manliga golfaren – trots att det är överrepresenterat manliga medlemmar i klubben. Med sina 63 år på jorden förbluffas jag av Tomas ungdomliga look.

Tomas Ljungqvist och Marie Holsten.

Med sin mjuka och skrovliga röst ger han ett varmt intryck. Han är uppmärksam och lyhörd. En lång och ståtlig gentleman. Tomas jobbar sju dagar i veckan, från mars till oktober. Det här är hans liv. I varje fall om man frågar andra. Han har alltid varit sportintresserad. Men när han vid 13 års ålder fick den där golfbollen i huvudet som gjorde att hans arm blev förlamad, började han fokusera på golf till 100 procent. Man kan tycka att det i stället skulle skrämt bort honom, men det är såklart en smaksak.

Tomas är född och uppvuxen i Västerås med påbrå från pappa Tarzans Ludvika. Han har två bröder men beskriver sig som ett bortskämt ensambarn. Pappa Tarzans smeknamn kommer ifrån hans leopardmönstrade badbrallor vilka klädde honom under hans uppväxt. Idag är namnet Tarzan så mycket mer än bara ett smeknamn. Bo Ljungqvist har grundat ”Tarzan Trophy” som beskrivs som Västerås golfklubbs kanske svåraste tävling på året. Den anordnas årligen sent på hösten som shopens avslutningstävling. För att bli inbjuden krävs det att du har singelhandikapp och för att bemästra det hela ska man klara av att starta alla tees längst bak och vara beredd på att alla flaggor är placerade på genomtänkta och mycket svåra ställen.

Tre generationer. Från vänster Bo ” Tarzan” Ljungqvist, Sofia Ljungqivst (barnbarn och vinnare av Tarzan Trophy 2019), Tomas Ljungqvist.

Bo ”Tarzan” Ljungqvist, denna idag 95-åriga man är stilig och ger konkreta svar som omedelbart fångar din uppmärksamhet. Han är charmig, talrik och poetisk. Spelar ingen roll om du är kvinna eller man. Ung eller gammal. Rik eller fattig. Han talar till alla. Artikulerar väl, utstrålar stolthet och är naturligt charmig. När han inte talar så skriver han dikter. Mångmiljoner av dem. Och nu är det ”lyckisarna”, som är på tapeten. Den vänskapliga kärleken till sin son känns i hela rummet men beskrivs även i hans skrivna ord; ”Lycklig den som har Din sans – tänk om den hos alla fanns!”

Bo ”Tarzan” Ljungqvist.

Med en livserfarenhet som många saknar, delar han med sig och förutsätter att man tar till sig. För det borde du göra, när Bo talar. Han beskriver sig själv som så;
”Lycklig den som är som jag, lagom stark och lagom svag.” Han är född och uppvuxen i södra Dalarna, närmre bestämt Ludvika. 1955 var året då han blev medlem i Västerås Golfklubb, och några år före det arbetade han som intendent på ASEA.

Än idag är han medlem i klubben men har slutat spela för några år sedan. Det var inte på grund av åldern som supermannen slutade spela utan det var ett råttgift som satte käppar i hjulet för svingandet. Vad som utmärker denna man är det ”osynliga” handikappet han genom åren klarat av att få alla att förbise. Han har en svår axel- och armbågsskada som fick honom att genom sitt golfliv spela ”enarmad” med höger arm. Hans vänstra var obrukbar och ”för syns skull” har han alltid lagt den vänstra handen intill den högra på klubbskaftet. Bortsett från att Tomas rättar sin far i var och varannan mening gällande faktafel så känns dom otroligt synkade tillsammans.

Läs mer om Västerås golfklubb och dess historia här

Bo, Tomas och Barbro (fru och mamma) Ljungqvist.

De lägger orden i mun på varandra och något Tomas tydligt påtalar är att pappa Tarzan lärt honom att komma i tid, tänka positivt och att njuta av livet. Det märks att Tomas är lojal med hjärta för klubben som han väljer att bygga sitt liv omkring. Han är stolt över klubbens utveckling och styrelse genom åren. Det är inget han ordagrant uttalar sig om men du hör det på sättet han för sig.

Han tycker att VGK är en lugn plats, där alla har varit bra och duktiga genom åren. Meningen ”det var bättre förr” återkommer när pappa Tarzan talar.
Men motsägelsefullt får dagens ledning, personal och spelare på Västerås Golfklubb högsta betyg av båda männen.

Hitta kontaktuppgifter och läs mer om Västerås golfklubb här

Tomas Ljungqvist 16 snabba svar:

Hur länge har du spelat golf? Sedan 1965
Vad har du för handicap? 3,3
Varför väljer du Västerås golfklubb? Finns det någon annan?
Berätta om en minnesvärd golfrunda eller golfslag? Vann KM efter särspel 1977. Första HIO efter 35 års golfande. Äntligen!
Hur många golfrundor går du per säsong? 10-15 st
Vem är din favorit bland golfare genom tiderna, och varför? Lec Trevino. En go, glad gubbe som visade känslor på banan
Beskriv dig själv som golfare med två ord. Bättre förr!
Om du fick vara en känd person, verklig eller overklig. Bara fantasin sätter dina
gränser. Vem skulle du vara då och varför? Vem vill inte vara rockkung, Bruce Springsteen.
Berätta något gällande golf som du tror att många inte känner till. Att man behöver träna för att bli bättre.
Vad/vilka är dina bästa tips för att förbättra golfaren inom dig? Träna mer!
Vad utmärker Västerås golfklubbs bana? Inbunkrade greener som kräver strategi från tee. Nya korthålet, 17e, lagom
långt. Intressant g-område.
Västerås golfklubb fyller nu 90 år. Hur är VGK om ytterligare 90 år? Då ligger VGK utanför stan.
Roligaste hålet: 17
Tuffaste utmaningen: 4
Vackraste hålet: Nya 17
Bästa HIO-chansen: 2

Bo ” Tarzan” Ljunqkvist 16 snabba svar!

Hur länge har du spelat golf? 66 år (Sedan 1955, medlem i VGK samma år)
Vad har du för handicap? Behöver ingen hcp längre. Tvungen sluta spela 2017, då 91 år. Då söndersprängd av råttgiftet Varan, använt som blodförtunningsmedel.
Varför väljer du Västerås golfklubb? VGK valde mig 1955 – stans enda golfklubb då.
Berätta om en minnesvärd golfrunda eller golfslag. Hål 8. Min drive, egentligen för låg, borrade sig rakt in i en björkstam på fairway och fastnade där. Lyckades bryta ut bollen, men har glömt om jag fick droppa bollen utan pliktslag.
Hur många golfrundor går du per säsong? Ingen numera. Ca 70 förr.
Vem är din favorit bland golfare genom tiderna, och varför? Nick Faldo! För hans säkra slag och för hans sympatiska sätt och uppträdande. Minns särskilt den gång han under svår nervpress vann British Open med en sista avgörande nedförsputt. Han grät när segern var klar – och även mina ögon tårades.
Beskriv dig själv som golfare med två ord. Det får andra göra! Omöjligt för mig.
Om du fick vara en känd person, verklig eller overklig. Bara fantasin sätter dina
gränser. Vem skulle du vara då och varför? Jag vill inte vara någon annan, nöjer mig med att vara den jag är!
Berätta ett fakta gällande golf som du tror att många inte känner till. Att jag hela mitt golfliv spelat ”enarmad” – blott med höger arm! Min vänstra var obrukbar p.g.a. förstörd axel och armbåge. ”För syns skull” lade jag den
vänstra handen intill den högra på klubbskaftet. Ingen märkte mitt handikapp, förutom att min sving inte var så vacker. Jag reste mig något i baksvingen för att få mer kraft till min enarmslag.
Vad/vilka är dina bästa tips för att förbättra golfaren inom dig? Jag var känd för att ofta mixtra med mitt grepp om klubbskaftet, men resultatet blev nog oftast sämre.
Vad utmärker Västerås golfklubbs bana? Hål 10 – där jag på en tävling slog min drive med carry över fairway-bunkrarna och belönades med en flaska whiskey som extrapris. Det var andra pristider då – ibland!
Västerås golfklubb fyller nu 90 år. Hur är VGK om ytterligare 90 år? Jag kan endast hoppas att klubben – som hittills – bara blir bättre och bättre i alla avseenden i framtiden, så som jag skrivit i alla mina gratulerande jubileumsverser. Men om jag lever om ytterligare 90 år så skulle jag vara nöjd och lycklig om klubben fanns kvar, så bra som den redan är!!!
Roligaste hålet: 7
Tuffaste utmaningen: 3 med dogleg-dammen och lutande green
Vackraste hålet: Det omgjorda korthålet.
Bästa HIO-chansen: 2, trots att mina tre HIO-slag gjorts på andra par-trehål.

Av: Lina Erhardsson.