Golfveteranerna prisar Västerås GK – Sara och Mats om Bjärby: ”Gemenskapen på klubben är något extra”

Tillsammans har Mats Bengtsson och Sara Holmgren tillbringat mer än 70 säsonger på Västerås Golfklubb i Bjärby.
Här har de båda funnit golfen och gemenskapen, och klubben är en oas såväl ute på banan en lördagsförmiddag som i klubbrestaurangen en onsdagslunch.

Efter några golffattiga småbarnsår har Sara Holmgren återvänt till Västerås GK.

Golfrutinerade Mats Bengtsson och Sara Holmgren är inte direkt några främlingar hos Västerås Golfklubb i Bjärby. Båda älskar att tävla, båda har haft tre i handikapp som bäst och båda har kommit till Bjärby en gång för att sedan bli kvar där.
– Jag var tio år när jag började. Det var min pappa och bror som började, och sedan hakade min mamma och jag på. Jag älskar individuella sporter och höll även på med tennis och skidor. Golfen gav en möjlighet att tävla mot varandra även när man var på olika nivåer och det var väldigt lätt att få nya vänner, berättar Sara som är 40 år idag.

Under ungdomsåren tillbringade Sara hela somrarna ute på klubben och hon gjorde även en elitsatsning i tonåren. Mats, som har ett förflutet som elitspelare i VSK-bandy och andra klubbar spelade även fotboll som ung. Det var när han slutade med det i mitten av 1970-talet som han blev utlockad till banan av sin brors golfspelande flickvän.
– Jag älskar bollsport och är bra med klubba och boll helt enkelt. Golf är en fantastisk sport eftersom du inte har en aning om hur det ska gå. Även om du spelar bra kan du inte påverka motståndarens spel. Och jag, som jobbar mycket och är igång från morgon till kväll tvingas stänga av allt annat för att kunna koncentrera mig på spelet. Det är väldigt skönt, säger Mats.

Vill du veta mer om banan – läs här

Under några år på 1990-talet drev han klubbrestaurangen, som han beskriver som lite av klubbens mittpunkt. Under det gångna året har han hjälpt till med rekryteringen av två erfarna krögare till restaurangen inför årets säsong.
– En annan sak är att vi har rekryterat en vice banchef som ska komplettera vår magiske banchef Anders Körberg. Vår bana har ett oerhört bra rykte i golfvärlden.

Läs mer om restaurangen och dess meny och utbud här

Golfklubben har en tillhörande högklassig restaurang.

Och det är inte bara kvaliteten på banan som sticker ut, utan även att den är både naturskön och ligger bara några minuters bilresa från centrala Västerås.
– Det är ju inte så vanligt att banor ligger så. Det ger ju en chans att åka dit och äta lunch en vanlig arbetsdag, säger Sara.

Efter några golffattiga småbarnsår har hon återvänt till klubben och spelar när hon kommer åt och tycker att det ger energi att komma ut på banan om så bara för en niohålsrunda. Att medlemmar umgås över generationsgränserna tycker hon, som har erfarenhet både av att vara barn och vuxen i klubben är fantastiskt.
– Jag skulle gärna arbeta för att vi får mer juniorverksamhet. Jag tänker att man kan samarbeta med skolor och att vi skulle kunna skapa ett juniorrum i klubbhuset dit man kan komma och bara hänga. Så blir det lättare att våga gå ut och spela med nya personer.

Läs mer om hur du blir medlem på Västerås GK här

Banan är en vacker skogs- och parkbana.

Mats håller med och har redan gjort satsningar för att få fler unga. Bland annat genom att bjuda in elitspelare för att inspirera ungdomarna.
– Förutom ungdomar behöver vi mer kvinnor. Jag vill se 50–50-fördelning bland utövare, föräldrar och tränare, säger han.

Här kan du läsa mer om klubbens ungdomsverksamhet

Kort fakta om Västerås GK:

● 18-håls bana håller hög standard och den fortsätter att utvecklas år för år.
● Det unika centrala läget gör att det är lätt att ta sig till och från anläggningen.
● Det finns fina möjligheter att förvara sin utrustning på plats.
● Högklassig restaurang, som bland annat har dagens lunch veckans alla dagar.
● Tomas, klubbens pro, hjälper både nybörjare och de som vill utveckla sin golf.
● Spela på två banor. Som medlem i Västerås GK kan du också spela på Eskilstuna GK, med fritt spel alla vardagar, samt helgdagar efter kl. 13.00.