Timrå församling sprider ljus i mörkret

Babysång, språkkafé, soppluncher, samtalsgrupper och kulturprogram. Och mycket mer. Timrå församling erbjuder en uppsjö av aktiviteter under hela året, för alla åldrar.
– Ingen människa behöver vara ensam. I församlingen finns en jättefin gemenskap och mycket roligt och intressant att delta i, säger Britt-Marie Thyr.

Timrå församling sprider ljus i mörkret

För tre år sedan förlorade Britt-Marie Thyr från Sörberge sin make Anders. Det blev hennes ingång i Timrå församlings varma gemenskap.
–  Jag är inte uppvuxen i kyrkan men när jag vände mig dit när min man dog blev jag så oerhört väl omhändertagen. Jag kände verkligen att de lyssnade på oss när vi planerade begravningen och allt det praktiska, berättar hon.

Jag hade ingen aning om att kyrkan erbjöd alla dessa aktiviteter. Man känner sig verkligen välkommen.

Hon blev tipsad om kyrkans sorgegrupper och bestämde sig för att gå med där.
–  Människor bearbetar sorg på olika sätt, jag tycker det är ett fint sätt att dela den tillsammans. Det var väldigt fint att vara med och gruppen blev en stor tröst. Jag fick många nya vänner, bland annat en kvinna som jag i dag gör massor med saker ihop med. Vi hade aldrig träffats om det inte vore för gruppen.

Behöver du stöd i sorgen? Här hittar du mer information om våra sorgegrupper.

Sedan dess har Britt-Marie fortsatt i samtalsgrupper, och hon är också en flitig besökare vid andra aktiviteter som till exempel sopplunch och gemensamma promenader.
– Jag hade ingen aning om att kyrkan erbjöd alla dessa aktiviteter. Man känner sig verkligen välkommen. Om jag varit borta så undrar folk var jag varit, det är verkligen en jättefin gemenskap. Jag och Anders gjorde allting tillsammans och vi hade inte ett jättestort kontaktnät. Genom kyrkan har jag lärt känna säkert hundra nya människor.

Hon vill också tipsa om den kostnadsfria kyrkbussen och kyrktaxin, för dem som av olika anledningar har svårt att ta sig till kyrkans aktiviteter.

Handarbeta tillsammans – en av de många aktiviteterna inom församlingen. Läs mer här.

En av de personer som Britt-Marie först kom i kontakt med var Irene Andersson. Hon arbetar som diakon i församlingen och är en av dem som jobbar aktivt med mötesplatser och alla de aktiviteter som finns.
–  Vi har något för alla människor i alla åldrar, från barnfamiljer till ungdomar och äldre. Till exempel har vi något som heter fredagskoppen, då bjuder vi på kaffe utanför Coop och Systembolaget där vi också finns till för en pratstund om man vill det, förklarar hon.

Det finns tre mötesplatser i församlingen: Församlingshemmen i Sörberge och Timrå, samt kaféet InBetween mitt i Timrå centrum.
– Den är helt fantastisk eftersom den är så lättillgänglig. Där har vi varje fredag en andakt och därefter levande musik från scenen, och det brukar alltid vara smockfullt med människor.

Många människor är viktiga stöttepelare i församlingens arbete, inte minst de ideella krafterna.
– De är helt ovärderliga. Jag skulle tro att med ungdomarna inräknade så är det upp emot 90 personer som på olika sätt är engagerade, berättar Irene Andersson.

Idag känner många känner sig ensamma – är du en av dem så kan du få mer information här om vilka mötesplatser som finns i församlingen.

För den som känner sig ensam, sorgsen, eller bara är allmänt nyfiken på vad församlingen gör, är det lätt att nå den på olika sätt.
–  Man kan kolla in vår hemsida, kontakta oss på Facebook eller ringa någon av oss diakoner. Alla är välkomna till oss.

Timrå församling har också tagit ett principbeslut att ingen ska behöva avstå aktiviteter på grund av att man inte har råd.
– Det är jag mycket glad för, säger Irene Andersson.