Visuellt vacker underhållning kommer till Sundsvall

Ett sus går genom ensemblen på Teater Västernorrlands scen. Ett sus av förväntningar. Ett sus som tycks väcka skådespelarnas inre drake, den kommer att växa sig redo för intryck och uttryck.

– Shit, nu är det bara en månad kvar till premiären 23 september, utropar skådespelaren Charlotte Trulsen.

Foto: Lia Jacobi

Ensemblens gemensamma drakeld kommer att få utlopp för blickar. Elden kommer träffa alla och en var i en tangorytm.

– Publiken ska bli drabbad och träffad av en ny upplevelse, berättar skådespelaren Gisela Nilsson.

Vad kommer publiken att möta?

– Man kan säga att det blir något helt nytt! Ett fantasteri av rörelse, språk och musik, berättar koreografen Susanne Jaresand.

På det svarta scengolvet står sekelskifteskoffertar utplacerade de speglas i en nyputsad samovar. Skådespelarna samlas ute på scenen och Charlotte Trulsen gör ett utfall med kroppen. Hon stannar upp och konstaterar:

– När vi har repat har vi haft större lokal, scenen känns lite liten, skrattar den nyutexaminerade skådespelaren.
Ensemblen ser sig hemvant omkring och alla är överens om att det kommer bli ett spännande verk och ett fysiskt viktigt verk. En föreställning besläktad med dans.


”Publiken är extremt viktigt för oss”

Bakom scenen ligger tio olika hattar och en pälsmössa. Kostymerna hänger bredvid på en ställning. Scenkläderna är redan namnade. I Åkes namn hänger sekelskiftesklänningar i ljust tyg bredvid och en mörk kavaj. Manligt och kvinnligt i en mänsklig blandning.

Alla kommer vara alla och ingen har huvudrollen.

Just nu: Hitta din biljett på Entré Sundsvall

– Jag tänker på hur jag ska komplettera mina skådespelarkollegor för att skapa balans istället för att konkurrera, berättar skådespelaren Kaj Ahlgren.


”Med våra kroppar försöker vi närma oss berättelsen”

– Jag skulle beskriva Anna Petterssons verk som en sinnlig föreställning in på bara huden! säger Helena Svartling.

En mobiltelefonsignal skär genom scenrummet. Som en väckarklocka. Gisela Nilson böjer sig ner för att tysta den och samtidigt glider hennes andra par glasögon ur knät. Charlotte Trulsen fångar upp glasögonen i fallet.

– Anna Pettersson litar på oss, hon vet att våra kroppar kommer få ihop det här och det kommer att bli så delish, ler Charlotte Trulsen.

Om du vill se Tjechovs Körbärsträdgården i traditionell tappning med linnekostymer och halmhattar – tänk om! Ta på dig ett par nyfikna glasögon, öppna dina sinnen. Var beredd i rond ett och förbered dig på att bli knockad av intryck i rond två. Anna Pettersson har gjort det igen. Vågar du bli slagen av visuellt vackert underhållning?

Läs mer: Här läser du allt om föreställningen