Skratta när intrycken kittlar dig

Regissören Anna Pettersson river och bygger i pjäsen Körsbärsträdgården och ensemblen på Teater Västernorrland tycker att det nya arbetssättet är spännande och utvecklande.
– Jag tycker det är roligt att hela konstnärsskapet tas i bruk. Kropp, själ och en regi som höjer upplevelsen, säger skådespelaren Helena Svartling.

Aleksandra Czarnecki Plaude jobbar med ensemblen.

Regissören Anna Pettersson plockar isär pjäsen och använder delar på sitt egna nyskapande sätt. I hennes tolkning av Tjechovs Körsbärsträdgården är rörelser lika mycket värda som ord.

– Jag skulle beskriva den som en sinnlig föreställning in på bara huden, berättar Helena Svartling.

På Sundsvalls Teaters scen börjar skådespelarna samlas inför dagens repetition och alla är överens. Att berätta så mycket med kroppen är utmattande, men samtidigt ett otroligt roligt och nytt sätt att arbeta inför en föreställning. Aleksandra Czarnecki Plaude arbetar med rörelsegestaltning, hon coachar ensemblen och de avgudar henne.

– Alla borde ha en Aleksandra på jobbet! säger skådespelaren Alva Pettersson.

– Ja! Tänk om Trump och Putin hade fått andats ihop, då hade de definitivt inte hotat med att trycka på någon röd knapp, säger skådespelaren Åke Arvidsson.

Aleksandra Czarnecki Plaude har arbetat oerhört tight med skådespelarna inför det nya sättet att använda sina kroppar på scenen.

– Det ställs höga krav på skådespelarna. De måste få tillgång till sina kroppsminnen och sin andning, säger Aleksandra Czarnecki Plaude och fortsätter. Röst och rörelse ihop blir en slags musik i den här föreställningen.

– Föreställningen kommer bli provocerande och uppfriskande, berättar Susanne Jaresand
Hon är föreställningens koreograf tillika professor i rytmik, med över 50 koreografier i bagaget.

– Kroppar ljuger aldrig, vilket jag tycker är oerhört häftigt, säger Susanne Jaresand

Just nu: Säkra din biljett till Körsbärsträdgården

Så här kan det se ut under repetitionerna:

På Teater Västernorrland kostymavdelning sys det för fullt. En sekelskifteskoffert står inför stor förvandling. Svarta knäskydd är ett måste för den här ensemblen – i rörelse.

– Mina scenbyxor har spruckit två gånger, så nu har jag fått en rejäl kil isydd så att jag kan röra mig fritt, säger skådespelaren Charlotte Trulsen och stretchar ut sin kropp på scenen.

Rörelsegestaltaren Aleksandra Czarnecki Plaude vill ge publiken tankar inför föreställningen:– Njut av den fantastiskt visuella föreställningen och försök koppla bort intellektet, säger hon.

Se mer: Säkra din plats på föreställningen

Aleksandra avslutar: – När du kommer in i salongen för att uppleva Körsbärsträdgården. Föreställ dig då att du sätter dig på ett tåg i ett okänt landskap, tänk inte så mycket och skratta när intrycken kittlar dig.

 

Alekandra Czarnecki Plaude, rörelsegestaltning, coachar ensemblen under repetitionsperioden.